Μια Οδύσσεια: ένας πατέρας, ένας γιος, ένα έπος

Μια Οδύσσεια: ένας πατέρας, ένας γιος, ένα έπος

Όταν ο ογδόντα ενός ετών Τζέι Μέντελσον αποφάσισε να παρακολουθήσει το σεμινάριο με θέμα την Οδύσσεια που θα δίδασκε ο γιος του, Ντάνιελ, στο Κολέγιο Μπαρντ, ξεκίνησε γι’ αυτούς μια περιπέτεια βαθιά συναισθηματική όσο και πνευματική.
Συγγραφέας : Mendelsohn, Daniel
Εκδοση : Πατάκης

Mendelsohn, Daniel. Μια Οδύσσεια: ένας πατέρας, ένας γιος, ένα έπος. Εκδόσεις Πατάκη, 2018. (306.8742 ΜΕΝ) 

«Όταν ο ογδόντα ενός ετών Τζέι Μέντελσον αποφάσισε να παρακολουθήσει το σεμινάριο με θέμα την Οδύσσεια που θα δίδασκε ο γιος του, Ντάνιελ, στο Κολέγιο Μπαρντ, ξεκίνησε γι’ αυτούς μια περιπέτεια βαθιά συναισθηματική όσο και πνευματική. Για τον Τζέι, συνταξιούχο ερευνητή που έχει μάθει να βλέπει τον κόσμο μέσα από το αμείλικτο βλέμμα του μαθηματικού, αυτή η επιστροφή στα θρανία αποτελεί και την "τελευταία του ευκαιρία" να γνωρίσει τη μεγάλη λογοτεχνία που παραμέλησε στα νιάτα του - αλλά πάνω απ’ όλα, να καταλάβει καλύτερα τον γιο του. Οι μήνες που ακολουθούν, όσο οι δυο τους ανατέμνουν μαζί το σπουδαίο έργο του Ομήρου -πρώτα μέσα στην αίθουσα του σεμιναρίου, όπου ο Τζέι αμφισβητεί επίμονα τις ερμηνείες του γιου του, κι έπειτα σε μια γεμάτη εκπλήξεις κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, στα ίχνη των θρυλικών ταξιδιών του Οδυσσέα-, επιφυλάσσουν στιγμές άβολες αλλά αποδεικνύουν επίσης ότι και ο Ντάνιελ έχει πολλά να μάθει. Γιατί η στάση του Τζέι τόσο απέναντι στο κείμενο όσο και στο ταξίδι αποκαλύπτει σταδιακά μυστικά κρυμμένα από χρόνια, που επιτρέπουν στον Ντάνιελ να κατανοήσει επιτέλους τον τόσο δύσκολο πατέρα του. Καθώς ο Μέντελσον οδηγεί το χρονικό του προς τη σπαρακτική τελική του κορύφωση, στην αφήγηση συνυφαίνονται περίτεχνα απόηχοι της ίδιας της "Οδύσσειας" με τα αενάως επίκαιρα θέματά της: την εξαπάτηση και την αναγνώριση, τον γάμο και τα παιδιά, τις χαρές του ταξιδιού και το νόημα της πατρίδας και της εστίας. Ο Ντάνιελ Μέντελσον με την πολυεπίπεδη, αποκαλυπτική του αφήγηση μας προσφέρει μια Οδύσσεια πλούσια σε συναισθηματικό φορτίο και φιλολογική οξυδέρκεια, ένα έργο βαθιάς προσωπικής όσο και λογοτεχνικής εξερεύνησης.»

- από το οπισθόφυλλο

 


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

 

MendelsonΟ Ντάνιελ Μέντελσον γεννήθηκε το 1960 στο Long Island. Είναι συγγραφέας και κλασικός φιλόλογος, καθώς και ένας από τους σημαντικότερους κριτικούς της εποχής μας. Σπούδασε αρχαία ελληνική και λατινική φιλολογία στα πανεπιστήμια της Βιρτζίνια και του Πρίνστον, όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και, από το 2006, είναι καθηγητής στο Bard College. Οι κριτικές για τους "Χαμένους" ήταν διθυραμβικές και το βιβλίο σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες. Ο Ντάνιελ Μέντελσον έχει μεταφράσει στα αγγλικά τα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, τα οποία εκδόθηκαν το 2009 σε δύο τόμους, με δική του εισαγωγή και σχόλια. Ζει στο Hudson Valley της Νέας Υόρκης.                

– από τη Βιβλιονέτ

 


Κριτικές – Παρουσιάσεις

 

Mendelson

Δημήτρης Δουλγερίδης, «Κυνηγάμε όλοι σκιές, όπως ο Οδυσσέας», "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 1.9.2018

Τίνα Μανδηλαρά, Η «Οδύσσεια» του Μέντελσον: Ένα μεγάλο μάθημα αυτογνωσίας, "Lifo", 27.7.2018

Λαμπρινή Κουζέλη, Ο Οδυσσέας και το πρόσωπο του πατέρα, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 8.7.2018

Ηλίας Μαγκλίνης, Μια άλλη οδύσσεια, "Η Καθημερινή", 23.6.2018

Emily Wilson, An Odyssey by Daniel Mendelsohn review – a father, a son and Homer’s epic. “The Guardian”, 13.9.2017, https://www.theguardian.com/books/2017/sep/13/an-odyssey-a-father-a-son-and-an-epic-by-daniel-mendelsohn-review

Adam Nicolson, Father-Son Bonding, With Homer as Guide. “The New York Times”, 17.11.2017, https://www.nytimes.com/2017/11/17/books/review/daniel-mendelsohn-an-odyssey-memoir.html

Dwight Garner, A father and son sail through Homer’s ‘Odyssey’ together. “The New York Times”, 18.9.2017https://www.nytimes.com/2017/09/18/books/review/review-an-odyssey-daniel-mendelsohn.html

Helen Morales, The twisty one: Helen Morales on reimagining the story of Odysseus in a modern context. “The Times Literary Supplement”, 7.11.2017 https://www.the-tls.co.uk/articles/public/odyssey-mendelsohn-wilson-review/

 


 

Άλλοι τίτλοι του συγγραφέα διαθέσιμοι στη βιβλιοθήκη

Mendelson

Mendelsohn, Daniel. Περιμένοντας τους βαρβάρους: από τον Αριστοφάνη στο Avatar. Εκδόσεις Πατάκη, 2016. (809.9335 ΜΕΝ)

Mendelsohn, Daniel. Χαμένοι: αναζητώντας έξι από τα έξι εκατομμύρια. Πόλις, 2010. (940.5318 MEN)


Μεταφράσεις

Mendelson

Καβάφης, Κ. Π. Complete poems. Translated with introduction and commentary by Daniel Mendelsohn. Harper, 2013. (Library Office Collection 891.65 ΚΑΒ)

Καβάφης, Κ. Π. Collected poems. Translated with introduction and commentary by Daniel Mendelsohn. Knopf, 2009. (Library Office Collection 891.65 ΚΑΒ)

Καβάφης, Κ. Π.  The unfinished poems. (The first English translation with introduction and commentary by Daniel Mendelsohn based on the Greek edition of Renata Lavagnini.) Knopf, 2009. (Library Office Collection 891.65 ΚΑΒ)


Mendelson

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες και βίντεο

http://www.danielmendelsohn.com/about (Η επίσημη ιστοσελίδα του συγγραφέα)

https://el-gr.facebook.com/Daniel.A.Mendelsohn/ (Η ιστοσελίδα του συγγραφέα στο facebook)

https://www.newyorker.com/contributors/daniel-mendelsohn (Άρθρα του συγγραφέα στο “The New Yorker”)

https://www.jccsf.org/arts-ideas/ondemand/2017-2018-season/daniel-mendelsohn/ (Ο Daniel Mendelsohn μιλάει ζωντανά για το βιβλίο του στο “JCCSF Arts and ideas”)

https://www.youtube.com/watch?v=Var-8ztSLTs  (Ο Daniel Mendelsohn απαγγέλει Καβάφη στο Ίδρυμα Ωνάση)

https://www.youtube.com/watch?v=_smFcnRkZlc (Ο Daniel Mendelsohn μιλάει για τον Καβάφη και απαγγέλει ποίησή του στο 92Y)

Mendelson

 

Επιστροφή