Κρήτη μια ήπειρος σ’ ένα νησί

Κρήτη μια ήπειρος σ’ ένα νησί

«Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), προχώρησε πρόσφατα στην έκδοση του πολυαναμενόμενου βιβλίου για τη φύση της Κρήτης με τίτλο «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί». Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα μακροχρόνιο συγγραφικό πόνημα του Δήμου Τασντίλη, συγγραφέα και εκλαϊκευτή επιστημονικών κειμένων, σε συνεργασία με ολόκληρο το ερευνητικό δυναμικό του Μουσείου και πλαισιώνεται με περισσότερες από 350 έγχρωμες φωτογραφίες (και αρκετά σχέδια).»

Συγγραφέας : Tσαντίλης, Δήμος
Εκδοση : Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης
Tσαντίλης, Δήμος. Κρήτη μια ήπειρος σ’ ένα νησί. Ηράκλειο: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, 2014. (578.094959 ΤΣΑ)

«Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), προχώρησε πρόσφατα στην έκδοση του πολυαναμενόμενου βιβλίου για τη φύση της Κρήτης με τίτλο «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί». Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα μακροχρόνιο συγγραφικό πόνημα του Δήμου Τασντίλη, συγγραφέα και εκλαϊκευτή επιστημονικών κειμένων, σε συνεργασία με ολόκληρο το ερευνητικό δυναμικό του Μουσείου και πλαισιώνεται με περισσότερες από 350 έγχρωμες φωτογραφίες (και αρκετά σχέδια).Σε περίπου 280 σελίδες μεγάλου σχήματος (28χ24 εκ.) σκληρής βιβλιοδεσίας, παρουσιάζονται: η πολύπλοκη γεωλογική ιστορία της Κρήτης, τα απολιθώματα και η σύγχρονη γεωποικιλότητα του νησιού, τα φυτά, τα ζώα και τα οικοσυστήματα της Κρήτης, καθώς και ο ρόλος της μακροχρόνιας επίδρασης των κατοίκων του νησιού σε αυτά. Η πλούσια και εξαιρετικής ποιότητας εικονογράφηση παρέχει μοναδική εικαστική εμπειρία στους λάτρεις της κρητικής φύσης, αλλά και πολύτιμο υλικό σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φυσιοδίφες. Η παραπάνω θεματολογία αναπτύσσεται διεξοδικά σε 21 κεφάλαια. Στα τέσσερα αρχικά κεφάλαια αναπτύσσονται η γεωλογική γέννηση του νησιού, η διαμόρφωση του κλίματος στο πέρασμα των σημαντικών γεωλογικών περιόδων για την Κρήτη και αναδεικνύεται η παλαιότερη και η σημερινή δράση του νερού και άλλων παραγόντων, στο σχηματισμό του σημερινού κρητικού τοπίου. Στα τρία επόμενα κεφάλαια, δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το αρχείο των κρητικών απολιθωμάτων ζωικής και φυτικής προέλευσης, ενώ τα ευρήματα σχολιάζονται κατά χρονική σειρά αλλά και σπουδαιότητα.Με το κεφάλαιο «Μεσογειακές προσαρμογές» επιχειρείται η ανάδειξη της κρητικής χλωρίδας καταγράφοντας το βοτανικό πλούτο ου νησιού με έμφαση στις ιδιαιτερότητες των μεσογειακών του χαρακτηριστικών. Η έλλειψη νερού, οι πυρκαγιές, κλπ. Είναι ορισμένες από τις ενότητες που διερευνώνται εδώ, ενώ στα δύο επόμενα κεφάλαια καταγράφεται ο δασικός πλούτος και η ιδιαίτερη / ενδημική χλωρίδα της Κρήτης.Έξι κεφάλαια αφιερώνονται στα ζωικά είδη, με ξεχωριστές μεγάλες ενότητες για την πανίδα των θηλαστικών, των ερπετών/αμφιβίων και την ορνιθοπανίδα, ενώ για πρώτη φορά στη διεθνή και ελληνόγλωσση βιβλιογραφία, αναπτύσσεται τόσο διεξοδικά η ασπόνδυλη βιοποικιλότητα της Κρήτης. Τρία κεφάλαια αφιερώνονται στα χερσαία αρθρόποδα και χερσαία σαλιγκάρια του νησιού, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων οικολογίας, προέλευσης και ιδιαιτερότητες / ενδημισμοί. Τέσσερα κεφάλαια διαπραγματεύονται τις κρητικές φυσικές ιδιαιτερότητες που αξίζουν ξεχωριστής προσοχής: τα «δορυφορικά» μικρονήσια στην περίμετρο της Κρήτης, τις ακρογιαλιές, τις κορφές των βουνών και τα απειράριθμα σπήλαια / καρστικά κοιλώματα του νησιού. Το τελευταίο κεφάλαιο κλείνει την περιήγηση στην κρητική φύση, θέτοντας τον αναγνώστη στη θέση του ανθρώπου που επεμβαίνει και τροποποιεί το περιβάλλον που τον φιλοξενεί, προσπαθώντας να προβληματίσει αλλά και να εμπνεύσει λύσεις στην ομαλή συμβίωση του ανθρώπινου με το υπόλοιπο φυσικό στοιχείο.»  

 - από την παρουσίαση του βιβλίου στον ιστότοπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης


Κριτικές - Παρουσιάσεις

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=631011

http://cretazine.com/crete/routes/crete-360/item/1546-kriti-mia-ipeiros-se-ena-nisi


Άλλα βιβλία του συγγραφέα στη βιβλιοθήκη

Τσαντίλης, Δήμος. Περιβάλλον και απασχόληση: προς μια οικολογική φορολογική μεταρρύθμιση. Αθήνα: Νεφέλη, 1997. (333.72 ΤΣΑ)


Λευκώματα για την Κρήτη στη βιβλιοθήκη

Μουσείο Μπενάκη – Φωτογραφικό Αρχείο, Αρχεία Borel-Boissonnas. Κρήτη.  Αθήνα: Εκδόσεις  Θυμέλη, 2001. (ART 914.959 MOY)Σακούλης, Αναστάσιος. Στιγμιότυπα της κρητικής φύσης. Χανιά: [Ο Συγγραφέας], 2002. (ART 914.959 ΣΑΚ)Ψιλάκης, Νίκος. The monasteries of Crete. Athens: Grammi, 1988. (ART 914.9598 ΨΙΛ)Nelly’s. Πρόσωπα της Κρήτης. Αθήνα: Μίτος, 2004. (ART  779.2092 NEL)Κρήτη μια ήπειρος σ’ ένα νησίΚρήτη μια ήπειρος σ’ ένα νησίΚρήτη μια ήπειρος σ’ ένα νησί

 

 

Επιστροφή