Εξόριστη σε τρεις ηπείρους: ιστορίες μιας νομαδικής ζωής

Εξόριστη σε τρεις ηπείρους: ιστορίες μιας νομαδικής ζωής

Όταν, το 1941, σε ηλικία πέντε χρονών, η Μίριαμ επιβιβάζεται στο Serpa Pinto με προορισμό το Μεξικό, δεν έχει συνείδηση ότι εκείνη και η μητέρα της, Κέτε, έχουν μόλις γλυτώσει από τις μαζικές συλλήψεις και τα στρατόπεδα εξόντωσης. Αφήνουν πίσω τους τον κόσμο των κομμουνιστών και των ναζί, των Ισπανών δημοκρατικών και των φασιστών, των Γάλλων συνεργατών, των μαχητών της αντίστασης και των Εβραίων προσφύγων.
Συγγραφέας : Frank, Miriam
Εκδοση : Kαπόν

Frank, Miriam. Εξόριστη σε τρεις ηπείρους: ιστορίες μιας νομαδικής ζωής. Αθήνα: Εκδόσεις Καπόν, 2016

(610.92 FRA)

«Όταν, το 1941, σε ηλικία πέντε χρονών, η Μίριαμ επιβιβάζεται στο Serpa Pinto με προορισμό το Μεξικό, δεν έχει συνείδηση ότι εκείνη και η μητέρα της, Κέτε, έχουν μόλις γλυτώσει από τις μαζικές συλλήψεις και τα στρατόπεδα εξόντωσης. Αφήνουν πίσω τους τον κόσμο των κομμουνιστών και των ναζί, των Ισπανών δημοκρατικών και των φασιστών, των Γάλλων συνεργατών, των μαχητών της αντίστασης και των Εβραίων προσφύγων. Πλησιάζοντας στην εφηβεία, η Μίριαμ βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, καθώς η Κέτε φεύγει με τα παιδιά της για τη Νέα Ζηλανδία. Στα δώδεκα χρόνια της, η Μίριαμ έχει αφήσει πίσω της δυο πολέμους και έχει ζήσει σε τρεις ηπείρους. Συνειδητοποιώντας σταδιακά τον τρόμο του Ολοκαυτώματος, αποφασίζει να σπουδάσει Ιατρική: η διατήρηση της ζωής και η ανακούφιση από τον πόνο βρίσκονται στο επίκεντρο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας της. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, εγκαθίσταται στο Λονδίνο και παντρεύεται τον Γερμανό ζωγράφο Κόρτοκρακς, εγκαινιάζοντας ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο στην περιπετειώδη ζωή της.»

- από το οπισθόφυλλο

 


 

 

 Βιογραφικό της συγγραφέας

Frank_Miriam«Η Μίριαμ Φρανκ γεννήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, έζησε τα πρώτα της χρόνια στη Γαλλία, υπό το καθεστώς του Βισύ, και έλαβε την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή της στο Μεξικό, και τη γυμνασιακή και πανεπιστημιακή εκπαίδευσή της στη Νέα Ζηλανδία, όπου αποφοίτησε στην Ιατρική. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αναισθησιολογία (London Fellowship) και διορίστηκε Ανώτερη Λέκτορας και Σύμβουλος στο Royal London Hospital. Στη διάρκεια κάποιων διαλέξεων στην Αργεντινή, ανακάλυψε τα έργα του συγγραφέα Έκτορ Τισόν, τα οποία και άρχισε να μεταφράζει, με αποτέλεσμα να δημοσιευτούν στην Guardian Review και από τα Quarter Books. Παντρεύτηκε έναν ζωγράφο, τον Κόρτοκρακς, τον βοήθησε να ιδρύσει ένα σχολείο στην Ιταλία – ως συνέχεια της Schule des Sehens του Όσκαρ Κοκόσκα στο οποίο ο ίδιος δίδασκε – και έχει δυο κόρες.»              

- από τη Βιβλιονέτ


 

 

 Κριτικές  για το βιβλίο

Μαρίζα Ντεκάστρο, Ιστορίες μιας νομαδικής ζωής, www.oanagnostis.gr, 4.9.2017

Αλέξανδρος Ακριτίδης. Εξόριστη σε τρεις ηπείρους, www.apostaktirio.gr/index.php/βιβλία-που-λάβαμε/item/9532-ο-αλέξανδρος-ακριτίδης-σχολιάζει-το-βιβλίο-της-μίριαμ-φράνκ-«εξοριστη-σε-τρεισ-ηπειρουσ-»-εκδόσεις-καπόν-μετάφραση-μανώλης-αλυγιζάκης, 13.7.2017

Amanda Hopkinson, My innocent absence: tales from a nomadic life, by Miriam Frank, www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/reviews/my-innocent-absence-tales-from-a-nomadic-life-by-miriam-frank-2066926.html, 31.8.2010

 


 

 

  Βιβλία της Miriam Frank στα αγγλικά

Frank_Miriam

An unfinished portrait: journeys around my mother. Gibson Square Books Ltd, 2017.

My innocent absence: tales from a nomadic life. Arcadia Books, 2010.

Frank_Miriam

 


 

 

 Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες και βίντεο

http://www.miriam-frank.com/ (Η προσωπική ιστοσελίδα της M. Frank)

http://www.athensvoice.gr/363279_serifos (ΗM. Frank γράφει στην Athens voice για το σπίτι της στη Σέριφο)

http://www.documentonews.gr/article/miriam-frank-o-xerizwmos-afhse-bathy-shmadi-sth-zwh-moy (Συνέντευξη της M. Frank στην Έμυ Ντούρου)

http://www.iapopsi.gr/miriam-frank-oi-koiones-anages-enonoun-tous-laous/ (Συνέντευξη της M. Frank στην Καίτη Νικολοπούλου)

http://www.irishtimes.com/culture/books/miriam-frank-reading-sharpened-my-understanding-of-human-behaviour-1.2075486 (Συνέντευξη της M. Frank στον Martin Doyle)

http://www.radionz.co.nz/national/programmes/sunday/galleries/miriam-frank (Φωτογραφίες της M. Frank στην ιστοσελίδα του Radio New Zealand)

http://www.exiledwriters.co.uk/portfolio-items/miriam-frank/ (Παρουσίαση της M. Frank στο Exiled writers ink)

http://www.postmodern.gr/i-miriam-frank-kani-ton-kosmo-na-miazi-me-ligotero-monachiko-meros-synentefxi/ (Συνέντευξη της M. Frank στην Τίνα Πανώριου)

https://www.youtube.com/watch?v=imTKIngtm1Y (Η M. Frank μιλάει για την εμπειρία της εξορίας από την αρχαιότητα έως σήμερα) 

Frank_Miriam 

Επιστροφή