Confiteor

Confiteor

«Φιλόδοξο, συναρπαστικό μυθιστόρημα, που καταπιάνεται με τα μεγάλα ζητήματα της ζωής -την εξουσία, τον πόνο, τη μεταμέλεια, το κακό και την εξιλέωση, την εκδίκηση, την αγάπη, την ενοχή και τη συγχώρεση-, με υπέροχη γλώσσα και μια εντυπωσιακή πλοκή».

Συγγραφέας : Cabre, Jaume
Εκδοση : Πόλις
Cabre, Jaume. Confiteor. Αθήνα: Πόλις, 2016. (Μ CAB)

«Βαρκελώνη, δεκαετία του ’50. Ο νεαρός Αντριά μεγαλώνει ανάμεσα σ’ έναν πατέρα που θέλει να του δώσει μόρφωση αναγεννησιακού ανθρώπου, να τον κάνει γνώστη πολλών γλωσσών, και μια μητέρα που τον προορίζει για την καριέρα δεξιοτέχνη βιολονίστα. Ο Αντριά, ευφυής, μοναχικός και υπάκουος, προσπαθεί να ικανοποιήσει τις υπέρμετρες και αντιφατικές φιλοδοξίες των γονιών του, ώς τη στιγμή που ανακαλύπτει την ύποπτη προέλευση του οικογενειακού πλούτου και άλλα ανομολόγητα μυστικά. Πενήντα χρόνια μετά, ο Αντριά, λίγο πριν χάσει τη μνήμη του, προσπαθεί να ανασυνθέσει την οικογενειακή ιστορία, ενώ γύρω από ένα εκπληκτικό βιολί του 18ου αιώνα διαπλέκονται τραγικά επεισόδια της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την Ιερά Εξέταση ώς τη δικτατορία του Φράνκο και τη ναζιστική Γερμανία, με αποκορύφωμα το Άουσβιτς, το απόλυτο κακό.
Φιλόδοξο, συναρπαστικό μυθιστόρημα, που καταπιάνεται με τα μεγάλα ζητήματα της ζωής -την εξουσία, τον πόνο, τη μεταμέλεια, το κακό και την εξιλέωση, την εκδίκηση, την αγάπη, την ενοχή και τη συγχώρεση-, με υπέροχη γλώσσα και μια εντυπωσιακή πλοκή. […] Μεταφράστηκε σε δεκαπέντε γλώσσες και σημείωσε παντού ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, πουλώντας πάνω από 1.000.000 αντίτυπα.»

- από το οπισθόφυλλο


 Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα

 «Ο Ζάουμε Καμπρέ (Jaume Cabre) γεννήθηκε το 1947 στη Βαρκελώνη. Σπούδασε καταλανική φιλολογία. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Λέριδα. Είναι επίσης μέλος του Ινστιτούτου Καταλανικών Σπουδών. Εδώ και χρόνια συνδυάζει επαγγελματικά την εκπαίδευση και τη συγγραφή. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά σενάρια.
Από την πρώτη συλλογή διηγημάτων το 1974 και το πρώτο του μυθιστόρημα το 1978, ακολούθησαν πολλά μυθιστορήματα, σενάρια ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, νουβέλες, παιδικά βιβλία, θεατρικά έργα και δοκίμια. Ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα του ο Καμπρέ, έχει τιμηθεί επανειλημμένα στην Ισπανία και το εξωτερικό με σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία, όπως το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας, το Βραβείο κριτικών και το Prix Mediterranee. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες. Για το "Οι φωνές του ποταμού Παμάνο" τιμήθηκε το 2005 με το Βραβείο Καταλανών Κριτικών. Για το "Confiteor" έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο Κριτικών Serra d’Or 2012, το βραβείο M. Angels Anglada 2012, το βραβείο La tormenta en un Vaso 2012, το βραβείο Crexells 2012, το βραβείο Courrier International για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα του 2013.»

- από τη Βιβλιονέτ


Κριτικές - Παρουσιάσεις

Ξένη Μπαλωτή, Confiteor: ένα μυθιστόρημα στα μέτρα της μουσικής, www.oanagnostis.gr, 28.8.2016

Μαρία Βρέντζου, Ο συγγραφέας είναι πάντα σολίστας, "Fractal", Αύγουστος 2016

Κατερίνα Μαλακατέ, Confiteor, "Διαβάζοντας", 17.7.2016

Η ομολογία του Κακού, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 17.7.2016

Κατερίνα Σχινά, Ο βρόχος της Ιστορίας, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 10.7.2016

Βένα Γεωργακοπούλου, Όταν γράφω κοιτάω τον κόσμο από την κορφή του Ολύμπου, "Εφημερίδα των Συντακτών", 2.7.2016

Διονύσης Μαρίνος, Ομολογία ακριβής λογοτεχνίας, "Fractal", Ιούλιος 2016

Θανάσης Μήνας, De profundis, "Η Αυγή", 18.6.2016

Κώστας Αθανασίου, Στην καρδιά του αιώνιου σκότους, "Η Εποχή", 18.6.2016

Γιώργος Περαντωνάκης, Η Ιστορία παίζει βιολί πάνω σε πτώματα, "Εφημερίδα των Συντακτών", 11.6.2016

Βασίλης Καλαμαράς, Ένα ολιστικό μυθιστόρημα για την Ευρώπη, (σελ. 51) "Ανοιχτή Βιβλιοθήκη", Καλοκαίρι 2016

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ένα πολύτιμο κιβώτιο μνήμης, www.bookpress.gr, 25.5.2016

Αναστάσης Βιστωνίτης, Το ελεγειακό βιολί του Κακού, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 15.5.2016

Σταυρούλα Παπασπύρου, Ζάουμε Καμπρέ: Ο Καταλανός συγγραφέας σε μία χορταστική διατριβή πάνω στο Κακό, "Lifo", 26.4.2016

Νίκος Μπακουνάκης, Confiteor, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 13.8.2014


Άλλα έργα του συγγραφέα στα ελληνικά

Jaume, Cabre. Οι φωνές του ποταμού Παμάνο. Αθήνα: Πάπυρος, 2008. 

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες – video

http://jaumecabre.cat/en/node/inici (Η επίσημη ιστοσελίδα του συγγραφέα)

https://www.youtube.com/watch?v=NMD-VMr2nD8 (Ζωντανή συνέντευξη του συγγραφέα με αγγλικούς υπότιτλους)

https://www.youtube.com/watch?v=HTXBRASDwVk (Ζωντανή συνέντευξη του συγγραφέα με αγγλικούς υπότιτλους)

http://www.artcoremagazine.gr/word-art/interviews/jaume-cabr-its-the-authors-sight-becoming-the-sight-of-the-god-who-has-created-this-narrative-world/lang:en (Συνέντευξη του συγγραφέα στην Ελένη Μαρκ –  ηλεκτρονικό περιοδικό Artcore)

Επιστροφή