10 μέρες στην τρελογιαγιά

10 μέρες στην τρελογιαγιά

«Ένα μυθιστόρημα για την ξενοφοβία και τις διαρκείς μετακινήσεις των ανθρώπων, για τις συνήθειες που αλλάζουν από τόπο σε τόπο κι από εποχή σε εποχή. Ένα μυθιστόρημα για την αρμονική συνύπαρξη.»
Συγγραφέας : Λώρη, Κέζα
Εκδοση : Μεταίχμιο

Λώρη, Κέζα. 10 μέρες στην τρελογιαγιά. Αθήνα: Μεταίχμιο, 2016. (Εφηβικό Μ ΚΕΖ)

*Το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές της Α' και Β' Γυμνασίου*

«Οι γονείς της Βιργινίας και της Καρολίνας πρέπει να απουσιάσουν το ίδιο δεκαήμερο για τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους. Τα κορίτσια πηγαίνουν να μείνουν στα Βίλια, στο αγρόκτημα της Αμερικανίδας γιαγιάς τους, η οποία έχει ταξιδέψει από την Τουλούζη ως τη Σαραγόσα με το μηχανάκι της, έχει ζήσει τα γεγονότα τον Μάη του ’68 στο Παρίσι, έχει φίλες από την Ιαπωνία και τη Σουηδία. Όταν φτάνουν στο αγρόκτημα τα κορίτσια μαθαίνουν ότι η γιαγιά ξεκίνησε μαθήματα αραβικών με δάσκαλο έναν καινούργιο φίλο, τον Λιβανέζο γείτονα ο οποίος εκτρέφει άλογα. Μέσα στο δεκαήμερο τα κορίτσια θα κάνουν μια ακίνητη βόλτα με το παλιό μηχανάκι, θα χορέψουν χορό της κοιλιάς, θα στήσουν στον κήπο ινδιάνικη σκηνή, θα βρουν φωτογραφίες του παππού από την Αφρική και θα αναρωτηθούν αν εκμεταλλεύτηκε τους ιθαγενείς για να πλουτίσει.
Ένα μυθιστόρημα για την ξενοφοβία και τις διαρκείς μετακινήσεις των ανθρώπων, για τις συνήθειες που αλλάζουν από τόπο σε τόπο κι από εποχή σε εποχή. Ένα μυθιστόρημα για την αρμονική συνύπαρξη.»                

- από τη Βιβλιονέτ


 

Βιογραφικό της συγγραφέως

 

Λώρη Κέζα«Η Λώρη Κέζα γεννήθηκε στο Μόντρεαλ το 1969. Αποφοίτησε από το λύκειο της Προτύπου Ευαγγελικής Σχολής και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1988 εργάστηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Από το 1989 ως το 1993 απασχολήθηκε στο Mega Channel ως βοηθός παραγωγής στις ειδήσεις. Από το 1992 ως σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα "Το Βήμα", αρχικά ως συντάκτης στον τομέα του βιβλίου και από το 2009 ως αρθρογράφος με τη καθημερινή στήλη "Κοινή λογική". Εκδίδει και διευθύνει τη λογοτεχνική επιθεώρηση "να ένα μήλο" και έχει διοργανώσει τέσσερις συναντήσεις εργασίας για νέους συγγραφείς. Εργάστηκε στη ΝΕΤ ως αρχισυντάκτρια στην εκπομπή για το βιβλίο "Για μια θέση στο ράφι". Διετέλεσε μέλος της επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και των Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας. Στο ελεύθερο χρόνο της γράφει μικρές ιστορίες για μικρά παιδιά.»       

- από τη Βιβλιονέτ

 


  

 

Κριτικές – Παρουσιάσεις

Μαριλένα Αστραπέλλου, Απόδραση με τη γιαγιά, Περιοδικό "BHmagazino", 11.12.2016

Μαρίζα Ντεκάστρο, Η φαντασία στην εξουσία!, www.oanagnostis.gr, 1.12.2016

Ξενοφών Μπρουντζάκης, Ιστορίες για νέους αναγνώστες, "Το Ποντίκι", 24.11.2016

 


 

Άλλα βιβλία της συγγραφέως
            
Τα κατορθώματα της Ρόζας Δελλατόλα: Υπόθεση Laurus. Αθήνα: Διόπτρα, 2013.

Η Κική και η Φωφώ. Αθήνα: Μεταίχμιο, 2011.

Καλύτερα καρούμπαλα. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2011.

Η ώρα είναι εκατό. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2010.

Της ζωής τα γυρίσματα
. Αθήνα: Άγκυρα, 2010.

Βιβλία Λώρης Κέζα


Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες

http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/31768 (Συνέντευξη της συγγραφέως στο LIFO)

https://www.youtube.com/watch?v=u-c_GXY06GA (Δεκάλεπτο απόσπασμα από εκπομπή της ΕΤ3 στην οποία η συγγραφέας μιλάει για το βιβλίο της)

http://www.huffingtonpost.gr/2017/03/08/life-koinonia-pagkosmia-hmera-ths-gynaikas-lori-keza_n_15209012.html (Συνέντευξη της συγγραφέως στο Haffingtonpost)

http://www.talcmag.gr/sinenteyxeis/synenteyxi-me-ti-laurie-keza/ (Συνέντευξη της συγγραφέως στο site Talcmag)

http://www.typosthes.gr/gr/politismos/article/122701/i-lori-keza-fernei-tin-trelogiagia-sti-thessaloniki/ (Συνέντευξη της συγγραφέως στον Τύπος Θεσσαλονίκης)

http://www.tovima.gr/editors/editor/?edid=939 (Άρθρα της δημοσιογράφου Λ. Κέζα στην εφημερίδα Το Βήμα)

Λώρη Κέζα


Επιστροφή