Χαρουτουνιάν Σέρκος

Βιογραφικό Σημείωμα
Καθηγητής Χημείας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ (www.aua.gr/haroutounian)
- Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).
- Μετά από διετή μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Illinois, προσελήφθη στο ΓΠΑ ως Καθηγητής Χημείας.
- Το διάστημα 1992-93 ήταν επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Illinois και το 2002-17 Καθηγητής-Συντονιστής Οργανικής Χημείας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
- Σήμερα είναι Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, θέση που κατείχε και μεταξύ 2013-15.
- Το διάστημα 2018-19 ήταν Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΓΠΑ.
- Η έρευνά του αφορά τις «Εφαρμογές της Χημείας στην ανάπτυξη νέων βιοδραστικών σκευασμάτων για χρήση σε διατροφικά συμπληρώματα, λειτουργικά τρόφιμα, βιοκτόνα και φάρμακα ανθρώπων-ζώων».
- Είναι συγγραφέας 153 δημοσιευμάτων σε διεθνή επιστημονικά́ περιοδικά-βιβλία και εκδότης των επιστημονικών περιοδικών Journal of Chemistry και International Journal of Functional Nutrition.
- Η έρευνά του για την κυκλική οικονομία βραβεύτηκε το 2008 από την Ε.Ε.
- Έχει συντάξει τους φακέλους για την πιστοποίηση πολλών παραδοσιακών προϊόντων ως ΠΟΠ (Φάβα Σαντορίνης, Τοματάκι Σαντορίνης και τα τυριά Κασκαβάλ και Τσαλαφούτι).
Μεταξύ άλλων, σήμερα η ερευνητική του ομάδα υλοποιεί τα ακόλουθα ερευνητικά έργα:
- Κλιματική αλλαγή-υπολογισμός της απορρόφησης του CO2 από τις δενδρώδεις καλλιέργειες
- Ανάπτυξη νέων υλικών φυτικής προέλευσης για τον καθαρισμό-προστασία σπηλαίων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος,
- Δημιουργία νέων ζωοτροφών υψηλής διαιτητικής αξίας από υποπροϊόντα της ελληνικής αγροτοβιομηχανίας,
- Σαντορινιά διατροφή ως βάση για την ανάπτυξη καινοτόμων διατροφικών συμπληρωμάτων υψηλής θρεπτικής αξίας,
- Σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων μοριακών τροφίμων.