Χαρουτουνιάν Σέρκος

Χαρουτουνιάν

Βιογραφικό Σημείωμα

Καθηγητής Χημείας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ (www.aua.gr/haroutounian)

  • Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).
  • Μετά από διετή μεταδιδακτορική έρευνα στο  Πανεπιστήμιο του Illinois, προσελήφθη στο ΓΠΑ ως Καθηγητής Χημείας.
  •  Το διάστημα 1992-93 ήταν επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Illinois και το 2002-17 Καθηγητής-Συντονιστής Οργανικής Χημείας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
  • Σήμερα είναι Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, θέση που κατείχε και μεταξύ 2013-15.
  • Το διάστημα 2018-19 ήταν Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΓΠΑ. 
  • Η έρευνά του αφορά τις «Εφαρμογές της Χημείας στην ανάπτυξη νέων βιοδραστικών σκευασμάτων για χρήση σε διατροφικά συμπληρώματα, λειτουργικά τρόφιμα, βιοκτόνα και φάρμακα ανθρώπων-ζώων». 
  • Είναι συγγραφέας 153 δημοσιευμάτων σε διεθνή επιστημονικά́ περιοδικά-βιβλία και εκδότης των επιστημονικών περιοδικών Journal of Chemistry και International Journal of Functional Nutrition. 
  • Η έρευνά του για την κυκλική οικονομία βραβεύτηκε το 2008 από την Ε.Ε. 
  • Έχει συντάξει τους φακέλους για την πιστοποίηση πολλών παραδοσιακών προϊόντων ως ΠΟΠ (Φάβα Σαντορίνης, Τοματάκι Σαντορίνης και τα τυριά Κασκαβάλ και Τσαλαφούτι). 

Μεταξύ άλλων, σήμερα  η ερευνητική του ομάδα υλοποιεί τα ακόλουθα ερευνητικά έργα:

  • Κλιματική αλλαγή-υπολογισμός της απορρόφησης του CO2 από τις δενδρώδεις καλλιέργειες
  • Ανάπτυξη νέων υλικών φυτικής προέλευσης για τον καθαρισμό-προστασία σπηλαίων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος,
  • Δημιουργία νέων ζωοτροφών υψηλής διαιτητικής αξίας από υποπροϊόντα της ελληνικής αγροτοβιομηχανίας,
  • Σαντορινιά διατροφή ως βάση για την ανάπτυξη καινοτόμων διατροφικών συμπληρωμάτων υψηλής θρεπτικής αξίας,
  • Σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων μοριακών τροφίμων.