
Κώστας Εμμανουήλ Συνολάκης '75
Ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής κ. Κώστας Εμμανουήλ Συνολάκης αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1975. Συνέχισε τις σπουδές του στο California Institute of Technology (Caltech) από όπου έλαβε τα πτυχία Bachelor of Science (B.Sc.) in Engineering and Applied Science το 1978, Master of Science (M.Sc.) in Civil Engineering το 1979 και Doctor of Philosophy (Ph.D.) στο ίδιο αντικείμενο το 1986. Tο 2016 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και είναι Γραμματέας της Τάξης Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας. Τον Φεβρουάριο του 2023 η Εθνική Ακαδημία Μηχανικής των ΗΠΑ (National Academy of Engineering - ΝΑΕ) τον εξέλεξε ακαδημαϊκό για το έτος 2023.
Από το 1985 είναι Καθηγητής Civil, Environmental and Aerospace Engineering στο Viterbi School of Engineering του University of Southern California (U.S.C.), ενώ το 1996 ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Έρευνας Τσουνάμι στο U.S.C. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών κατόπιν επιλογής του από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, και ως Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και Περιβαλλοντικής Υδρομηχανικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Το 2019 επελέγη ως άμισθος Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα. Επίσης, είναι μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος. Από το 2020 έχει αναλάβει Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών.
Το ερευνητικό και το συγγραφικό έργο του είναι ευρύτατο. Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων, μελετών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει διευθύνει δεκάδες αποστολές πεδίου σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα έχει τύχει πολλών ακαδημαϊκών και άλλων διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά το 1989 του απενεμήθη από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. George Bush το Presidential Young Investigator Award και το 2019 έλαβε το κορυφαίο βραβείο της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών (ASCE) στην ακτομηχανική. Το 2020 έλαβε το βραβείο Hamaguchi που απονέμεται σε άτομα ή οργανισμούς, που με επιστημονική έρευνα και ρεαλιστικές πρακτικές έχουν συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της αντοχής των ακτών στα παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι), τις καταιγίδες και άλλες παράκτιες καταστροφές, καθώς και στην ενημέρωση και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων στις φυσικές καταστροφές. Ως εμπειρογνώμων διεθνούς κύρους σε θέματα Tsunami και σε άλλα φαινόμενα φυσικών καταστροφών, ο Καθηγητής Συνολάκης έχει συγγράψει πέντε βιβλία, έχει επιβλέψει πάνω από 50 μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 220 διαλέξεις και παρουσιάσεις σε συνέδρια και έχει συμμετάσχει στην παραγωγή δεκάδων ντοκιμαντέρ που έχουν προβληθεί σε μεγάλα δίκτυα όπως το Discovery Channel, BBC, National Geographic, History Channel και ZDF.