Αποστολή μαθητών του Κολλεγίου στην Κίνα

Αποστολή μαθητών του Κολλεγίου στην Κίνα

Μαϊ 15, 2017
Στο πλαίσιο της πολιτιστικής – μορφωτικής συνεργασίας του Κολλεγίου με σχολεία της Κίνας ομάδα είκοσι μαθητών της Α’ Λυκείου - επιλεγμένων με ακαδημα

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής – μορφωτικής συνεργασίας του Κολλεγίου με σχολεία της Κίνας ομάδα είκοσι μαθητών της Α’ Λυκείου - επιλεγμένων με ακαδημαϊκά κριτήρια - και τεσσάρων εκπαιδευτικών του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού   φιλοξενήθηκε από το “Tianjin Nankai High School” της Κίνας, από τις 19 έως τις 29 Απριλίου 2017. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του Κολλεγίου Αθηνών κ. Θ. Γραμματικόπουλος και κ. Ι. Κούλας και οι εκπαιδευτικοί του Κολλεγίου Ψυχικού κ. Μ.-Ζ. Πετροπούλου και κ. Β. Βουβονίκος. Το Σχολείο μας ανταπέδωσε επίσκεψη που πραγματοποίησε πέρυσι το κινεζικό σχολείο στην Ελλάδα, προσκεκλημένο από το Κολλέγιο.

Την ημέρα της άφιξης της αποστολής του Σχολείου μας στο Tianjin έγινε εγκάρδια υποδοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας από τον Πρόεδρο του ΔΣ του “Tianjin Nankai High School”, κ. Sun Hailin. Στον χαιρετισμό του τόνισε τους ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς Ελλάδας – Κίνας και τη σημασία που δίνουν οι δύο χώρες στην εκπαίδευση των νέων. Εκ μέρους του Σχολείου μας ευχαρίστησε τον κ. Hailin για την υποδοχή ο κ. Θ. Γραμματικόπουλος και ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του “Tianjin Nankai High School” τελετή υποδοχής του Σχολείου μας. Εκεί καλωσόρισε την ομάδα μας ο κύριος Qingmin Zhang, Διευθυντής του Διεθνούς Τμήματος του Σχολείου. Εκ μέρους του Κολλεγίου η κ. Μ.-Ζ. Πετροπούλου ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του κινεζικού σχολείου για τη φιλοξενία τους και επεσήμανε στον χαιρετισμό της τα στοιχεία εκείνα που συνδέουν διαχρονικά τους δύο πολιτισμούς. Στην εκδήλωση που ακολούθησε και πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια των συνοδών καθηγητών, οι μαθητές του Σχολείου μας παρουσίασαν δύο βίντεο με θέμα την Ελλάδα και το Κολλέγιο αντίστοιχα. Στη συνέχεια διάβασαν ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη και του Γ. Σεφέρη και αναφέρθηκαν στα κυριότερα χαρακτηριστικά της ποίησής τους. Η παρουσίαση των μαθητών μας έκλεισε με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα από τους μαθητές του “Tianjin Nankai High School”, βασισμένο στη λαϊκή τους παράδοση. 


Την πρώτη εβδομάδα της επίσκεψης στο Tianjin οι μαθητές του Κολλεγίου παρακολούθησαν μαθήματα κινεζικής καλλιγραφίας, κινεζικής τέχνης και γλώσσας, καθώς και βιωματικά μαθήματα Taiji από κοινού με τους Κινέζους μαθητές και άλλα που είχαν διοργανωθεί ειδικά για την ομάδα του Σχολείου μας. Κατά τη διάρκεια της πρωινής συγκέντρωσης των μαθητών του κινεζικού σχολείου για την έπαρση σημαίας, ο Διευθυντής του Διεθνούς Τμήματος του “Tianjin Nankai High School” κ. Qingmin Zhang, παρουσίασε την ομάδα του Σχολείου μας και στη συνέχεια δύο μαθητές μας απηύθυναν έναν σύντομο χαιρετισμό, τον οποίο ανταπέδωσε μια Κινέζα μαθήτρια. 

Μεταξύ άλλων η αποστολή του Κολλεγίου επισκέφθηκε το Μουσείο της πόλης Tianjin με εκθέματα από την πρώιμη έως τη σύγχρονη κινεζική ιστορία, καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Επίσης κατά τη διάρκεια κρουαζιέρας στον ποταμό Haihe είχε την ευκαιρία να θαυμάσει πολύ ενδιαφέροντα σημεία της πόλης. Τέλος ξεχωριστή ήταν η επίσκεψη στην έδρα της εταιρείας Cosco στο λιμάνι της πόλης, όπου τα μέλη του πληρώματος ενός πλοίου περιέγραψαν στους μαθητές μας τη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων σε έναν από τους μεγαλύτερους διαμετακομιστικούς εμπορικούς σταθμούς του κόσμου. 


Τις τρεις τελευταίες ημέρες του εκπαιδευτικού ταξιδιού στην Κίνα η αποστολή του Σχολείου μας διέμεινε στο Πεκίνο και ξεναγήθηκε στο Σινικό Τείχος, στην πλατεία Tiananmen, στην Απαγορευμένη Πόλη, στον Ναό του Παραδείσου, στο Εθνικό Μουσείο, στο Ολυμπιακό πάρκο και σε έναν ξεχωριστό Ναό του Κομφούκιου. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας παρακολούθησαν επίσης παράσταση κινεζικής όπερας, ένα πολύ ενδιαφέρον οπτικό και ακουστικό θέαμα.

Η επίσκεψη στην Κίνα αποτέλεσε μια πολύ πλούσια και εποικοδομητική εμπειρία για τους μαθητές μας, διότι από τη μια ήρθαν σε επαφή με Κινέζους συνομηλίκους τους και ενεπλάκησαν από κοινού σε ποικιλία δραστηριοτήτων και από την άλλη γνώρισαν πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της Κίνας.      

Επιστροφή