Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στο Κολλέγιο

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στο Κολλέγιο

Ιαν 28, 2019
Για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης μίλησε στους μαθητές Λυκείου του Κολλεγίου, ο διακεκριμένος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστημών Πληροφορικής του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), Δρ.

Για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης μίλησε στους μαθητές Λυκείου του Κολλεγίου, ο διακεκριμένος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστημών Πληροφορικής του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου.

Τον καθηγητή προλόγισαν ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Richard Jackson και ο Συνδιευθυντής Κολλεγίου Αθηνών και Συντονιστής Σχολικών Μονάδων του ΕΕΙ Απόστολος Αθανασόπουλος.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία και στο τέλος απηύθυναν ερωτήσεις στον καθηγητή. 

Στη συνέχεια, o κ. Δασκαλάκης ξεναγήθηκε από ομάδα μαθητών στο Μπενάκειο Διδακτήριο, συνοδευόμενοι από τον Συνδιευθυντή Κολλεγίου Αθηνών και Συντονιστή Σχολικών Μονάδων του ΕΕΙ Απόστολο Αθανασόπουλο και τη Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας Αλεξάνδρα Αϊβαλιώτη.

 Ο κ. Δασκαλάκης περιηγήθηκε στη σοφίτα όπου στεγάζονται σήμερα τα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Υπολογιστών του Λυκείου, ενώ θαύμασε και τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή που απέκτησε το Σχολείο μας τη δεκαετία του ‘60, δωρεά του αποφοίτου μας Μιχάλη Δερτούζου (’54), επίσης διακεκριμένου καθηγητή του ΜΙΤ.

 

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη:

Είναι απόφοιτος των Ηλεκτρολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη θεωρητική πληροφορική και τη διεπαφή της με τα Οικονομικά, τη Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Θεωρείται ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο κάτω των 40 ετών, έχοντας καταφέρει να λύσει τον «γρίφο» του John Nash και το 2018 τιμήθηκε με το βραβείο Rolf Nevanlinna, που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές διακρίσεις Μαθηματικών διεθνώς.

 

Έχει επίσης τιμηθεί με το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην πληροφορική από τον Διεθνή Οργανισμό Επιστήμης των Υπολογιστών ACM, με το βραβείο Kalai από τη Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από τη Διεθνή Ένωση Εφαρμοσμένων Μαθηματικών SIAM, το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής, το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan, την ερευνητική υποτροφία της Microsoft και το βραβείο έρευνας από το Ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού. 

 

Στα μελλοντικά σχέδιά του περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου διεθνών προδιαγραφών στην Ελλάδα, ως απάντηση στο brain drain που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

 

Επιστροφή