O ακαδημαϊκός επιστήμονας Αθανάσιος Φωκάς στο Κολλέγιο

O ακαδημαϊκός επιστήμονας Αθανάσιος Φωκάς στο Κολλέγιο

Ιαν 10, 2019
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι μαθητές Λυκείου του Κολλεγίου την ομιλία του παγκοσμίως διακεκριμένου ακαδημαϊκού επιστήμονα κ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι μαθητές Λυκείου του Κολλεγίου την ομιλία του παγκοσμίως διακεκριμένου ακαδημαϊκού επιστήμονα κ. Αθανάσιου Φωκά με θέμα «Πολυμάθεια και Κατανόηση», που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο την Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Φωκάς ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στα μαθητικά του χρόνια, για το πώς από την Κεφαλονιά έφτασε να σπουδάζει στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι χρειάστηκε εντατική και καθημερινή δουλειά, η οποία συνεχίστηκε καθ’ όλη την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία.

Ο καθηγητής τόνισε ότι είναι χρήσιμο να είναι κανείς πολυμαθής και να ασχολείται με πολλά πράγματα στη ζωή του, καθώς αυτό τον βοηθά να κατανοήσει διαφορετικά γεγονότα και φαινόμενα. Γεγονός που ισχύει σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στις θετικές επιστήμες.

Παράλληλα, συμβούλεψε τους μαθητές να είναι αισιόδοξοι και να μαθαίνουν είτε από τις επιτυχίες είτε από τις αποτυχίες τους. Όπως άλλωστε εκμυστηρεύτηκε, και ο ίδιος είχε ορισμένες αποτυχίες, οι οποίες όμως τον οδήγησαν εδώ που είναι σήμερα.

Ο κ. Φωκάς έφθασε στο Σχολείο συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του και απόφοιτο του Κολλεγίου κ. Βασίλη Σκαναβή. Τους υποδέχθηκε ο Συνδιευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών και Συντονιστής Σχολικών Μονάδων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος κ. Απόστολος Αθανασόπουλος. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκε στους χώρους του Σχολείου από τη Διευθύντρια Γυμνασίου Κολλεγίου Αθηνών κ. Βασιλική Τλα.

Λίγα λόγια για τον κ. Φωκά:

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Σπούδασε Αεροναυπηγική στο Imperial College του Λονδίνου  (BSc, 1975), Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Caltech (PhD, 1979) και Ιατρική στο University of Miami (MD, 1986). Το 1986, σε ηλικία 33 ετών, εξελέγη καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Clarkson στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1996 εξελέγη στην έδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College και το 2002 στην έδρα Μη-Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Cambridge, όπου και είναι εταίρος του Κολεγίου Claire Hall.

Το 2000 του απενεμήθη το Βραβείο «Naylor» της Μαθηματικής Εταιρείας του Λονδίνου, που θεωρείται το πιο σημαντικό βραβείο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Βραβείο αυτό είχε απονεμηθεί το 1991 στον Roger Penrose και το 1999 στον Stephen Hawking. Επίσης, του έχει απονεμηθεί το «Αριστείον των Επιστημών» της Ακαδημίας Αθηνών, βραβείο το οποίο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε Έλληνα ερευνητή των Φυσικών Επιστημών, της Μηχανικής και της Ιατρικής, καθώς και το «Αριστείο Μποδοσάκη», το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε Έλληνες ερευνητές από διεθνή επιστημονική επιτροπή, προεδρεύοντος ενός κατόχου Βραβείου Nobel.

Ο κ. Φωκάς είναι επίτιμος διδάκτωρ επτά πανεπιστημίων, ενώ του έχει απονεμηθεί η διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2009 ανακηρύχθηκε Guggenheim Fellow επί τη βάσει «των λαμπρών του επιστημονικών επιτευγμάτων και των εξαιρετικώς υποσχόμενων επιστημονικών του δυνατοτήτων».

Αποτελεί το πρώτο εκλεγμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών που διδάσκει Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 350 επιστημονικά άρθρα και είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας επτά βιβλίων και τριών μονογραφιών σε πολλές περιοχές των μαθηματικών, την ιατρική, τη θεωρητική φυσική, την μηχανική και τη βιολογία. Το «ISI Web of Science» περιλαμβάνει τον κ. Φωκά στη λίστα των μαθηματικών με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές παγκοσμίως.

Ο σπουδαίος μαθηματικός και βιολόγος Israel Gelfand περιγράφει τον κ. Φωκά ως «σπάνια περίπτωση αναγεννησιακού επιστήμονα».

Επιστροφή