Τα Nέα μας

O Αλέκος Λεβίδης ’63 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Ιουν 30, 2021

Το Κολλέγιο Αθηνών είναι υπερήφανο για τον πρώην μαθητή του, Αλέκο Λεβίδη ’63, ο οποίος εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο της Ζωγραφικής.

Ο Αλέκος Βλ. Λεβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε σκηνοθεσία και σκηνογραφία στο Université du Théâtre des Nations στο Παρίσι (1963) και αρχιτεκτονική στην École d'Αrchitecture de l' Université  de Genève  (1964-1969). Από το 1971 μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται ως ζωγράφος στην Αθήνα.

Έχει πραγματοποιήσει τριάντα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ομαδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πιο πρόσφατη ατομική του έκθεση είχε τίτλο «ΜυθΙστορικά» και πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Μουσείο Μπενάκη) το 2020. Συνοδεύθηκε από βιβλίο/κατάλογο, όπως και οι περισσότερες από τις προηγούμενες εκθέσεις του.

Ο Αλέκος Βλ. Λεβίδης έχει ακόμα ασχοληθεί με την τοιχογραφία (κατοικίες στην Άρτα, τη Σύρο και την Κηφισιά), τη σκηνογραφία (όπως για την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλέους στη Νέα Σκηνή Αθηνών το 1991 και την παράσταση «Όνειρο» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2005) και, τέλος, με την εικαστική επιμέλεια βιβλίων μέσα από συνεργασία με πολλούς εκδοτικούς οίκους (Άγρα, ΜΙΕΤ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Εστία, Κέδρος κ.ά.).

Το ζωγραφικό του έργο πλαισιώνεται από συγγραφικά εγχειρήματα, που αφορούν την ιστορία, τη θεωρία και την επιτέλεση της ζωγραφικής (όπως το βραβευμένο το 1995 από την Ακαδημία Αθηνών «Περί της Αρχαίας Ελληνικής Ζωγραφικής, 35ο Βιβλίο της Φυσικής Ιστορίας, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος» (1994), σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου και δική του και επιμέλεια του ιδίου κ.ά.).

Το Κολλέγιο Αθηνών του εύχεται θερμά συγχαρητήρια!

Επιστροφή