Τα Nέα μας

Ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου: «Το νόημα της Εθνεγερσίας του 1821»

Μαρ 24, 2021

Στο πλαίσιο των εορτασμών του Κολλεγίου Αθηνών για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, την Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2020, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία προς τους μαθητές μας με θέμα «Το νόημα της Εθνεγερσίας του 1821».

Περισσότερο από έναν πανηγυρικό της ημέρας, και μάλιστα στη διακοσιοστή Επέτειο από την Επανάσταση του 1821, η παρουσίαση του κ. Παυλόπουλου ήταν ουσιαστικά ένα μνημειώδες μάθημα ιστορίας για το κορυφαίο γεγονός του Αγώνα του Ελληνικού Έθνους για την απελευθέρωσή του το 1821, για τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους το 1830 και για τη διαχρονική σημασία της εθνεγερσίας σε ολόκληρη την Οικουμένη.

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής κ. Παυλόπουλος συνομίλησε με τους Προέδρους των Δεκαπενταμελών Συμβουλίων των Γυμνασίων και των Λυκείων Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού και απάντησε στις ερωτήσεις που του απηύθυναν. Τα μηνύματα της από στήθους ομιλίας του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας, μιας ομιλίας σταθμού για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας, έκαναν όλους μας να αισθανθούμε υπερηφάνεια για την ιστορία μας και την ταυτότητά μας και κατέδειξαν τις συντεταγμένες του σημερινού ρόλου που οφείλει να έχει ο Ελληνισμός στον διάλογο μεταξύ των λαών και των πολιτισμών και στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και της θέσης του στην παγκόσμια κοινότητα.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών Καθηγητής Κώστας Συνολάκης ’75, ο οποίος προσφώνησε και τον κ. Παυλόπουλο, και ο Γενικός Συντονιστής των Σχολικών Μονάδων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Χρήστος Παπανικολάου ’85.

Λίγα λόγια για τον Προκόπη Παυλόπουλο 

Ο Προκόπιος Παυλόπουλος είναι τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών όπου αποφοίτησε με άριστα το 1973 και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Paris II, όπου το 1974 έλαβε Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο (DEA de Droit Public) και το 1977 αναγορεύθηκε με άριστα διδάκτωρ (Doctorat d’ État). Το 1982 εξελέγη και ακολούθως διορίσθηκε Εντεταλμένος Υφηγητής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και, μετά από διαδοχικές κρίσεις στις βαθμίδες του Επίκουρου Καθηγητή (1983) και του Αναπληρωτή Καθηγητή (1985), εξελέγη Καθηγητής της ίδιας Σχολής το 1989. Το 1986 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris II. Η πολιτική του σταδιοδρομία άρχισε το 1974 και το 1996 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Από το 2004 έως το 2009 διετέλεσε, αδιαλείπτως, Υπουργός Εσωτερικών στις Κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή και τον Φεβρουάριο του 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το πλούσιο συγγραφικό του έργο συντίθεται από ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία, άρθρα και γνωμοδοτήσεις. 

 

Επιστροφή