Τα Nέα μας

Ομιλία για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Κολλέγιο

Νοε 12, 2019

Μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 στο Θέατρο Χωρέμη, με την ομιλία του προέδρου της Ελβετικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Dusan Sidjanski. Προηγήθηκε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Λαχταρώντας το Φως του Αιγαίου», σε σκηνοθεσία Gary Grenier, την οποία έχει δημιουργήσει η Επιτροπή στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την Επανένωση των Γλυπτών. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Sidjanski, με θέμα: «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: Ένα Δώρο για τους Νέους του κόσμου». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Σχολείο και τον Σύλλογο Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών-Κολλεγίου Ψυχικού (ΣΑΚΑ).

Ο Καθηγητής Sidjanski τόνισε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα, όχι μόνον ελληνικό, το οποίο μπορεί να λυθεί μέσω διαλόγου και πιέσεως που μπορεί να ασκήσει η κοινή γνώμη προς τις βρετανικές αρχές. Βασικό επιχείρημα για την επίλυσή του αποτελεί το γεγονός ότι τα γλυπτά ανήκουν στη ζωφόρο του Παρθενώνα συνολικού μήκους 160 μέτρων, που απεικονίζει στιγμές από την καθημερινότητα των Αθηναίων της εποχής και των Θεών τους και τα οποία δεν μπορούν να είναι χωρισμένα.

Επεσήμανε, ότι πρέπει να επιδιωχθεί η ανταλλαγή τμημάτων των Γλυπτών που υπάρχουν σε διάφορα μουσεία της Ευρώπης με άλλα ελληνικά αρχαία, ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα, εν όψει και του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου κ. Richard Jackson και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΚΑ κ. Κωνσταντίνος Παπαδιαμάντης.  

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό με συντονιστή τον Δρ. Φώτη Μπερή '69.

 

 

 

Επιστροφή