Τα Nέα μας

Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Κωστής Παλαμάς. 160 χρόνια από τη γέννησή του»

Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Κωστής Παλαμάς. 160 χρόνια από τη γέννησή του»

Ιαν 23, 2020

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη το διήμερο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Κωστής Παλαμάς. 160 χρόνια από τη γέννησή του» στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2020, στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών. Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά, το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών και το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο του Κολλεγίου Ψυχικού, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, στο πλαίσιο των εορτασμών των 160 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μας ποιητή και των 60 χρόνων από τη σύσταση του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά. Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση των εργασιών των Λυκείων και η δεύτερη στην παρουσίαση των εργασιών των Γυμνασίων.

Έλαβαν μέρος με εισήγηση ή/και poster 16 Λύκεια και 13 Γυμνάσια από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη.

Λύκεια-Εισηγητές:

1ο Λύκειο Γλυφάδας

Ιδιωτικό Λύκειο Ώθηση

Α΄ Αρσάκειο Τοσίτσειο Εκάλης

Πρότυπο Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

1ο Λύκειο Παπάγου

2o Λύκειο Ηρακλείου Αττικής

Λύκειο-Κολλέγιο Ψυχικού Ε.Ε.Ι.

Πρότυπο Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής

Λύκειο-Κολλέγιο Αθηνών Ε.Ε.Ι.

1ο Λύκειο Πεύκης

2ο Λύκειο Αγ. Παρασκευής

4ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής

International School of Athens

2ο ΓΕΛ Μεσολογγίου "Σχολή Ελληνικών Μαθημάτων"

Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα

1ο Λύκειο Χαλκίδας (poster)

 

Γυμνάσια-Εισηγητές:

International School of Athens

1ο Γυμνάσιο Ιλίου

Γυμνάσιο-Κολλέγιο Ψυχικού Ε.Ε.Ι.

Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

Γυμνάσιο-Κολλέγιο Αθηνών Ε.Ε.Ι.

Ιδιωτικό Γυμνάσιο "Παιδαγωγική Πρωτοπορία"

3ο Γυμνάσιο Νίκαιας

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου

2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου

Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο

Γυμνάσιο Καλυβίων Αγρινίου

1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου

 

Επιπλέον 6 σχολεία συμμετείχαν ως παρατηρητές:

2ο Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού

4ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης

Γυμνάσιο Ψυχικού "Κων/νος Καραθεοδωρής"

Γυμνάσιο Δροσιάς Λεμεσού Κύπρος

2ο ΓΕΛ Πεύκης

Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων

 

Συνολικά συμμετείχαν 214 μαθητές-εισηγητές και 789 μαθητές-παρατηρητές).

Τις εργασίες του Συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό η Υφυπουργός Παιδείας κυρία Σοφία Ζαχαράκη, ο Διευθυντής/President τoy Κολλεγίoυ Αθηνών κ. Richard Lee Jackson, ο ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά κ. Κωνσταντίνος Κασίνης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας κ. Αθανάσιος Φαλούκας, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κα Τασούλα Καραγεωργίου και ο Συνδιευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών / Συντονιστής Σχολικών Μονάδων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος κ. Απόστολος Αθανασόπουλος. Χαιρετισμό απέστειλε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής κ. Γεώργιος Κόσυβας.

Το Συνέδριο για τον Κωστή Παλαμά συνιστούσε σημαντική καινοτομία ως προς την προετοιμασία των μαθητών: έφερε κοντά τους μαθητές και τους υπεύθυνους καθηγητές τους με πανεπιστημιακούς καθηγητές, μέλη ΕΔΙΠ, μελετητές του παλαμικού έργου, διδάκτορες, πρώην συμβούλους Δ.Ε. και εν ενεργεία Συντονιστές Δ.Ε., αφού κάθε σχολείο είχε έναν εξ αυτών ως ειδικό σύμβουλο-μέντορά του. Ο ειδικός σύμβουλος-μέντορας συνεργάστηκε με το σχολείο και προλόγισε την εργασία της ομάδας στο Συνέδριο.

Και τις δύο ημέρες τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο κ. Richard Jackson, Διευθυντής/President του Κολλεγίου, ο οποίος μάλιστα απήγγειλε στίχους από τη Φλογέρα του Βασιλιά, ενώ την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κασίνης. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού με μελοποιημένη ποίηση του μεγάλου μας ποιητή σε διδασκαλία του Διασχολικού Προϊσταμένου Μουσικής του Κολλεγίου Στέφανου Τσοκάκη.

Υπό την προεδρία των κκ. Δέσποινας Δούκα, Διευθύντριας του 2ου ΓΕ.Λ. Αγ. Παρασκευής, Μαρίας Κουτούση, Φιλολόγου, εκπροσώπου της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, και των Υποδιευθυντών του Κολλεγίου Νίκου Καλογερά, Αθανασίας Αναγνώστου, Βίκυς Μουμτζή, Λεωνίδα Καίσαρη και Νικόλ Κανελλή και με ενδιάμεσες απαγγελίες παλαμικών ποιημάτων από μαθήτριες του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού, μαθητές και υπεύθυνοι καθηγητές παρουσίασαν ποικίλες πτυχές του βίου και του έργου του Παλαμά: με λόγο, δραματοποίηση, χορό, μουσική, τραγούδι και εικαστικές προτάσεις απέδωσαν τη βιογραφική διάσταση του ποιητή, την παρουσία του έργου του στην εκπαίδευση, ουσιώδεις πλευρές του ποιητή, του δοκιμιογράφου, του θεατρογράφου, του επιστολογράφου Παλαμά, καθώς και τη σημασία του παλαμικού έργου σήμερα, προβάλλοντας τη σημασία του μεγάλου μας δημιουργού και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τον ξαναδιαβάσουμε και να τον εντάξουμε ουσιαστικότερα στη σύγχρονη ελληνική σχολική εκπαίδευση.

Συντονίστρια ήταν η Πολυάνθη Τσίγκου, Σύμβουλος του Διευθυντή/President. Υπεύθυνες διοργάνωσης ήταν η Πολυάνθη Τσίγκου (εκ μέρους των Κολλεγίων Αθηνών-Ψυχικού), η Δέσποινα Δούκα, Φιλόλογος, Διευθύντρια του 2ου ΓΕ.Λ. Αγ. Παρασκευής (εκ μέρους του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά) και η κυρία Μαρία Κουτούση, Φιλόλογος, (εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας). Πολύτιμη ήταν η συνεισφορά σε όλα τα στάδια του Συνεδρίου των κυριών Ρούλας Πρωτοπαπαδάκη και Ευγενίας Οικονόμου (εκ μέρους του Κολλεγίου Αθηνών), ενώ στο διήμερο 24 και 25.1.2020 συνέβαλαν οι κυρίες Θώμη Νικολή (εκ μέρους της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας) και Παναγιώτα Ιονέσκου (εκ μέρους του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά). Τη φιλόδοξη αυτή δράση στήριξε η άψογη φιλοξενία του Κολλεγίου Αθηνών.

 

 

 

Επιστροφή