Θεατρική Παράσταση «Λιοντάρια»
31
ΜΑΡ
ΠΑΡ
ΩΡΑ: 08:30 ΜΜ - 10:00 ΜΜ

Θεατρική Παράσταση «Λιοντάρια»

Την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023 στις 8.30 μ.μ., ο Δραματικός Όμιλος Κολλεγίου Αθηνών ανεβάζει το έργο των Βασίλη Μαυρογεωργίου και Κώστα Γάκη «Λιοντάρια» σε σκηνοθεσία Αγγελικής Γκριγκρικούδη στο Θέατρο του Κολλεγίου (Στεφάνου Δέλτα 15). 

Είσοδος 10€

 

Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές

είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα, κι η φρίκη

δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή

γιατί είναι αμίλητη και προχωράει.

στάζει τη μέρα, στάζει στον ύπνο

μνησιπήμων πόνος.

Γιώργος Σεφέρης, Ποιήματα, Ίκαρος, Αθήνα 1972, σ. 214-215

 

Ένα γεγονός που συνέβη τον Απρίλιο του 2003 κατά τη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράκ έδωσε την αφορμή στον συγγραφέα  Brian Vaughan και τον εικονογράφο Niko Henrichon να δημιουργήσουν ένα graphic novel με τίτλο  «ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ» και θέμα τα δεινά του πολέμου και τη φύση της ελευθερίας. Με αφορμή αυτό το βιβλίο γράφτηκε το θεατρικό έργο «ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ» από τους Βασίλη Μαυρογεωργίου και Κώστα Γάκη, που παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το 2010.

Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Βαγδάτη, τρεις λέαινες κι ένα αρσενικό λιοντάρι δραπετεύουν από τον κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς ζωολογικό κήπο. Πεινασμένα και φοβισμένα τα λιοντάρια, κυκλοφορούν στους δρόμους βιώνοντας τη βαρβαρότητα του πολέμου  και ταυτόχρονα μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας. Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν έρχονται αντιμέτωπα με διλήμματα που απηχούν αξίες και ιδανικά της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Το έργο αποτελεί μια αλληγορία για τη ζωή και την ελευθερία. Η φωνή των ζώων είναι η φωνή κάθε πλάσματος πάνω στη γη που βιώνει συνθήκες πολέμου, τη μεγαλύτερη δηλαδή καταστροφή. Και η ελευθερία που βιώνουν μας κάνει να αναρωτηθούμε αν μπορεί κάποιος να μας «χαρίσει» την ελευθερία ή  αν αυτή έχει αξία μόνο όταν την αποκτήσουμε με προσπάθειες, αποφασιστικότητα και θυσίες. 

Στη Θεατρική Ομάδα μας απασχόλησαν οι σημερινές συνθήκες πολέμου στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αφρική και οι νέες προσφυγικές ροές που έχουν αιτία τις πολεμικές συρράξεις όσο και την επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή. Η μουσική επένδυση της παράστασης προέρχεται από χώρες της Αφρικής και από την Ουκρανία.

Άλλη μια χρονιά τα μέλη του Θεατρικού Ομίλου επικοινωνήσαμε με  τη γλώσσα του θεάτρου, που μας κάνει όλους πιο ανθρώπινους. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους όσοι βοήθησαν να ανεβούν τα ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ,  θύματα  κι αυτά του πολέμου. 

Πάντα ελπίζουμε  και παλεύουμε για έναν κόσμο στον οποίο κάθε ζωή θα γίνεται σεβαστή.

Αγγελική Γκιργκινούδη

 

Επιστροφή