no-image
03
ΜΑΪ
ΤΡΙ
09
ΜΑΪ
ΔΕΥ
ΩΡΑ: 05:30 ΜΜ - 07:00 ΜΜ

ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΤΩΝ ΕΥΓΕΝΩΝ: Το Κρασί και η Τροφή στα Χρόνια του Μεσαίωνα

Το κρασί είναι γνωστό ήδη από την αρχαιότητα και η τροφή η βάση της ύπαρξής μας. Έχουμε άραγε διαφορετικό διαιτολόγιο από έναν άνθρωπο που έζησε στη Βενετία, στο Παρίσι ή στο Λονδίνο του 13ου ή του 14ου αι.; Το μάθημα θα παρουσιάσει ιστορικά στοιχεία γύρω από τη διατροφή και το κρασί στην Ευρώπη του Μεσαίωνα, θα αναγνωστούν αφηγήματα που περιγράφουν το μεσαιωνικό τραπέζι και τους συνδαιτυμόνες γύρω από αυτό. Θα αναφερθούμε στην παραγωγή του κρασιού και της τροφής, σε εφευρέσεις και καινοτομίες, στις εμπορικές διαδρομές από τα μεσογειακά παράλια στις αγορές της ευρωπαϊκής ενδοχώρας. Αλλά όχι μόνο: θα περιηγηθούμε στους δρόμους και στα πανδοχεία όπου έβρισκε κανείς τροφή και κρασί αλλά και στις κακόφημες μεσαιωνικές ταβέρνες που φιλοξενούσαν τυχερά παιχνίδια και πόρνες και στις οποίες συναντά κανείς ξέγνοιαστους φοιτητές, αφοσιωμένους προσκυνητές, ευέξαπτους τυχοδιώκτες! Το μάθημα θα πλαισιώνεται από εικονογραφικό υλικό, ενώ θα παρουσιάζονται και μεσαιωνικές συνταγές!
Επιστροφή