Εκλογή του Καθηγητή Κώστα Συνολάκη ως μέλους της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής των ΗΠΑ

Φεβ 8, 2023

Την Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023, η Εθνική Ακαδημία Μηχανικής των ΗΠΑ (National Academy of Engineering - ΝΑΕ) εξέλεξε τους νέους ακαδημαϊκούς για το έτος 2023.

O Καθηγητής Kώστας Συνολάκης εξελέγη ακαδημαϊκός,  σε αναγνώριση των εργασιών του στην εξέλιξη υπολογιστικών μεθόδων και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι και του συμβουλευτικού  έργου του σε κυβερνήσεις και φορείς για τη διαχείριση κρίσεων.

Η εκλογή ενός επιστήμονα ως μέλους της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS), της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής (ΝΑΕ) ή της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής (ΝΑΜ), είναι η μεγαλύτερη τιμή για φυσικούς επιστήμονες όλων των κλάδων στην Αμερική.

https://www.nae.edu/

Τα μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής αποτελούν μια επιλεγμένη ομάδα Αμερικανών και διεθνών ανώτερων επαγγελματιών στις επιχειρήσεις, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στον χώρο του δημόσιου τομέα, που έχουν διακριθεί για τεχνικά επιτεύγματα και πρωτοποριακή συνεισφορά στον τομέα τους. Τα μέλη της NAE προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε πρωτοβουλίες που βοηθούν στην καθοδήγηση της ανάπτυξης ομοσπονδιακών νόμων και κανονισμών, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών προγραμμάτων, διαμορφώνουν την κατεύθυνση της έρευνας σε διάφορους τομείς και συνεισφέρουν στη δημόσια ενημέρωση και στον διάλογο για θέματα κρίσιμης σημασίας.

Η διαδικασία εκλογής  διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο, είναι  απολύτως μυστική, χωρίς  ο υποψήφιος να γνωρίζει την υποψηφιότητά του.  Για την τελική εκλογή χρειάζονται θετικές ψήφοι του 80% ολόκληρης την Ακαδημίας. Από τους αυστηρά επιλεγμένους υποψηφίους  που προτείνονται από Ακαδημαϊκούς προερχόμενους από όλους τους τομείς των φυσικών επιστημών, λιγότερο από ένας στους δέκα εκλέγεται στις τρεις Εθνικές Ακαδημίες. Με αναγωγή στον συνολικό πληθυσμό πιθανών υποψηφίων μεταξύ πανεπιστημιακών, ερευνητών και επαγγελματιών, εκλέγεται περίπου ένας στους 1.000. 

Ο  Κώστας Συνολάκης αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1975. Συνέχισε τις σπουδές του στο California Institute of Technology (Caltech), από όπου έλαβε τα πτυχία Bachelor of Science (B.Sc.) in Engineering and Applied Science το 1978, Master of Science (M.Sc.) in Civil Engineering το 1979 και Doctor of Philosophy (Ph.D.) στο ίδιο αντικείμενο το 1986.

Το 2016, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και είναι Γραμματέας της Τάξης Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας. Από το 1985 είναι Καθηγητής Civil, Environmental and Aerospace Engineering στο Viterbi School of Engineering του University of Southern California (U.S.C.), ενώ το 1996 ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Έρευνας Τσουνάμι στο U.S.C. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών κατόπιν επιλογής του από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας και ως Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και Περιβαλλοντικής Υδρομηχανικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Το 2019 εξελέγη ως άμισθος Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος. Από το 2020 έχει αναλάβει ως  Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών.

Το ερευνητικό και το συγγραφικό έργο του είναι ευρύτατο. Έχει συγγράψει πέντε βιβλία και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό μελετών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει διευθύνει δεκάδες αποστολές πεδίου σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα έχει τύχει πολλών ακαδημαϊκών και άλλων διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, το 1989 του απενεμήθη από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. George Bush το Presidential Young Investigator Award και το 2019 έλαβε το κορυφαίο βραβείο της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών (ASCE) στην ακτομηχανική. Το 2020 έλαβε το βραβείο Hamaguchi, που απονέμεται σε άτομα ή οργανισμούς, που με επιστημονική έρευνα και ρεαλιστικές πρακτικές έχουν συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της αντοχής των ακτών στα παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι), τις καταιγίδες και άλλες παράκτιες καταστροφές, καθώς και στην ενημέρωση και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων στις φυσικές καταστροφές. Είναι εμπειρογνώμων διεθνούς κύρους για φυσικές  καταστροφές, και την τελευταία δεκαετία ασχολείται με τις αλλαγές στην ένταση και τη συχνότητα ακραίων φαινομένων, όταν αλλάζει το κλίμα.

Ο Καθηγητής Συνολάκης   έχει επιβλέψει πάνω από 50 μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 250 διαλέξεις και παρουσιάσεις σε συνέδρια και έχει συμμετάσχει στην παραγωγή δεκάδων ντοκιμαντέρ, που έχουν προβληθεί σε μεγάλα διεθνή δίκτυα όπως το ABC, Discovery Channel, το BBC, το National Geographic, το History Channel και το ZDF. Εχει συγγράψει δεκάδες άρθρα με πολλαπλές συνεντεύξεις σε ελληνικές εφημερίδες και στις ΗΠΑ στο Wall Street Journal, το Newsweek, το Washington Post,  και το New York Times, μεταξύ άλλων.

------------------------------------

Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας:

https://viterbischool.usc.edu/news/2023/02/professors-costas-synolakis-and-gerard-medioni-and-viterbi-board-of-councilors-member-fariborz-maseeh-named-to-the-nae/ 

 

Επιστροφή