Πανευρωπαϊκή συναυλία για τον Πλανήτη «ALPHA MISSION - ΔELOS & Οι [αβέβαιες] τέσσερις εποχές»

Μαϊ 27, 2022

Τη Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 θα πραγματοποιηθεί στη Δήλο η μεγάλη πανευρωπαϊκή συναυλία για τον Πλανήτη «ALPHA MISSION - ΔELOS & Οι [αβέβαιες] τέσσερις εποχές», με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO), Ουκρανών και Ρώσων μουσικών και με σολίστ την ουκρανικής καταγωγής ανερχόμενη Diana Tishchenko (βιολί) και τον Έλληνα δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλο (λύρα). 

Η συναυλία, που πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), σχεδιάστηκε ειδικά για να υπογραμμίσει την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του πλανήτη αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Με την ιδιότητα του Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών Κώστας Συνολάκης '75, πρόσφατα δήλωσε ότι η Δήλος είναι το ground zerο της κλιματικής αλλαγής, καθώς ένα μέρος της έχει ήδη βυθιστεί κάτω από τη θάλασσα.

Η συναυλία διοργανώνεται από το World Human Forum και το ARTE σε σύμπραξη με την Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος στήριξε το World Human Forum από την ίδρυσή του.

Θα μεταδοθεί ζωντανά στις 20:30 από το ARTE, την ΕΡΤ και θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ώρα προσέλευσης 20:00), στο site, τα social media του Μεγάρου και σε πόλεις της Ευρώπης. Επιπλέον, θα μεταδοθεί στην κυριακάτικη τηλεοπτική συναυλία του ARTE στις 5 Ιουνίου -17:25 (CET) στη Γερμανία και 18:25 (CET) στη Γαλλία. Επίσης, θα είναι διαθέσιμη στο arte.tv από τις 30 Μαΐου έως το τέλος Αυγούστου, ενώ το ταξίδι της θα συνεχιστεί αργότερα με ειδικές προβολές σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ALPHA MISSION - ΔELOS ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Η αποστολή ΑΡΤΕΜΙΣ της NASA θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη μέχρι το 2025, μετά την αποστολή ΑΠΟΛΛΩΝ που μετέφερε τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι το 1969.

Σύμφωνα με τον μύθο, η Δήλος είναι το νησί όπου γεννήθηκαν οι δίδυμοι θεοί Απόλλων και Άρτεμις και όπου γεννήθηκε το φως. Για πολλούς αιώνες στην αρχαιότητα, η Δήλος ήταν το κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου. Σήμερα, ολόκληρο το νησί είναι ένα ανοιχτό μουσείο, και τα αρχαία μνημεία πλήττονται ήδη από την κλιματική κρίση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η αποστολή Άρτεμις της NASA, μετά την αποστολή Απόλλων, δίνει τη μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι η ανθρωπότητα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει επαρκώς τις προκλήσεις, αν δεν συνδυάσει τη σοφία του παρελθόντος με τη γνώση και τις δυνατότητες του σήμερα, τις ανθρωπιστικές με τις θετικές επιστήμες, αλλά και τη μυθολογία, την τέχνη και την πνευματικότητα με το διάστημα και την τεχνολογία.

 

Επιστροφή