Ρητορικός Διαγωνισμός 25ης Μαρτίου Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών

Μαρ 16, 2022

Tην Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Χωρέμη η τελική φάση του Ρητορικού Διαγωνισμού της «25ης Μαρτίου» για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ Λυκείου.

Κάτοχος του Επάθλου της «25ης ΜΑΡΤΙΟΥ» για το σχολικό έτος 2021-2022 ανακηρύχθηκε ο μαθητής Φίλιππος-Χρήστος Φούφας. Η μαθήτρια της ίδιας τάξης Ιωάννα-Βασιλική Τσιρογιάννη κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον Διαγωνισμό.

 

Οι μαθητές/μαθήτριες διαγωνίσθηκαν σε γύμνασμα, με θέμα:

Όταν αποφασίσαμε να κάμουμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με τα σιταροκάραβα βατσέλια1;». Αλλά, ως μια βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας (...) και εκάμαμε την επανάσταση.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Λόγος στην Πνύκα (8 Οκτωβρίου 1838)

 

[1]σιταροκάραβα βατσέλια: μικρά μεταφορικά πλοία

 

Η ανθεκτικότητα, η ευρηματικότητα και η προσήλωση σε υψηλό σκοπό, ως γνωρίσματα των Ελλήνων του ’21 μπορούν να μας εμπνεύσουν σήμερα;

 

Στην Ελλανόδικο Επιτροπή συμμετείχαν ο κ. Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, η κ. Ελένη Μπενέκη, Ιστορικός και Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και ο κ. Λουκάς Π. Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Ν. Ιωνίας (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.). 

 

Οι μαθητές/μαθήτριες που προκρίθηκαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού ήταν οι:

1. Σπανού Σοφία

2. Τσιρογιάννη Ιωάννα-Βασιλική

3. Τσομώκος Άρης-Παναγιώτης

4. Φούφας Φίλιππος-Χρήστος

5. Χατζήμπεης Φίλιππος  

 

Στην ημιτελική φάση του Διαγωνισμού είχαν προκριθεί επιπλέον και οι μαθητές/μαθήτριες:

1. Κυρκιλής Νικήτας

2. Μοίρου Δανάη

3. Πολίτης Σπ. Γεώργιος

4. Σγούτα Ευαγγελία

5. Σταθοπούλου Άννα  

 

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν τόσο στην τελική όσο και στην ημιτελική φάση του γυμνάσματος.

 

Επιστροφή