Ομιλία του Κώστα Κωστή: «Η πολιτική οικονομία του Πολέμου της Ανεξαρτησίας»

Ομιλία του Κώστα Κωστή: «Η πολιτική οικονομία του Πολέμου της Ανεξαρτησίας»

Δεκ 8, 2021

Τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021, ο Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Κωστής πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία προς τους μαθητές Λυκείου του Κολλεγίου με τίτλο: «Η πολιτική οικονομία του Πολέμου της Ανεξαρτησίας». Η ομιλία του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος του Σχολείου μας στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο κ. Κωστής μίλησε για την οικονομική διάσταση του Αγώνα για την Ανεξαρτησία και ανέλυσε τις πηγές εσόδων για τη χρηματοδότηση του αγώνα αλλά και για τη δημιουργία της κεντρικής διοίκησης του κράτους. Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις μελών των προεδρείων των Δεκαπενταμελών Συμβουλίων των Λυκείων Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού.

Τον κ. Κωστή προλόγισε ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών Καθηγητής Κώστας Συνολάκης ’75. 

Λίγα λόγια για τον Κώστα Κωστή

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην École des hautes études en sciences sociales στο Παρίσι, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή το 1985. Στην ίδια Σχολή, κατά την περίοδο 2006-2009 ήταν κάτοχος της  Έδρας Μελετών για τη Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα.

Το 1990 του απονεμήθηκε το βραβείο Νίκου Σβορώνου  για νέους ιστορικούς από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1988 έως το 2003 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος από το 2001 έως το 2003.

Από το 2004 είναι Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και για πολλά χρόνια έχει διατελέσει διευθυντής του Τομέα Οικονομικής Ιστορίας.

Είναι μέλος της Εφορίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και επιστημονικός υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank.

Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας.  Η διαμόρφωση του νεοελληνικού κράτους, 18ος – 21ος αιώνας, Αθήνα, 2013
  • Κράτος και επιχειρήσεις στην Ελλάδα:  Η ιστορία του Αλουμινίου της Ελλάδος, Αθήνα, 2013
  • Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, 1914-1940, Αθήνα, 2004
  • Στον καιρό της πανώλης. Εικόνες από τις κοινωνίες της ελληνικής χερσονήσου, 14ος – 19ος αιώνας, Ηράκλειο, 1995

Από το 1976 έως το 1979 δικρίθηκε στο δέκαθλο ως αθλητής του Πανελληνίου Αθλητικού Συλλόγου και το 1978 στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος.


 

 

Επιστροφή