Ομιλία Μαρίας Ευθυμίου: «Ερωτήματα για το 1821»

Δεκ 1, 2021

Τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 η Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου μίλησε διαδικτυακά στους μαθητές των Λυκείου μας για την Επανάσταση του 1821, για τις πρωτοπορίες που πέτυχε ο ελληνικός λαός την εποχή εκείνη, τις συμμαχίες του, το πείσμα και την αντοχή που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της Επανάστασης.

Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος του Κολλεγίου στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και είχε τίτλο: «Ερωτήματα για το 1821».  Η κ. Ευθυμίου απάντησε στη συνέχεια σε ερωτήσεις μελών του προεδρείου των Δεκαπενταμελών Συμβουλίων των Λυκείων Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού.

Την κ. Ευθυμίου καλωσόρισε ο Διευθυντής/ President του Κολλεγίου Αθηνών Καθηγητής Κώστας Συνολάκης ΄75. Όπως σημείωσε, νωρίτερα μέσα στη χρονιά, οι μαθητές μας είχαν παρακολουθήσει κάποιες διαλέξεις της για την Επανάσταση του 1821 που είχε διοργανώσει το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. 

Λίγα λόγια για τη Μαρία Ευθυμίου

Γεννήθηκε στη Λάρισα, από γονείς εκπαιδευτικούς. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόννη και από το 1981 διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 2006 παραδίδει δωρεάν εσπερινά µαθήµατα Παγκόσµιας και Ελληνικής Ιστορίας, σε καθημερινή βάση, σε Δήμους, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Κέντρα Απεξάρτησης και Φυλακές σε όλη την Ελλάδα.

Έχει βραβευθεί με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας.

Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά, αλβανικά.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί πολλά βιβλία Ιστορίας καθώς και περί τα 70 άρθρα και συµβολές σε επιστηµονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας. Έχει επίσης αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler.

 

Επιστροφή