Το Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Το Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Νοε 18, 2021

20 χρόνια εορτασμού της γλωσσικής και πολιτιστικής διαφορετικότητας

Σε όλη την Ευρώπη, 800 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη. Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (Από την επίσημη σελίδα της Ε.Ε.) https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/el-GR/Default.aspx

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γερμανικών και των Γαλλικών τμημάτων της 5ης και 6ης τάξης,  του Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών, πραγματοποίησαν δράσεις αφιερωμένες σε αυτή την ημέρα. Συζήτησαν για τη σημασία των γλωσσών, οι οποίες αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και τις οποίες οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γερμανικών της 5ης πάνω σε ένα T-shirt, λειτουργώντας αυτόνομα, δημιουργικά και με ενθουσιασμό σχεδίασαν ή έγραψαν κάτι σχετικό με τις γλώσσες. Η δράση έδωσε μεγάλη χαρά στους μαθητές, εμπλούτισε τις γνώσεις τους και ήταν αφορμή να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα της εκμάθησης γλωσσών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γαλλικών της 5ης τάξης σκέφτηκαν έναν πρωτότυπο τρόπο, να στείλουν τα μηνύματά τους σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, τα φιλοτέχνησαν πάνω σε μάσκες προστασίας από την Covid-19. Με τη δραστηριότητα αυτή πέτυχαν τρεις στόχους: να ευαισθητοποιηθούν στη γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης, να κινητοποιηθούν για την εκμάθηση περισσότερων ξένων γλωσσών και να προβάλλουν τη χρήση της μάσκας, η οποία μας κρατάει όλους ασφαλείς στο σχολείο και έξω από αυτό.

Επιστροφή