To Κολλέγιο στο Μαθητικό Συνέδριο «150 Χρόνια Κ. Π. Καβάφης», Κωνσταντινούπολη, 11-14/4/2013

To Κολλέγιο στο Μαθητικό Συνέδριο «150 Χρόνια Κ. Π. Καβάφης», Κωνσταντινούπολη, 11-14/4/2013

Ιουλ 17, 2013
To Κολλέγιο στο Μαθητικό Συνέδριο «150 Χρόνια Κ. Π. Καβάφης» Κωνσταντινούπολη, 11-14/4/2013Μαθητές των Λυκείων Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού έλαβαν μέρος με ανακοινώσεις στο Mαθητικό Συνέδριο με θέμα «150 ΧΡΟΝΙΑ Κ.

To Κολλέγιο στο Μαθητικό Συνέδριο «150 Χρόνια Κ. Π. Καβάφης» Κωνσταντινούπολη, 11-14/4/2013

Μαθητές των Λυκείων Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού έλαβαν μέρος με ανακοινώσεις στο Mαθητικό Συνέδριο με θέμα «150 ΧΡΟΝΙΑ Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ», που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (Ζωγράφειο Λύκειο) από τις 11 έως τις 14 Απριλίου 2013, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πιο συγκεκριμένα ομάδα μαθητών της Β’ Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών (Γ.-Ε. Εξάρχου, Α. Καραγκούνη, Ν. Λώλου, Α. Στασινοπούλου, Ε. Στιβακτά) παρουσίασε ανακοίνωση με θέμα «Θέατρο και εξουσία στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη». Επίσης, ομάδα μαθητών της Β’ Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού (Ζ. Αλιμπράντη, Σ.-Ξ. Γκατζιώνη, Μ.-Κ. Περτσεμλίδη, Π. Πετίδης, Α. Ρεπούλιου, Ί. Ρόμβου, Α.-Α. Φλέγγα) παρουσίασε ανακοίνωση με θέμα «Το τέλος του ηγεμόνα στην καβαφική ποίηση». Υπεύθυνος εκπαιδευτικός για το Κολλέγιο Αθηνών ήταν ο Γιώργος Καραμπάτης, Προϊστάμενος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Κολλεγίου Αθηνών. Για το Κολλέγιο Ψυχικού υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ήταν η Αναστασία Παπακωστοπούλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού και η Μαρία Πολυχρονοπούλου, Συντονίστρια του μαθήματος Modern Greek του Ι.Β.

Επιστημονική υπεύθυνη του Συνεδρίου για το Σχολείο μας ήταν η Diana Haas, καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, με την οποία οι δύο ομάδες συνεργάστηκαν κατά την περίοδο της προετοιμασίας τους. Οι ανακοινώσεις του Κολλεγίου παρουσιάστηκαν στην έβδομη συνεδρία με θέμα «Καβάφης, Ιστορία και Θέατρο» και απέσπασαν τα θετικά σχόλια των παρευρισκομένων.

Κατά την τελετή έναρξης του Συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιάννης Δερμιτζόγλου, Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, η Αικατερίνη Μαντουλίδου, Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, ο Γιώργος Παπαλιάρης, Πρόεδρος της Κοινότητας Σταυροδρομίου-Πέρα, ο Παντελής Βίγκας, Εκπρόσωπος Μειονοτήτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και Εκπρόσωπος του Ιδρυτή του Ζωγραφείου Λυκείου, ο Νίκος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και απόφοιτος του Σχολείου μας, ο Ahmet Misbah Demircan, Δήμαρχος Beyoğlu-Πέρα και η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, πανεπιστημιακοί, ποιητές, στιχουργοί, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι παρουσίασαν την προσωπικότητα και το έργο του Κ. Π. Καβάφη. Αποσπάσματα ποιημάτων και πεζών του Κ. Π. Καβάφη απήγγειλαν στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, καθώς και σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια πολύπλευρη εμπειρία στην Κωνσταντινούπολη που περιελάμβανε – εκτός από τη συμμετοχή στο Συνέδριο - και επίσκεψη στην Αγία Σοφία, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στον Ιερό Ναό Παναγίας Κουμαριώτισσας Νιχωρίου και στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Επιστροφή