Συμμετοχή μαθητών της Β΄ Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών στο 4ο Μεσογειακό Μαθητικό Συνέδριο

Συμμετοχή μαθητών της Β΄ Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών στο 4ο Μεσογειακό Μαθητικό Συνέδριο

Δεκ 30, 2017
Μαθητές της Β΄ Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών συμμετείχαν στο 4ο Μεσογειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Ελληνορωμαϊκός Πολιτισμός και Ευρωπαϊκή Ιδέα: Απ

Μαθητές της Β΄ Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών συμμετείχαν στο 4ο Μεσογειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Ελληνορωμαϊκός Πολιτισμός και Ευρωπαϊκή Ιδέα: Από την συνείδηση της Ιστορίας στην διαμόρφωση της Ευρώπης των Αξιών», το οποίο συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας (Τεργέστη) σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Νεαπολέως και Καμπανίας (Νάπολη), υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ρώμη και του Δήμου Νεαπόλεως. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Βασιλική του San Giovanni Maggiore, στην Νάπολη (18-19 Νοεμβρίου 2017) και συμμετείχαν συνολικά 35 ελληνικά και ιταλικά σχολεία.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν, μέσω της ώσμωσης των Ελλήνων και των Ιταλών μαθητών, να ενισχυθεί αμοιβαία η εθνική και ευρωπαϊκή αυτοσυνειδησία και αφετέρου να προσφέρει στους συμμετέχοντες μαθητές την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, να επικοινωνήσουν με τους συνομηλίκους τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να διαμορφώσουν ένα δίκτυο διαρκούς μαθητικής επικοινωνίας και προβληματισμού σχετικά με την εικόνα και τη δομή που εμφανίζει η σύγχρονη κοινωνία και το κράτος.

Το Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών συμμετείχε στο 4ο Μεσογειακό Μαθητικό Συνέδριο με εισήγηση που είχε ως θέμα: «Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη: Ο πολίτης και η ιδεολογική σύνδεσή του με την Πολιτεία. Σύντομη συγκριτική εξέταση». Την εργασία εκπόνησαν οι μαθητές: Αλτ Φίλιππος Χένες, Βιδάλη Αθηνά, Δημοπούλου  Αγγελική, Ζαχαράκη Μαρία Χαρά, Καρβούνη Βασιλική, Σαραντόπουλος Ανδρέας, Σιέμπου Καλλιόπη, Σιώζιου Θεοδώρα, Σκάγιαννη-Λαμπράκη Βασιλεία, Τσιμπός Παναγιώτης, Φιλίππου Ναυσικά Αναστασία. Τους μαθητές προετοίμασε ο φιλόλογος και Προϊστάμενος του Τμήματος Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών Δημήτρης Λάππας. Την αποστολή στην Νάπολη συνόδευσαν και ο Συνδιευθυντής και Διευθυντής Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών κ. Διονύσης Τσελέντης, με την ιδιότητα του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθώς και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας του Κολλεγίου Αθηνών, κ. Γιώργος Καραμπάτης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του συνεδρίου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Πομπηία, την Ποσειδωνία και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης και να περιηγηθούν στη Ρώμη.

Επιστροφή