ΔΚΑ – Open Day 4ης Τάξης: Εξερευνώντας τις γωνιές της Ελλάδας

ΔΚΑ – Open Day 4ης Τάξης: Εξερευνώντας τις γωνιές της Ελλάδας

Ιουν 8, 2026

Με αμείωτο κέφι, περηφάνια και ερευνητική διάθεση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιουνίου 2026 το Open Day της 4ης Δημοτικού, μια ξεχωριστή γιορτή αφιερωμένη στη γεωγραφία, την παράδοση και τον πολιτισμό της πατρίδας μας.

Φέτος, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ανέλαβαν τον ρόλο του ξεναγού και μας ταξίδεψαν από άκρη σε άκρη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γνώσης και δημιουργίας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση της έρευνας των παιδιών στο πλαίσιο της διαθεματικής ενότητας του PYP «Πού βρισκόμαστε στον χώρο και τον χρόνο». Μέσα από αυτήν, τα παιδιά διερεύνησαν τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας μας και κατανόησαν πώς ο τόπος και το φυσικό περιβάλλον επηρεάζουν και διαμορφώνουν την ιστορία, τα έθιμα και την ταυτότητα των ανθρώπων.

Η παρουσίαση της δουλειάς τους ξεδιπλώθηκε σε τρία στάδια, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία:

Εξερευνώντας τον τόπο μας
Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, αναδεικνύοντας μέσα από τις εργασίες τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη φυσική ομορφιά και τη σημασία κάθε περιοχής.

Χορεύοντας την παράδοση
Η θεωρία έγινε πράξη και η παράδοση ζωντάνεψε! Κάθε τμήμα παρουσίασε με ενθουσιασμό παραδοσιακούς χορούς από το γεωγραφικό διαμέρισμα που είχε μελετήσει, γεμίζοντας τον χώρο με μουσικές και ρυθμούς από όλη την Ελλάδα.

Ένα γευστικό ταξίδι
Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τον πιο «νόστιμο» τρόπο, καθώς παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα και τοπικές γεύσεις. Το γαστρονομικό αυτό ταξίδι ανέδειξε τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας και τη σύνδεσή της με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Μέσα από το Open Day, γιορτάσαμε τον δημιουργικό τρόπο με τον οποίο τα παιδιά ερευνούν, συνεργάζονται και συνδέουν τη γεωγραφική γνώση με τη ζωντανή πολιτιστική μας ταυτότητα.

Επιστροφή