«Ημέρα της Ευρώπης»

«Ημέρα της Ευρώπης»

Απρ 29, 2024

Κεντρική εκδήλωση του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών
στο πλαίσιο του προγράμματος

“Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”

 

Η «Ημέρα της Ευρώπης» εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Πρόγραμμα “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” (“European Parliament Ambassadors Schools” – EPAS) ξεκίνησε το 2016 ως πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει ως βασικό στόχο την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και την ανάδειξη του ρόλου και της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

Το Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών πέρυσι ανακηρύχτηκε για δεύτερη χρονιά «Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και εφέτος συμμετέχει στο πρόγραμμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η οποία είχε από την αρχή ως εμπνευστή και καθοδηγητή τον κ. Χρίστο Ι. Κωνσταντόπουλο, Συνδιευθυντή Κολλεγίου Αθηνών και Διευθυντή Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών, υλοποιήθηκαν μια σειρά από πολλές και ποικίλες δράσεις. Ο σχεδιασμός και η πραγματοποίησή τους έγινε υπό την εποπτεία των Καθηγητών Συμβούλων και Senior Ambassadors κ.κ. Χ. Γεωργατζάκου, Γ. Χ. Καραμπάτη και Ν. Παλάντζα, οι οποίοι συμβούλευσαν και ενορχήστρωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες σε όλες τις δράσεις, παρέχοντάς τους μεγάλο εύρος αυτονομίας και δημιουργικότητας. Εφέτος στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι ακόλουθοι μαθητές και μαθήτριες:

§ Αγοράνου Αικατερίνη-Μαρία Β1 (Junior Ambassador)

§ Αλεξοπούλου Ελένη Α1

§  Γεωργιάδη Ιωάννα Α1

§ Ζαχαράκη Αναστασία Γ9 (Junior Ambassador)

§ Καΐλας Χρήστος-Γεώργιος Γ6 (Junior Ambassador)

§ Μακρίδη Νεφέλη Α5

§ Ράλλης Ευστράτιος (Junior Ambassador)

§ Σκεύης Νικόλαος-Εμμανουήλ Β6 (Junior Ambassador)

§ Τάλπα Άγγελος Β6

§ Τρικκαλίδης Βύρωνας Β7 (Junior Ambassador)

§ Τυρογαλά Κωνσταντίνα Α9

§ Φιλίππου Λυδία Α9

Κορωνίδα των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Σχολείου στο πλαίσιο του προγράμματος αποτέλεσε ο εορτασμός της «Ημέρας της Ευρώπης». Στην εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο IC Hall την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 και μεταδιδόταν ζωντανά μέσω διαδικτύου, επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ναπολέων Μαραβέγιας. Ο κ. Μαραβέγιας μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριες με λόγο γλαφυρό και εμπεριστατωμένο για τη σημασία και τα σημαντικότερα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αξίες στις οποίες είναι θεμελιωμένη, τους στόχους που υπηρετεί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Στο τέλος απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που υπέβαλαν οι μαθητές και οι μαθήτριες που παρακολούθησαν την εκδήλωση. Πανθομολογούμενη υπήρξε η αναγνώριση της ικανότητας του κ. Ν. Μαραβέγια να συναρπάζει και να καθηλώνει το κοινό του με τις αστείρευτες γνώσεις του και την άνεση της καθολικής εποπτείας που διαθέτει πάνω στα ευρωπαϊκά και διεθνή τεκταινόμενα. 

Επιστροφή