Συμμετοχή και Διακρίσεις του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Θετικών Επιστημών (ΕΟΕS)

Φεβ 8, 2024

Τη σχολική χρονιά 2023-2024 το Κολλέγιο Αθηνών συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Θετικών Επιστημών 2024 στο Λουξεμβούργο.  Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούμενες από μαθητές/τριες μέχρι 17 ετών με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων στις θετικές επιστήμες και την καλλιέργεια της επιστημονικής σκέψης. Η ομάδα του Σχολείου, η οποία συγκροτήθηκε μέσω μίας σειράς εσωτερικών διαγωνιστικών διαδικασιών, αποτελούνταν από τρία βασικά μέλη της Β΄ Λυκείου, τους Ευστράτιο Ράλλη, Νικόλαο-Εμμανουήλ Σκεύη και Άγγελο Τάλπα, ενώ η Αικατερίνη Κουλουμπή και ο Βύρωνας Τρικκαλίδης ήταν τα δύο αναπληρωματικά μέλη. Την προπόνηση της ομάδας ανέλαβαν οι καθηγητές κ. Ξ. Ραφιός, κ. Λ. Ρούνης και κ. Ε. Χαρατσής, με την σημαντική βοήθεια των υπευθύνων των εργαστηρίων του Σχολείου μας κ. Ν. Κόγια και κ. Ι. Κολυμπίρη.

Μέσω μίας σειράς εργαστηριακών ασκήσεων που έλαβαν χώρα, τόσο τη φετινή, όσο και την περυσινή σχολική χρονιά, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με διαφορετικά θέματα στα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής και της Χημείας, κατακτώντας σημαντικές δεξιότητες πρακτικού χαρακτήρα και διευρύνοντας τις γνώσεις τους στις Θετικές Επιστήμες. Συγχρόνως, έμαθαν να λειτουργούν αποτελεσματικά ως ομάδα, να διαχειρίζονται απρόοπτα, να βρίσκουν λύσεις και πάνω από όλα να εκτιμούν την ομορφιά της επιστήμης. Έμαθαν να αντιλαμβάνονται, ότι η επιστήμη δεν είναι απλά η επίλυση θεωρητικών ασκήσεων επί χάρτου, αλλά ενεργή διαδικασία παρατήρησης, συλλογισμού και εξαγωγής συμπερασμάτων.

Η ομάδα συμμετείχε στον Τοπικό Διαγωνισμό που οργανώνεται από το ΕΚΦΕ Χαλανδρίου, όπου κατέκτησε τη 2η θέση και προκρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Στις 27 Ιανουαρίου 2024, η ομάδα συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, στο ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων, όπου κατέκτησε την 3η θέση ανάμεσα στις ομάδες της Νοτίου Ελλάδας και την 4η θέση σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, ήταν μία μοναδική εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες, πλούσια σε γνώσεις και διδάγματα και σίγουρα θα μείνει ανεξίτηλα αποτυπωμένη στη μνήμη τους.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας για τις σημαντικές διακρίσεις τους!

Επιστροφή