Ρητορικός Διαγωνισμός Τριών Ιεραρχών Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού

Φεβ 2, 2024

Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Κολλεγίου η τελική φάση του Ρητορικού Διαγωνισμού των «Τριών Ιεραρχών» για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού.

Κάτοχος του Επάθλου των «ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ» για το σχολικό έτος 2023-2024 ανακηρύχθηκε ο Κυριακόπουλος Λάμπρος -  Νεκτάριος.

Οι μαθητές διαγωνίσθηκαν σε γύμνασμα, με θέμα: 

«Όποιος αγαπά τον Χριστό, τόσο περισσότερο και ειλικρινέστερα αγαπά τον συνάνθρωπο.» Μ. Βασίλειος, ΒΕΠ 53, 109

«Με την πράξη και την εφαρμογή της θεϊκής εντολής της αγάπης, διανοίγονται οι οφθαλμοί της ψυχής και φωτίζεται καλύτερα ο νους για να κάνει τις ανάλογες ενέργειες.» Γρηγόριος Θεολόγος, Λόγος 20,12, ΒΕΠ Τομ. 59, 147

«Θεμέλιο όλων των καλών πράξεων είναι η αγάπη.» Ι. Χρυσόστομος PG τομ.51,6, 312

Η αγάπη, η προσφορά και η θυσία αποτελούσαν το θεμέλιο της ζωής και της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όμως, έχει αναδείξει τον ατομικισμό ως υπέρτατη αξία και έχει οδηγήσει τον άνθρωπο σε αλλοτρίωση, ηθική και πνευματική κρίση. Η ιδιοτέλεια που κυριαρχεί στον σύγχρονο κόσμο επιφέρει την ανασφάλεια, την αδικία και μεγιστοποιεί την απόσταση στις ανθρώπινες σχέσεις.

α. Με βάση τα βιώματα και τις εμπειρίες σας μπορούν η αγάπη και η προσφορά προς τον συνάνθρωπο να οδηγήσουν τις σύγχρονες κοινωνίες σε αρμονική συνύπαρξη και να αποτελέσουν την ελπίδα για την ανανέωση του κόσμου;

β. Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι μπορούν να εκφρασθούν έμπρακτα οι έννοιες της αγάπης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο; 

Στην Ελλανόδικο Επιτροπή συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας και Έξαρχος Ιαπωνίας κ. Αμβρόσιος, ο κ. Αθανάσιος Παλλαντζάς, Θεολόγος και Αναπληρωτής Διευθυντής  της ΔΔΕ Β΄ Αθήνας και η κ. Δάφνη Κουτσούκη ’00, Δικηγόρος και  κάτοχος του Επάθλου των Τριών Ιεραρχών το 1999.

Οι μαθητές που προκρίθηκαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού ήταν οι:

1. Δουρίδα Παναγιώτα - Νικολέτα

2. Κατσάμπα Μαρίνα – Αναστασία - Νικόλ

3. Κυριακόπουλος Λάμπρος - Νεκτάριος

4. Ρηγάκη Μαρία

5. Τσιλίκα Αργυρώ 

Στην ημιτελική φάση του Διαγωνισμού είχαν προκριθεί επιπλέον και οι μαθητές: 

1. Βάγιας Παναγιώτης

2. Λαζαράκη Ζαφείρα

3. Πασχάλη Λυδία - Μαρία

4. Τρυφωνοπούλου Αγγελική

5. Χρυσού Λυδία 

 Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν τόσο στην τελική όσο και στην ημιτελική φάση του γυμνάσματος.

 

 

Επιστροφή