Ρητορικός Διαγωνισμός Τριών Ιεραρχών Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών

Ιαν 17, 2024

Tην Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών η τελική φάση του Ρητορικού Διαγωνισμού των «Τριών Ιεραρχών» για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Λυκείου.

Κάτοχος του Επάθλου των «ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ» για το σχολικό έτος 2023-2024 ανακηρύχθηκε ο Κωνσταντίνος Μαστέλλος. Η μαθήτρια Αρετή-Ευαγγελία Μαυρογιάννη κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον Διαγωνισμό.

Οι μαθητές διαγωνίσθηκαν σε γύμνασμα, με θέμα:

Η δύναμη της παιδείας βασίζεται στο γεγονός ότι ασκείται πάνω σε ψυχή εύπλαστη ακόμη, όπως το κερί. Έτσι, όταν θα έλθει η ανάπτυξη του λογικού, η δύναμη της συνήθειας θα συμμαχήσει μαζί του προς την σωστή κατεύθυνση. Τα μαθήματα αρετής που θα εντυπωθούν στο παιδί από την παιδική ηλικία είναι ανεξάλειπτα.

Μ. Βασίλειος, Ομιλία νθ’ εις το κατά Ματθαίον, 7, ΕΠΕ 11, 395. 

Οι Τρεις Ιεράρχες ως διαχρονικά πρότυπα δασκάλων και παιδαγωγών μίλησαν για την ανάγκη ολόπλευρης καλλιέργειας της προσωπικότητας των νέων μέσα από την εκπαίδευση. Ποια στοιχεία θα μπορούσαμε να αντλήσουμε από τη διδασκαλία και τον βίο τους, ώστε η εκπαίδευση να μην χάσει τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα;

Στην Ελλανόδικο Επιτροπή συμμετείχαν ο κ. Χαράλαμπος Θεοδωρέλης-Ρήγας ‘00, Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών και Λέκτορας Αρχαίων Ελληνικών του Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κοτς της Κωνσταντινούπολης, η κ. Ειρήνη Κασάπη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Ιστορικού Τομέα του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, π. Ισίδωρος-Χαράλαμπος Κάτσος ’93, Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Συστηματικής Θεολογίας του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ.  

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που προκρίθηκαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού ήταν οι:

1. Απόστολος Βασιλικός

2. Καλλιόπη-Σοφία Γκίκα

3. Άγγελος Γκορίτσας

4. Κωνσταντίνος Μαστέλλος

5. Αρετή-Ευαγγελία Μαυρογιάννη  

Στην ημιτελική φάση του Διαγωνισμού είχαν προκριθεί επιπλέον:

1. Απόστολος Λαζαρίδης

2. Ζωή Λαού

3. Όλγα Μάκαρη

4. Βανέσα Μάτα

5. Φαίδρα Μιχάλα   

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν τόσο στην τελική όσο και στην ημιτελική φάση του γυμνάσματος.

Επιστροφή