Συμμετοχή της 2ας Δημοτικού του Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων»

Συμμετοχή της 2ας Δημοτικού του Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων»

Νοε 16, 2023

Οι μαθήτριες/τες της 2ας Δημοτικού ΔΚΑ συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR) που διοργανώνεται από τον EOAN (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης), την εβδομάδα 18-26 Νοεμβρίου 2023. 

Ο όγκος των σκουπιδιών που παράγεται καθημερινά, με ένα μεγάλο ποσοστό τους να προέρχεται από τα συσκευασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε, μας οδήγησε στην απόφαση να αναλάβουμε δράση. Κάνοντας ο καθένας τη δική του προσπάθεια, θα επιχειρήσουμε τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι να μειώσουμε τις συσκευασίες από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε.

Στο Σχολείο, αποφασίσαμε να αφήσουμε για λίγο τους κάδους απορριμμάτων της τάξης στην άκρη και σε ένα ξεχωριστό κουτί να συγκεντρώσουμε όλα τα σκουπίδια που θα προκύψουν από τα τρόφιμα που καταναλώσαμε μέσα στην εβδομάδα.

Έγινε καθημερινή καταγραφή των σκουπιδιών που μαζεύονταν στην τάξη και έτσι είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε την αύξηση στον όγκο τους μέρα με τη μέρα. Στη συνέχεια, τα κατηγοριοποιήσαμε και συζητήσαμε τις εναλλακτικές μας.

Μέσα στις λύσεις που προτάθηκαν με σκοπό τη μείωση αυτών των σκουπιδιών είναι:

ή τα παιδιά να φέρνουν το φαγητό τους σε ταπεράκι χωρίς περιττά περιτυλίγματα π.χ. πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.

ή τα παιδιά να έχουν καθημερινά μέσα στην τσάντα τους ένα ταπεράκι, ή πλενόμενο σακουλάκι από καραβόπανο στο οποίο θα μεταφέρουν το κολατσιό τους. Μπορούν να ζητάνε από τις κυρίες στο κυλικείο να τοποθετούν τα τρόφιμα που επιθυμούν, μέσα στο ταπεράκι ή στο πλενόμενο σακουλάκι, αντί σε συσκευασία μιας χρήσης.

Η δική σας συμβολή, είναι πολύτιμη για τη μείωση των συσκευασιών και στο σπίτι.

Το μαγνητάκι με το σύνθημά μας από τη δράση μας θα σας θυμίζει πως:

«Ο πλανήτης μας δεν μπαίνει σε συσκευασία».

https://www.youtube.com/watch?v=PmuNJNc1Qz4

 

Επιστροφή