Ρητορικός Διαγωνισμός Χάουλαντ Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών

Μαρ 30, 2023

Tην Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών η τελική φάση του Ρητορικού Διαγωνισμού «Χάουλαντ» για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου.

 

Κάτοχος του Επάθλου «ΧΑΟΥΛΑΝΤ» για το σχολικό έτος 2022-2023 ανακηρύχθηκε η μαθήτρια Άννα Σταθοπούλου.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες διαγωνίσθηκαν σε γύμνασμα με θέμα:

Από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου σκορπίζουμε τον ελληνισμό μας. Τον εσπείραμε σ’ όλο τον κόσμο·

ώς μέσα στην Βακτριανή τον πήγαμεν, ώς τους Ινδούς

καθώς λέει ο ποιητής. Κι η απέραντη τούτη διασπορά ήτανε φυσικό να έχει ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Ο ελληνισμός δουλεύτηκε, πλάστηκε, ζωογονήθηκε από ιδιοσυγκρασίες άλλοτε ελληνικές και άλλοτε όχι.

Γ. Σεφέρης, «Διάλογος πάνω στην ποίηση»

Αποστολή του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος είναι να λειτουργήσει ως φάρος εκπαίδευσης στην Ελληνική κοινωνία, διαμορφώνοντας υπεύθυνους πολίτες του κόσμου [...]. Φιλοδοξούμε επίσης να καλλιεργήσουμε σε κάθε μαθητή τις έννοιες του αυτοσεβασμού και του σεβασμού των άλλων, να αναπτύξουμε το αίσθημα του καθήκοντος προς την κοινωνία και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ύψιστων ηθικών αρχών.

Από τη Δήλωση Aποστολής του ΕΕΙ

Οι Έλληνες της Διασποράς ήταν και είναι φορείς του παλμού του Ελληνισμού, κοσμοπολίτες που θεωρούν χρέος τους να αναδεικνύουν την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Το Κολλέγιο ιδρύθηκε από Έλληνες της Διασποράς και υπήρξε εστία που γαλούχησε ανθρώπους με αξίες και ιδανικά, οι οποίοι συναισθάνονται αυτήν την οφειλή απέναντι στην πατρίδα τους αλλά και προς το Σχολείο τους.

Στην Ελλανόδικο Επιτροπή συμμετείχαν η κ. Λένα Κορμά, Ιστορικός-Ερευνήτρια και Σύμβουλος Διοικήσεως στο Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, η κ. Ιωάννα Σαββινίδου, Φιλόλογος, Διευθύντρια Λυκείου – Ελληνικού Τμήματος της Ελληνογαλλικής Σχολής «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ» και Εκδότρια και ο κ. Τάσος Σακελλαρόπουλος, Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.   

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που προκρίθηκαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού ήταν οι: 

 

1. Αναστασοπούλου Κιμώνα-Ευσταθία

2. Ρόκκα Μαρία-Καρολίνα

3. Σταθοπούλου Άννα

4. Τσιρογιάννη Ιωάννα-Βασιλική

5. Τσομώκος Άρης-Παναγιώτης  

 

Στην ημιτελική φάση του Διαγωνισμού είχαν προκριθεί επιπλέον και οι μαθητές και οι μαθήτριες:

 

1. Βισβίκης Παναγιώτης

2. Μπαρκούζου Αλεξάνδρα-Ευαγγελία

3. Μπούκα Ελένη-Θεοχάρις

4. Σγούτα Ευαγγελία

5. Χατζηορφανού Ευφροσύνη

 

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν τόσο στην τελική όσο και στην ημιτελική φάση του γυμνάσματος.

 

Επιστροφή