Τελικός Ρητορικού Διαγωνισμού Τριών Ιεραρχών Κολλεγίου Ψυχικού

Ιαν 30, 2023

Tην Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Κολλεγίου η τελική φάση του Ρητορικού Διαγωνισμού των «Τριών Ιεραρχών» για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού. Κάτοχος του Επάθλου των «ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ» για το σχολικό έτος 2022-2023 ανακηρύχθηκε η Παπασταύρου Άρτεμις.

Οι μαθητές διαγωνίσθηκαν σε γύμνασμα, με θέμα:
«Τίποτε δεν προκαλεί τόσο μεγάλη μάχη και πόλεμο, όσο ο σφοδρός πόθος για τα παρόντα υλικά πράγματα, όσο η επιθυμία για δόξα ή για χρήματα ή για απολαύσεις».
Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Εις Ψαλμ. ΡΙΘ΄3, MG 55, 343 

«Κοίταξε, σε παρακαλώ, το σχέδιο του Θεού. Έφτιαξε πολλά πράγματα κοινά, για να φιλοτιμηθεί το γένος των ανθρώπων βλέποντάς τα. Έτσι, τον αέρα, τον ήλιο, το νερό, τη γη, τον ουρανό, τη θάλασσα, το φως, τ’ αστέρια, τα έδωσε να τα χαίρονται όλοι το ίδιο, σαν αδέλφια. Τα ίδια μάτια έδωσε σε  όλους, το ίδιο σώμα, την ίδια ψυχή, όλα όμοια είναι φτιαγμένα… Πρόσεξε λοιπόν, ότι οι άνθρωποι δεν μαλώνουν για τα κοινά πράγματα, αλλ’ αντίθετα ζουν ειρηνικά. Όταν, όμως, κάποιος επιχειρήσει ν’ αρπάξει κάτι και να το κάνει δικό του, αρχίζει ο τσακωμός, σαν και η ίδια η φύση να αγανακτεί. Γιατί, ενώ ο Θεός με κάθε τρόπο μας αδελφώνει, εμείς, εν τούτοις, τσακωνόμαστε και χωριζόμαστε και αρπάζουμε για ιδιοκτησία και λέμε “το δικό μου” και “το δικό σου”, αυτές τις ψυχρές λέξεις. Έτσι ξεσπούν οι πόλεμοι, έτσι γεννιέται η αδικία στους ανθρώπους…»
Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Ομιλία 12 στην προς Τιμόθεον Α’, PG 62, 563’562

«Μέχρι πότε θα υπάρχει ανταγωνισμός, που είναι αφορμή του πολέμου; Οι εξοπλισμοί γίνονται για την απόκτηση πλούτου».
Γρηγόριος Θεολόγος ΒΕΠ 54, 74

« Το πιο γλυκό πράγμα και όνομα είναι η ειρήνη, που ενώ όλοι την επαινούν, μόνο λίγοι την στηρίζουν». […] « Να παρηγορεί ο υγιής τον άρρωστο, ο πλούσιος το φτωχό, ο όρθιος τον πεσμένο, ο χαρούμενος το λυπημένο, ο ευτυχισμένος το δυστυχισμένο».
Μέγας Βασίλειος ΒΕΠ 87, 98

Οι λαοί σε παγκόσμια κλίμακα καθώς και οι κυβερνήσεις τους διακηρύσσουν ότι επιζητούν τη συνεργασία και την ειρηνική συμβίωση μεταξύ τους. Παρά τις διακηρύξεις, καθημερινά διαπιστώνουμε αθέμιτους οικονομικούς ανταγωνισμούς και σε πολλές περιπτώσεις ένοπλες συρράξεις που οδηγούν σε κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με δεδομένη την παραπάνω διαπίστωση και με γνώμονα τα κείμενα των Τριών Ιεραρχών διατυπώστε τις απόψεις σας σχετικά με τα παρακάτω:

α. Ποια είναι η σημασία της ειρήνης για την ευημερία των λαών;
β. Γιατί είναι δύσκολη υπόθεση η επικράτησή της σε παγκόσμιο επίπεδο;
γ.   Με ποιους τρόπους εσείς οι νέοι θα μπορούσατε να συμβάλετε στην εδραίωση της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών; 

Στην Ελλανόδικο Επιτροπή συμμετείχαν ο κ. Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κ. Βασίλειος Φανάρας, Επίκουρος Καθηγητής Βιοηθικής στη Θεολογική Σχολή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η κ. Μαργαρίτα Σέμση ’08, απόφοιτος Αγγλικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, μουσικός και κάτοχος του Επάθλου των Τριών Ιεραρχών το 2006.

Οι μαθητές που προκρίθηκαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού ήταν οι:

1. Βαλέττα Φαίδρα

2. Μποβιάτση Ευθυμία Αγγελική

3. Παναγιωτάκη Φαίδρα Αναστασία

4. Παπαδάκης Δημήτριος

5. Παπασταύρου Άρτεμις

Στην ημιτελική φάση του Διαγωνισμού είχαν προκριθεί επιπλέον και οι μαθητές: 

1. Βωβού Ηλέκτρα

2. Ζαγοραίος Άγγελος

3. Κοντοβαζαινίτη Δανάη Γεωργία

4. Παναγοπούλου Ακμήνη Σωτηρία

5. Χατζηιωάννου Αικατερίνη 

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν τόσο στην τελική όσο και στην ημιτελική φάση του γυμνάσματος.

 

Επιστροφή