Τελικός Ρητορικού Διαγωνισμού Τριών Ιεραρχών Κολλεγίου Αθηνών

Ιαν 18, 2023

Tην Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών η τελική φάση του Ρητορικού Διαγωνισμού των «Τριών Ιεραρχών» για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών. Κάτοχος του Επάθλου των «ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ» για το σχολικό έτος 2022-2023 ανακηρύχθηκε ο Ευστράτιος Ράλλης. Ο μαθητής Νικόλαος-Εμμανουήλ Σκεύης, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον Διαγωνισμό.

Οι μαθητές διαγωνίσθηκαν σε γύμνασμα, με θέμα:

«Κοίταξε, σε παρακαλώ, το σχέδιο του Θεού. Έφτιαξε πολλά πράγματα κοινά, για να φιλοτιμηθεί το γένος των ανθρώπων βλέποντάς τα. Έτσι, τον αέρα, τον ήλιο, το νερό, τη γη, τον ουρανό, τη θάλασσα, το φως, τ’ αστέρια, τα έδωσε να τα χαίρονται όλοι το ίδιο, σαν αδέλφια. Τα ίδια μάτια έδωσε σε  όλους, το ίδιο σώμα, την ίδια ψυχή, όλα όμοια είναι φτιαγμένα… Πρόσεξε λοιπόν, ότι οι άνθρωποι δεν μαλώνουν για τα κοινά πράγματα, αλλ’ αντίθετα ζουν ειρηνικά.»

(Ιωάννου Χρυσοστόμου, Ομιλία 12 στην προς Τιμόθεον Α’, PG 62, 563’562).

«Ειρήνη φίλη, γλυκό όνομα και πράγμα, το οποίο πρόσφερα στο λαό και μου ανταπέδωκε. Ειρήνη φίλη, η μελέτη μου και το στολίδι μου. Ειρήνη φίλη, μεγάλο αγαθό που από όλους επαινείται, αλλά από λίγους διατηρείται.»

(Γρηγορίου Θεολόγου, Ειρηνικός, Β΄, PG 35, 1132ΑΒ)

Οι Τρεις Ιεράρχες με τον βίο και τη διδασκαλία τους μεταφέρουν το μήνυμα τόσο της εσωτερικής, όσο και της κοινωνικής ειρήνης. Σήμερα η παγκόσμια ειρήνη απειλείται∙ ο σύγχρονος άνθρωπος βιώνει εσωτερική σύγχυση και φόβο∙ η αρμονική συνύπαρξη φαίνεται ανέφικτη. Ποια είναι σύμφωνα με τους Τρεις Ιεράρχες η αξία της ειρήνης και ποιες οι προϋποθέσεις για την επίτευξή της, σε προσωπικό, κοινωνικό και παγκόσμιο επίπεδο;

Στην Ελλανόδικο Επιτροπή συμμετείχαν ο κ. Χρήστος Γ. Καραγιάννης, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο κ. Μιχαήλ-Εμμανουήλ Κιτρομηλίδης ’09, Απόφοιτος Κολλεγίου Αθηνών, Σύμβουλος της εταιρείας Boston Consulting Group (BCG) και ο κ. Ιωάννης Μπασλής, Δρ. Φιλοσοφίας.

Οι μαθητές που προκρίθηκαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού ήταν οι:

1. Χριστίνα Λάχανη

2. Ανδρέας Ράλλης

3. Ευστράτιος Ράλλης

4. Νικόλαος-Εμμανουήλ Σκεύης

5. Μαρία Χαρίση  


Στην ημιτελική φάση του Διαγωνισμού είχαν προκριθεί επιπλέον και οι μαθητές:

1. Σοφία-Μαρία Αντωνιάδου

2. Βασιλική Βάκρινου  

3. Ήλια Βλαχάκη

4. Φίλιππος Στρατήγης

5. Μαρκέλλα-Αγάπη Φρέντζου   

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν τόσο στην τελική όσο και στην ημιτελική φάση του γυμνάσματος.

Επιστροφή