Επελέγη η αρχιτεκτονική ομάδα για τη μελέτη ανέγερσης του νέου Κτιρίου Τεχνών του Κολλεγίου Αθηνών

Ιουλ 18, 2022

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής της πρότασης και αντίστοιχα της αρχιτεκτονικής ομάδας που θα αναλάβει τη μελέτη ανέγερσης του έργου «Κτίριο Τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος», εντός των εγκαταστάσεων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στο Ψυχικό. Το νέο Κτίριο θα λειτουργεί ως εκπαιδευτήριο και ως εκθεσιακός χώρος για την καλλιτεχνική παιδεία και θα χρηματοδοτηθεί με δωρεά από τον απόφοιτο Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική ομάδα Fiore Architects, που αποτελείται από τους συμπράττοντες αρχιτέκτονες Φλώριαν Λιάκο, Αλέξιο Βισβίνη, Ειρήνη Μαρκαντωνάτου, Αγγελική Δημητρουλοπούλου και Ιωάννη Πετρόπουλο (σε συνεργασία με τη Σωτηρία Σμυρναίου). Η πρόταση είχε αναδειχθεί μεταξύ των επικρατέστερων στον Ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών που συνδιοργάνωσαν το Κολλέγιο Αθηνών και η μη κερδοσκοπική εταιρία ΣΥΝΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Σημειώνεται ότι στον Διαγωνισμό Ιδεών κατατέθηκαν 64 υψηλής αισθητικής και επεξεργασίας αρχιτεκτονικές προτάσεις και η διεθνής κριτική επιτροπή ανέδειξε 4 επικρατέστερες ιδέες που έλαβαν χρηματικό έπαθλο.

Η πρόταση της αρχιτεκτονικής ομάδας Fiore Architects κρίθηκε από τους διοργανωτές ως η συγκριτικά βέλτιστη αρχιτεκτονική λύση για την υλοποίηση του έργου, μετά και τη διαδικασία αξιολόγησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των 4 επικρατέστερων προτάσεων που ακολούθησε.

Η πρόταση χαρακτηρίζεται από μια απλή αλλά σαφή συνθετικά αρχιτεκτονική χειρονομία, με συγκριτικά μικρό αντιληπτικά κτιριακό όγκο και μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με ξεκάθαρη λειτουργική δομή (με κύριο χαρακτηριστικό ότι το εκπαιδευτικό κέντρο οργανώνεται σε ένα ενιαίο επίπεδο με όλες τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια να έχουν απευθείας εκτόνωση της λειτουργίας τους στον υπαίθριο χώρο και με τη δυνατότητα διάδρασης μέσα από ελεγχόμενη οπτική επαφή μεταξύ των αιθουσών όπου και όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο).

Το προτεινόμενο κτίριο έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και εκπληρώνει το όραμα των διοργανωτών για ένα κτίριο τεχνών διακριτό και αναγνωρίσιμο.

Το κτίριο σε γενικές γραμμές επιλύει με τον βέλτιστο τρόπο τα περισσότερα από τα τεθέντα κριτήρια του Διαγωνισμού, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σύνθετου κτιριολογικού προγράμματος, είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμο από ΑΜΕΑ και τηρεί τους πάσης φύσεως κανονισμούς και δεσμεύσεις, ώστε να μπορεί να αδειοδοτηθεί και να κατασκευαστεί όπως αυτό παρουσιάζεται στις τρισδιάστατες απεικονίσεις και στα σχέδια.

Το «Κτίριο Τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος» θα δημιουργηθεί εντός των εγκαταστάσεων του Campus Ψυχικού του Κολλεγίου Αθηνών και θα ολοκληρωθεί έως το 2025, επέτειο των 100 χρόνων του Κολλεγίου Αθηνών. Θα περιλαμβάνει εκπαιδευτήριο, εκθεσιακό χώρο, αμφιθέατρο, υπόγειο χώρο στάθμευσης καθώς και υπαίθριο χώρο.

Στο νέο κτίριο θα στεγαστεί το πρόγραμμα τεχνών του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) καθώς και αντίστοιχα μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως ένα καλλιτεχνικό κέντρο ανοιχτό στην κοινότητα μέσω των εκθεσιακών του χώρων καθώς και προγραμμάτων για το κοινό, που θα επιδιώξουν τη δημιουργία μιας πολιτιστικής πλατφόρμας συνεργατικών και εκπαιδευτικών έργων.

Στόχος της δημιουργίας του είναι το Κτίριο Τεχνών να τοποθετηθεί ως κορυφαίος συνομιλητής στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο και σημείο αναφοράς για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τέχνης τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, παρέχοντας τη δυνατότητα στους μαθητές, στους αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών, στους καλλιτέχνες αλλά και στα μέλη της ευρύτερης κοινότητας να ενδυναμώνουν και να εμπλουτίζουν τις εμπειρίες τους μέσα από τα προγράμματά του.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.artsbuilding.gr

Επιστροφή