Ημερίδα κατά του Καπνίσματος

Μαϊ 19, 2022

Την Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα κατά του Καπνίσματος, την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού. Στόχος η ενημέρωση και η απόκτηση σύγχρονων και έγκυρων γνώσεων γύρω από το θέμα του καπνίσματος και η ενίσχυση των αντικαπνιστικών συνθημάτων των μαθητών του Σχολείου. Την Ημερίδα διοργανώσαν η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας και Διαφορετικότητας, το Ψυχοπαιδαγωγικό Τμήμα και η Ιατρική Υπηρεσία του Κολλεγίου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Γυμνασίων και Λυκείων, με τη συνδρομή της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Την εκδήλωση άνοιξε ο Υπεύθυνος της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Παιδίατρος κ. Αντώνιος Μακρής, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα και προλόγισε την επίσημη προσκεκλημένη, κ. Νικολέττα Ροβίνα. Η κ. Ροβίνα, Πνευμονολόγος, ιατρός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας της Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μίλησε με θέμα: «Κάπνισμα και Εφηβεία».

Ακολούθησε η παρουσίαση των αντικαπνιστικών δράσεων των Λυκείων και των Γυμνασίων Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού, που διοργανώθηκαν με σκοπό την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας. Τον συντονισμό των παρουσιάσεων είχαν η Διασχολική Συντονίστρια του Ψυχοπαιδαγωγικού Τμήματος του Κολλεγίου κ. Μάγια Αλιβιζάτου και ο Διευθυντής Κοινωνικής Πρόνοιας και Διαφορετικότητας κ. Χρυσόστομος Συμεωνίδης.

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις που απηύθυναν μαθητές προς την κ. Ροβίνα. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο μαθητής του ΙΒ1 Ορέστης Μικελάκης, που είχε ξεκινήσει την αντικαπνιστική δράση στο Σχολείο και ο οποίος είναι μέλος του Οργανισμού FairLife LCC, Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα.

Αντικαπνιστικές Δράσεις των Μαθητικών Κοινοτήτων:

Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών:

  • Βίντεο «Αλήθειες και Ψέματα για το Κάπνισμα» από τους μαθητές Ιωάννα Περρωτή, Μαρία Καρολίνα Ρόκκα, Βασιλική Ραφαέλλα Σερέπα, Γιώργο-Ανδρέα Σταθούλη
  • Σύνθεση έργων ζωγραφικής
  • Συμμετοχή σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γραφής του Οργανισμού FairLife LCC

 

Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού:

  • Ερωτηματολόγιο προς τους μαθητές για τη διάδοση του καπνίσματος στην εφηβική ηλικία από τους μαθητές Άγγελο Βαμβακά, Αναστάση Μωραΐτη, Μαράια Χίσσα
  • Έργα ζωγραφικής μαθητών ΙΒ1

Παρουσίαση από τον μαθητή Αλέξανδρο Δαυίδ

 

Γυμνάσιο Κολλεγίου Αθηνών:

  • Ενημέρωση μαθητών με βίντεο για επιδράσεις του καπνίσματος & συζήτηση στις σχολικές αίθουσες
  • Προώθηση αντικαπνιστικού μηνύματος στη Μαθητική Κοινότητα μέσω έργων ζωγραφικής, αφισών, κειμένων, συνεντεύξεων κ.ά.
  • Δημιουργία μπρελόκ με αντικαπνιστικά μηνύματα που πουλήθηκαν στο Πανηγύρι σε περίπτερο της Ομάδας Αντικαπνιστικής Δράσης του ΓΚΑ

Παρουσίαση από τους μαθητές Δημήτρη Μελιδώνη, Ελευθέριο Ρέβελα, Σπύρο Ρούπα

 

Γυμνάσιο Κολλεγίου Ψυχικού:

  • Αντικαπνιστική καμπάνια και ενημέρωση μαθητών
  • Δημιουργία διαδραστικού παιχνιδιού για το κάπνισμα. Την ημέρα της Ημερίδας, 86 συνολικά τμήματα Γυμνασίων και Λυκείων συνδέθηκαν και έπαιξαν το παιχνίδι γνώσεων που ετοίμασαν οι μαθητές του ΓΚΨ.

Παρουσίαση από τους μαθητές Ελένη Μαρινάκη, Μόνικα Μπεράχα και Κωνσταντή Παππά

Επιστροφή