Ομιλίες για τα ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Μαϊ 17, 2022

Τη Δευτέρα, 9 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά οι παρακάτω ομιλίες προς μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού για τα ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής:

  • «Μικρασιατική Καταστροφή: Ερμηνείες και προσλήψεις», Καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης, 
  • «Άφιξη και περίθαλψη των προσφύγων στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα», Καθηγητής Νίκος Ανδριώτης

Οι διαλέξεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αφιερώματος μνήμης και τιμής του Κολλεγίου στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Μιχαηλίδης και Ανδριώτης απάντησαν σε ερωτήματα που τους έθεσαν μέλη των προεδρείων των Μαθητικών Κοινοτήτων. 

Τους ομιλητές προλόγισε ο Διευθυντής Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών κ. Χρίστος Κωνσταντόπουλος. Την εκδήλωση έκλεισε η Σύμβουλος του Διευθυντή/President του Κολλεγίου κ. Πολυάνθη Τσίγκου.


Λίγα λόγια για τον Ιάκωβο Δ. Μιχαηλίδη

Είναι Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013 υπηρέτησε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιου της Κύπρου.

Tην ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright και υπήρξε Επισκέπτης Ερευνητής στο George Washington University. Την ίδια χρονιά υπήρξε Ακαδημαϊκός Επισκέπτης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει εργασθεί ως εμπειρογνώμονας για τα Δυτικά Βαλκάνια στην  Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι προϊστάμενος του Ερευνητικού Κέντρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, μέλος πολλών ελληνικών και ευρωπαϊκών επιστημονικών δικτύων και οργανώσεων. Είναι συγγραφέας πολλών μελετών και άρθρων για την ελληνική και τη βαλκανική ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα με έμφαση στην Ελληνική Επανάσταση, το προσφυγικό ζήτημα, την Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο. 

Λίγα λόγια για τον Νίκο Ανδριώτη

Είναι Καθηγητής στο Πειραματικό Σχολείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι κάτοχος πτυχίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου Paris I και διδάκτωρ του ΕΚΠΑ.

Μεταξύ των βιβλίων του που έχουν εκδοθεί είναι το «Πρόσφυγες στην Ελλάδα 1821-1940: άφιξη, περίθαλψη και αποκατάσταση» το 2020, από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Έχει συγγράψει το κεφάλαιο «Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα (1821-1930)», στο βιβλίο Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας Γ' ΓΕΛ (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Επιστροφή