Εκδήλωση του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Μαϊ 16, 2022

Την Τρίτη, 10 Μαΐου 2022, η κ. Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Τύμπιγκεν, πραγματοποίησε ομιλία στο Θέατρο Χωρέμη με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης», που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου. Η κ. Μπότσιου ήταν επίσημη προσκεκλημένη του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών, στο πλαίσιο των δράσεων που διοργάνωσε το Σχολείο, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» («European Parliament Ambassador Schools” – EPAS).

Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή ολιγόλεπτου βίντεο που είχαν δημιουργήσει οι μαθητές, στο οποίο γινόταν συνοπτική αναφορά στις κυριότερες συνθήκες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια, η κ. Μπότσιου μίλησε με λόγο γλαφυρό και εμπεριστατωμένο για τη σημασία της Ε.Ε., τις αξίες στις οποίες είναι θεμελιωμένη, τους στόχους που υπηρετεί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Στο τέλος, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που υπέβαλαν οι μαθητές και οι μαθήτριες που παρακολουθούσαν την εκδήλωση από το Θέατρο Χωρέμη, αλλά και εκείνοι που, λόγω των υγειονομικών περιορισμών, παρακολουθούσαν διαδικτυακά από τις τάξεις.

Κατά την ομιλία της, η κ. Μπότσιου καθήλωσε το κοινό με τις αστείρευτες γνώσεις της και την άνεση της καθολικής εποπτείας που διαθέτει πάνω στα ευρωπαϊκά και διεθνή τεκταινόμενα και ανανέωσε το ραντεβού της με το Σχολείο μας για την επόμενη σχολική χρονιά. Ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών Καθηγητής Κώστας Συνολάκης ’75 στη Λέσχη του ΣΑΚΑ, στο οποίο παρακάθησαν ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών κ. Κωνσταντόπουλος και κ. Καραμπάτης, καθώς και οι Καθηγητές Σύμβουλοι του Προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κ.κ. Παλάντζας και Συμεωνίδης.

Το πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και έχει ως βασικό στόχο την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και την ανάδειξη του ρόλου και της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

Κατά το σχολικό έτος 2021-2022, το Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών συμμετέχει για πρώτη χρονιά στο πρόγραμμα αυτό ως υποψήφιο για να του απονεμηθεί ο τίτλος του «Σχολείου-Πρέσβη». Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η οποία είχε από την αρχή ως εμπνευστή και καθοδηγητή τον κ. Χρίστο Ι. Κωνσταντόπουλο, Συντονιστή Κολλεγίου Αθηνών και Διευθυντή Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών, έχουν ήδη υλοποιηθεί μια σειρά από πολλές και ποικίλες δράσεις. Ο σχεδιασμός και η πραγματοποίησή τους έγινε υπό την εποπτεία των Καθηγητών Συμβούλων κ.κ. Ν. Παλάντζα και Χ. Συμεωνίδη, οι οποίοι συμβούλευσαν και ενορχήστρωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες σε όλη τη διάρκεια κάθε δράσης, παρέχοντάς τους μεγάλο εύρος αυτονομίας και δημιουργικότητας.


Λίγα λόγια για την Κωνσταντίνα Μπότσιου

Είναι Καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Τύμπιγκεν. Επίσης, διατελεί σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ έχει διατελέσει Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» από το 2016 έως το 2018.

 

 

 

 

Επιστροφή