Ο Ραφαήλ Μωυσής x52 βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών

Ιαν 12, 2022

Το Κολλέγιο Αθηνών είναι υπερήφανο για τη βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών του Ραφαήλ Μωυσή x52,  πρώην Γενικού Γραμματέα και Ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και επί 50 χρόνια μέλους του,  «σε αναγνώριση της προσφοράς του στη διαμόρφωση και εφαρμογή της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, στην εφαρμογή επιχειρηματικών καινοτομιών, σε εκπαιδευτικές, ερευνητικές και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και την εν γένει συμβολή του στην ενεργειακή και οικονομική αναβάθμιση της Ελλάδας». 

Ο Ραφαήλ Μωυσής τιμήθηκε τον περασμένο Ιούλιο με το "President’s Award” στην Τελετή Αποφοίτησης 2021 του Κολλεγίου Αθηνών για τις εξαιρετικές επί πολλές δεκαετίες υπηρεσίες του στο Σχολείο μας.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και φοίτησε στα μαθητικά του χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών και στο Whittingehame College του Brighton, στην Αγγλία . Συνέχισε  με σπουδές Μηχανολόγου Μηχανικού στο Πανεπιστήμιο του Manchester (First Class Honors B.Sc.) και στo Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης  (Master & Doctor of Science).

Διορίσθηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και επιστρέφοντας στην Ελλάδα υπηρέτησε ως Εκτελεστικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας στο Υπουργείο Συντονισμού, Υποδιοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ), Διοικητής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), Πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής.

Σήμερα υπηρετεί ως μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού College Year in Athens  καθώς και της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. Στο παρελθόν διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της S&B Industrial Minerals και συμμετείχε στην Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Υπήρξε ιδρυτικός Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΜΙΤ Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας (ΚΠΕΕ) καθώς και πολλών άλλων εταιρειών και ιδρυμάτων.

Έχει λάβει τις ακόλουθες διεθνείς διακρίσεις και βραβεία: του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας (1982) , του Διοικητή στο Τάγμα του Στέμματος του Βασιλείου του Βελγίου (2008) και του Παραλήπτη του Διπλώματος του Χρυσού Σταυρού από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ( 2005).

Από το 2018 είναι επίτιμο μέλος της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Επιστροφή