Χρυσό μετάλλιο για την ομάδα του Κολλεγίου στον Διαγωνισμό World Artificial Intelligence Competition for Youth (WAICY) 2021

Νοε 29, 2021

Το Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 διεξήχθη διαδικτυακά ο Διαγωνισμός World Artificial Intelligence Competition for Youth (WAICY) 2021. Στον διαγωνισμό WAICY 2021 (https://www.waicy.org/) έλαβαν μέρος μαθητές και μαθήτριες από 32 χώρες παρουσιάζοντας συνολικά 526 εργασίες (projects) ομαδικά ή ατομικά. Οι κατηγορίες του διαγωνισμού ήταν τρεις, μια για το Δημοτικό, μια για το Γυμνάσιο και μια για το Λύκειο και απονεμήθηκαν συνολικά 6 βραβεία σε κάθε κατηγορία.

Το Κολλέγιο συμμετείχε στον διαγωνισμό με τριμελή ομάδα αποτελούμενη από τις μαθήτριες Χρυσούλα Βαμβακά και Χριστιάνα Γεωργακοπούλου της Β΄Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών και την μαθήτρια Αμαλία-Χριστίνα Τουτζιαρίδη του ΙΒ1 του Κολλεγίου Ψυχικού.

Η ομάδα του Λυκείου κατέκτησε τα βραβεία Gold Award και AI Excellence, δηλαδή την υψηλότερη διάκριση, στην κατηγορία High School με το project navigAld! Η ομάδα ανέπτυξε την εφαρμογή αυτή σε Swift, προκειμένου να εκτελείται σε φορητές συσκευές, με στόχο την υποστήριξη των ανθρώπων με προβλήματα στην όραση, κατά την μετακίνησή τους στους δρόμους της πόλης, στην αγορά κλπ. Η εφαρμογή, μέσω της κάμερας του smartphone, κάνει ανίχνευση καταστημάτων (π.χ. φαρμακεία, περίπτερα, supermarket) και ενημερώνει τον χρήστη με φωνητική ειδοποίηση για την ύπαρξή τους.

Εντοπίζει, ακόμη, μεγάλους όγκους όπως φανάρια και πινακίδες με χρήσιμες πληροφορίες (π.χ. με ονόματα οδών) και ενημερώνει ανάλογα τον χρήστη. Τέλος, βοηθάει και στις χρηματικές συναλλαγές, καθώς αναγνωρίζει τα διαφορετικά χαρτονομίσματα, ακόμη και όταν αυτά είναι διπλωμένα, και στέλνει στον χρήστη ηχητική ειδοποίηση. 

Την επίβλεψη και την ευθύνη της υποστήριξης της ομάδας είχε ο καθηγητής Πληροφορικής του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών κ. Ανδρέας Καράμπελας. Ο κ. Καράμπελας, σε συνεργασία με τους διοργανωτές του Διαγωνισμού και του εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης (http://datacron1.ds.unipi.gr:9083/ai-lab/), στο οποίο συμμετέχει, ορίστηκε ως National Organizer.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους από τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών!

 

Επιστροφή