Απονομή του Βραβείου Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος 2021 στον απόφοιτο Χρήστο Χωμενίδη ‘85

Νοε 19, 2021

Το Σχολείο μας είναι υπερήφανο για τον απόφοιτό του συγγραφέα Χρήστο Α. Χωμενίδη ’85, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος (Le Prix du Livre Européen) για το βιβλίο του «Νίκη».

Ο Χρήστος Α. Χωμενίδης αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1985. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει συνολικά 12 βιβλία και δεκάδες διηγήματα που έχουν μεταφρασθεί σε γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, τσέχικα, λιθουανικά, τουρκικά και εβραϊκά. Στο μυθιστόρημά του «Νίκη», που εκδόθηκε το 2014, έχει επίσης απονεμηθεί το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2015 αλλά και το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Αναγνώστης». Την Άνοιξη του 2017, η «Νίκη» μεταφέρθηκε στο θέατρο σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή.

Ο Χρήστος Χωμενίδης έχει επίσης αρθρογραφήσει σε δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά και από το 2002 έως το 2010 διατηρούσε καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο. Από την Άνοιξη του 2020 είναι podcaster στη διαδικτυακή πλατφόρμα pod.gr

Σημειώνεται ότι, από το 2007 που καθιερώθηκε, είναι η πρώτη φορά που απονέμεται σε Έλληνα συγγραφέα το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος. Το Κολλέγιο Αθηνών εύχεται στον απόφοιτό του θερμά συγχαρητήρια. Το βραβείο αυτό αποτελεί σημαντική διάκριση όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για την ελληνική λογοτεχνία και την Ελλάδα. 

Επιστροφή