Τελικός Ρητορικού Διαγωνισμού 25ης Μαρτίου Κολλεγίου Αθηνών

Μαϊ 26, 2021

Tην Τρίτη, 25 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Χωρέμη του Κολλεγίου Αθηνών η τελική φάση του Ρητορικού Διαγωνισμού της «25ης Μαρτίου» για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου. 

Κάτοχος του Επάθλου της «25ης ΜΑΡΤΙΟΥ» για το σχολικό έτος 2020-2021 ανακηρύχθηκε η μαθήτρια Ιωάννα-Ευτυχία Παππά. Η μαθήτρια της ίδιας τάξης Νίκη Κυλικά, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον Διαγωνισμό.

 

Οι μαθητές διαγωνίσθηκαν σε γύμνασμα, με θέμα:

Βλέπετε τούτο τον οντά; Είναι αστόλιστος. Καθίσματα δεν έχει, οι τοίχοι ξεροί· τούτη είναι Ελλάδα καθώς εμείς σας την παραδώσαμε, εμείς οι γέροι εις τους νέους. Εμείς εις τα 1821 εκαθαρίσαμε τον τόπο, εκουβαλήσαμε τα λιθάρια, εκτίσαμε την οικοδομή, εσείς θα εντύσετε τα γυμνά τείχη, θα φέρετε τις πολύτιμες ζωγραφιές, θα στήσετε τα εύμορφα τραπέζια και τους καθρέφτες. Τούτο θα κάμη προκοπή σας και τα γράμματα.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

 

Οι αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης πάλεψαν για να θεμελιώσουν μία πατρίδα ελεύθερη, απαλλαγμένη από τον φόβο και την υποτέλεια. 200 χρόνια μετά, πώς μπορούν οι διαχρονικές αξίες του ’21 και η ιστορική γνώση να αποτελέσουν για τους σύγχρονους Έλληνες βάση αναστοχασμού και οδηγό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας;

 

Στην Ελλανόδικο Επιτροπή συμμετείχαν η κ. Σοφία Ανεζίρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, ο κ. Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ο κ. Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Σύγχρονη Παιδεία. 

 

Οι μαθητές που προκρίθηκαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού ήταν οι:

1. Γονίδη Δήμητρα

2. Κριεζής Αντώνιος

3. Κυλικά Νίκη

4. Νασοπούλου Μαρία-Νεφέλη

5. Παππά Ιωάννα-Ευτυχία  

 

Στην ημιτελική φάση του Διαγωνισμού είχαν προκριθεί επιπλέον και οι μαθητές:

1. Βόσσος Άγγελος

2. Κόκκαλη Θεοδώρα-Μαρία

3. Κουμπλής Αλέξανδρος

4. Μητρόπαπα Απολλωνία

5. Σαμίου Αντζελίνα  

 

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν τόσο στην τελική όσο και στην ημιτελική φάση του γυμνάσματος.

Επιστροφή