Τελικός Ρητορικού Διαγωνισμού Τριών Ιεραρχών Κολλεγίου Αθηνών

Απρ 25, 2021

Tην Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Χωρέμη του Κολλεγίου η τελική φάση του Ρητορικού Διαγωνισμού των «Τριών Ιεραρχών» για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών. 

Κάτοχος του Επάθλου των «ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ» για το σχολικό έτος 2020-2021 ανακηρύχθηκε ο Άρης-Παναγιώτης Τσομώκος. Ο μαθητής της ίδιας τάξης Φίλιππος-Χρήστος Φούφας, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον ίδιο Διαγωνισμό.

Οι μαθητές διαγωνίσθηκαν σε γύμνασμα, με θέμα:

Ιστορική έμεινε η απάντηση που έδωσε ο Μ. Βασίλειος στον ύπαρχο Μόδεστο, όταν τον απείλησε αυστηρά με δήμευση της περιουσίας, εξορία, βασανιστήρια και θάνατο: «Τίποτε από αυτά δε φοβάμαι» απάντησε ο Βασίλειος, «γιατί περιουσία δεν έχω παρά μόνο τα φτωχά μου ρούχα και λίγα βιβλία. Εξορία δε φοβάμαι, γιατί όλοι σ’ αυτή τη ζωή είμαστε σαν τα πουλιά χωρίς μόνιμη στέγη. Βάσανα δε λογαριάζω, γιατί το ασθενικό μου σώμα γρήγορα θα πεθάνει. Κι ο θάνατος θα με φέρει κοντά στο Θεό, για τον οποίο ζω και εργάζομαι».

Οι Τρεις Ιεράρχες, πιστοί στα ιδανικά τους, αποδείχθηκαν ήρωες. Υπερασπίστηκαν την αλήθεια και αγωνίστηκαν ενάντια στην ιδιοτέλεια, τη ματαιοδοξία και τη διαφθορά της εποχής τους. Πώς θα μπορούσαν μέσα από τη διδασκαλία και τη δράση τους να συμβάλουν σήμερα στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο;

Στην Ελλανόδικο Επιτροπή συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, ο κ. Νικόλαος Λινάρδος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής και ο κ. Κωνσταντίνος Γούλας, Δρ Θεολογίας-Πατρολόγος, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Λύκειο Αναβρύτων.

Οι μαθητές που προκρίθηκαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού ήταν οι:

1. Γκουζέλος Χρήστος

2. Οικονομίδη Σμαράγδα-Άννα

3. Ρόκκα Μαρία-Καρολίνα

4. Τσομώκος Άρης-Παναγιώτης

5. Φούφας Φίλιππος-Χρήστος  

Στην ημιτελική φάση του Διαγωνισμού είχαν προκριθεί επιπλέον και οι μαθητές:

1. Αγγέλου Ευαγγελία

2. Βαμβακά Χρυσούλα

3. Βουρνάς Λεωνίδας

4. Γαλερός Δημήτριος

5. Σιακαβέλλας Νικόλαος  

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν τόσο στην τελική όσο και στην ημιτελική φάση του γυμνάσματος.

 

Επιστροφή