Ανακοίνωση για την απώλεια του σπουδαίου Έλληνα εφοπλιστή Ιωάννη Αγγελικούση από τον Διευθυντή/President

Απρ 13, 2021

Το Κολλέγιο εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή Ιωάννη Αγγελικούση.

Δεν έφυγε από κοντά μας μόνο ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της παγκόσμιας ναυτιλίας αλλά ένας αληθινός πατριώτης, ένας πραγματικός Έλληνας, που με τη στάση του, τη συμπεριφορά του και τις πράξεις του, σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του σ’ αυτόν τον τόσο ανταγωνιστικό χώρο, τίμησε την ελληνική ναυτιλία, αγάπησε και ανέδειξε τον Έλληνα ναυτικό. 

Η συνεισφορά του στην πατρίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο γιατί ήταν μεγάλη, αλλά γιατί ήταν σιωπηλή, διακριτική και αθόρυβη. Ο Ιωάννης Αγγελικούσης ως γνήσιος ευπατρίδης προσέφερε απλόχερα, χωρίς να το διατυμπανίζει. Σεμνός και ταπεινός άνθρωπος δεν επιζητούσε τη δημοσιότητα και την προσωπική προβολή. Ταύτιζε τον εαυτό του με την θάλασσα και με τον Έλληνα ναυτικό και ήταν υπερήφανος που η ελληνική σημαία --και όχι η κάθε σημαία ευκαιρίας-- κοσμούσε τη συντριπτική πλειονότητα των καραβιών του στόλου του. 

Ο Ιωάννης Αγγελικούσης ήθελε οι ευεργεσίες του να παραμένουν αφανείς, στο σκοτάδι, ωστόσο το φως τους κυριαρχούσε στην ζωή όλων όσοι ευεργετήθηκαν. Το Κολλέγιο Αθηνών και ολόκληρη η Κολλεγιακή οικογένεια εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συνεργάτες του εκλιπόντος και ιδιαίτερα στην σύζυγο του Ελισάβετ, στην κόρη του Μαρία και στην αδελφή του Άννα, μέλος του Σωματείου «Ελληνοαμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ίδρυμα». 

Ευχόμαστε στη Μαρία να συνεχίσει το έργο του σπουδαίου πατέρα της στο πηδάλιο της οικογενειακής επιχείρησης και στη φιλανθρωπική παράδοση της οικογένειας, και να θέσει το δικό της ξεχωριστό αποτύπωμα σε αυτήν την σπουδαία ιστορία διάκρισης και επιτυχίας, που ξεκίνησε ο παππούς της Αντώνης, πριν από πολλά χρόνια στα Καρδάμυλα Χίου. 

Κώστας Συνολάκης '75
Διευθυντής/President Κολλεγίου Αθηνών

Επιστροφή