Τα Nέα μας

2o Συνέδριο «Η Κοινωνία της Γνώσης» σε συνεργασία με το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιαν 8, 2026

Την Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών το συνέδριο «Η Κοινωνία της Γνώσης – Πανεπιστημιακές Σπουδές» για αποφοίτους του Κολλεγίου που διοργάνωσε το Σχολείο σε συνεργασία με το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το συνέδριο εντάσσεται στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Κολλεγίου Αθηνών και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Το συνέδριο έδωσε βήμα σε 18 αποφοίτους του Κολλεγίου που φοιτούν σήμερα σε πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, για να παρουσιάσουν θέματα σχετικά με την προετοιμασία για την εισαγωγή τους καθώς και τη φοίτησή τους στο πανεπιστήμιο. Αυτή η διαδικασία ενθάρρυνε τους νέους φοιτητές-αποφοίτους να πάρουν ερευνητικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους με την επικοινωνία και τη συνεργασία τους με διακεκριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους, οι οποίοι ήταν μέντορές τους στο συνέδριο, ενώ ενισχύθηκαν οι δεσμοί παλαιών και νέων αποφοίτων μεταξύ τους αλλά και με το Σχολείο τους.

Τις εισηγήσεις παρακολούθησαν και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του Σχολείου, με σκοπό να υπάρξει μία αλληλοτροφοδότηση σκέψεων, γνώσεων και προτάσεων μεταξύ αποφοίτων και μαθητών. Στόχος του συνεδρίου αυτού είναι η δημιουργία ενός "invisible university" και μιας ομάδας  Μεντόρων της Επιστήμης και της Γνώσης, που θα διευρύνουν τους ορίζοντες του Κολλεγίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος κ. Αλέξης Φυλακτόπουλος '65, ο οποίος με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του Κολλεγίου Αθηνών αναφέρθηκε σε μια φράση του «πατέρα» του Κολλεγίου Στέφανου Δέλτα. Όπως είπε, το Κολλέγιο είναι όντως ένα Σχολείο ‘για την ηγέτιδα τάξιν’, όχι όμως μόνο στον κόσμο της πολιτικής, αλλά γενικότερα στον κόσμο της γνώσης, της επιστήμης και του πολιτισμού, έχοντας παραδώσει στην κοινωνία χιλιάδες αποφοίτους που κατέχουν ηγετικές θέσεις ή διαπρέπουν σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Και αυτήν την εξέχουσα πορεία, ακολουθούν και οι νεότεροι απόφοιτοι, οι οποίοι διακρίνονται για τις επιδόσεις τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Διονύσιος Φ. Κόκκινος '57, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, και Πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου. Στην ομιλία του με θέμα «Ο δρόμος της Γνώσης δεν έχει τέλος ούτε σύνορα», o κ. Κόκκινος σημείωσε ότι η εκπαίδευση του επιστήμονα, του δασκάλου, του καλλιτέχνη διαρκεί για όλη του τη ζωή. Αναφερόμενος στους μαθητές, τόνισε ότι οι σπουδές σε ένα καλό πανεπιστήμιο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι το άνοιγμα ενός παραθύρου στον κόσμο που θα τους βοηθήσει αποφασιστικά στη μελλοντική τους πορεία. Μιλώντας επίσης για αριστεία, εκτίμησε ότι πρέπει να είναι ένας γενικότερος όρος ζωής και επίδοσης, «ένα ιδανικό» που ακολουθεί τους ανθρώπους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους και όχι μόνο επαγγελματικός και επιστημονικός όρος.

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η τριτοβάθμια εκπαίδευση σήμερα με την προοπτική της Τεχνητής Νοημοσύνης», με τη συμμετοχή αποφοίτων του Κολλεγίου, διαπρεπών καθηγητών πανεπιστημίου και μελών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Καθηγητής κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος '61, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, εκτίμησε ότι αντικείμενο του συνεδρίου είναι η μεγάλη αλλαγή πορείας που επέρχεται στην εκπαίδευση με τις νέες τεχνολογίες και πώς αυτό θα επηρεάσει τον ρόλο των διδασκόντων, οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα τελείως διαφορετικό υπόδειγμα μετάδοσης γνώσεων.

Ο Καθηγητής κ. Διομήδης Σπινέλλης '85 αναφέρθηκε στον ασύλληπτο ρυθμό με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε και ειδικά στην εκπαίδευση. Υπογράμμισε ότι αυτό που χρειαζόμαστε πλέον είναι λιγότερη απομνημόνευση της γνώσης και περισσότερη κριτική σκέψη και ικανότητα σωστής καθοδήγησης των μοντέλων της ΤΝ για να μας βοηθούν.

Ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής κ. Κώστας Συνολάκης '75 αναφέρθηκε στις προκλήσεις που επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα στον χώρο της εκπαίδευσης,  τόνισε ότι ο διδάσκων θα παίζει περισσότερο τον ρόλο μέντορα στους φοιτητές του και θα είναι αυτός που θα επαναπροσδιορίζει τους στόχους, θα συντονίζει τη μάθηση και θα εγγυάται την ακαδημαϊκή ποιότητα.

Τέλος, ο διακεκριμένος ζωγράφος και Ακαδημαϊκός κ. Αλέκος Λεβίδης '63 μίλησε για το πώς επηρεάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη τον χώρο της τέχνης. Όπως είπε, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο βοηθητικό εργαλείο, το οποίο αποθηκεύει γνώσεις και εξοικονομεί χρόνο, ωστόσο δεν έχει ούτε συνείδηση ούτε ελευθερία σκέψης για να δημιουργήσει μια νέα ιδέα, μια νέα τεχνοτροπία και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους καλλιτέχνες.  

Το συνέδριο έκλεισε με ελεύθερη συζήτηση με το κοινό την οποία συντόνισαν ο Γεράσιμος Αλιβιζάτος x75, Διευθυντής της Γ’ Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και Γενικός Γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, ο Νέστωρ Κουράκης '66, Ομότιμος Καθηγητής Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και η Στέλλα Πριόβολου, Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής και Πρόεδρος των Ομοτίμων καθηγητών του ΕΚΠΑ και με παρέμβαση της Συμβούλου του Διευθυντή/President του Κολλεγίου και μέλους της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου κ. Πολυάνθης Τσίγκου. 

 

 


 

Επιστροφή