Τα Nέα μας

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για το Κτίριο Τεχνών στο Campus Ψυχικού του Κολλεγίου Αθηνών

Μαρ 16, 2022

Ολοκληρώθηκε με μεγάλο αριθμό συμμετοχών ο ανοικτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών που συνδιοργάνωσε το Κολλέγιο Αθηνών και η ΣΥΝΝΕΟΝ για τη δημιουργία ενός νέου Κτιρίου Τεχνών εντός των εγκαταστάσεων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος  στο Ψυχικό. Το νέο Κτίριο θα λειτουργεί ως εκπαιδευτήριο  και ως εκθεσιακός χώρος για την καλλιτεχνική παιδεία και θα χρηματοδοτηθεί με δωρεά από τον απόφοιτο Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Κατατέθηκαν συνολικά 64 υψηλής αισθητικής και επεξεργασίας αρχιτεκτονικές προτάσεις σε επίπεδο ιδεών. Μεταξύ αυτών, και με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης της Προκήρυξης του Διαγωνισμού, αναδείχθηκαν 4 επικρατέστερες ιδέες που λαμβάνουν χρηματικά βραβεία των 20.000, 15.000, 10.000 και 5.000 ευρώ, καθώς και 3 ιδέες που έλαβαν εύφημο μνεία.

Η επιλογή πραγματοποιήθηκε από 10μελή κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από Έλληνες και διεθνείς διακεκριμένους επαγγελματίες στα πεδία της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής τοπίου, της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και των τεχνών, καθώς και εκπροσώπους του Κολλεγίου Αθηνών και του δωρητή. Η κριτική επιτροπή κατέγραψε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και επισήμανε πιθανές βελτιώσεις που θεωρεί απαραίτητες. Οι διοργανωτές του διαγωνισμού θα τις αξιολογήσουν και θα επιλέξουν την ιδέα και κατ’ επέκταση την αρχιτεκτονική ομάδα που θα ολοκληρώσει τη μελέτη ανέγερσης του έργου, βάσει της αρτιότητας της πρότασης από αρχιτεκτονικής και αισθητικής πλευράς, της λειτουργικότητας και της δυνατότητας υλοποίησης αυτής, της ενσωμάτωσής της στον περιβάλλοντα χώρο και της συμβατότητάς της σύμφωνα με τον προϋπολογισμό και τη βιωσιμότητα του έργου.

Το Κτίριο Τεχνών θα δημιουργηθεί εντός των εγκαταστάσεων του Campus Ψυχικού του Κολλεγίου Αθηνών και θα περιλαμβάνει εκπαιδευτήριο , εκθεσιακό χώρο, αμφιθέατρο, υπόγειο χώρο στάθμευσης καθώς και υπαίθριο χώρο.

Το έργο θα ολοκληρωθεί έως το 2025,  επέτειο των 100 χρόνων του Κολλεγίου Αθηνών. Αποκλειστικός δωρητής του κτιρίου είναι η μη κερδοσκοπική εταιρία ΣΥΝΝΕΟΝ, που δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο με μόνο σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ μια πρόσθετη δωρεά 500.000 ευρώ θα είναι διαθέσιμη για εξοπλισμό μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Ειδικότερα, οι επικρατέστερες προτάσεις είναι:

  • Πρώτο βραβείο με χρηματικό έπαθλο €20.000 στους συμπράττοντες αρχιτέκτονες: Αικατερίνη Γουσγούνη, Ελεάνα Πάστρα και Φοίβο Σιγάλα (Molior Architects).


  • Δεύτερο βραβείο με χρηματικό έπαθλο €15.000 στους συμπράττοντες αρχιτέκτονες: Φλώριαν Λιάκο, Αλέξιο Βισβίνη, Αγγελική Δημητρουλοπούλου, Ειρήνη Μαρκαντωνάτου  (σε συνεργασία με τη Σωτηρία Σμυρναίου) και Ιωάννη Πετρόπουλο.

 

  • Τρίτο βραβείο με χρηματικό έπαθλο €10.000 στους συμπράττοντες: γραφείο Neiheiser Argyros των Χριστίνας Αργυρού και Ryan Neiheiser, με τον Στέφανο Βασδέκη.

 

  • Τέταρτο βραβείο με χρηματικό έπαθλο €5.000 στα συμπράττοντα γραφεία μελετών:  Δ. Θωμόπουλου & Θ. Χατζηγιαννόπουλου.

 

Επιπλέον, 3 εύφημες μνείες αποδόθηκαν στις προτάσεις από τους συμπράττοντες αρχιτέκτονες και γραφεία:

  • Άγι Μουρελάτο (Agis Mourelatos | Architects) και Γεώργιο Φατσέα σε συνεργασία με τη Μαρίνα Φιλιπποπούλου (σύμβουλος αρχιτέκτων), τον Αντώνιο Μουρελάτο (σύμβουλος αρχιτέκτων), την Ιωάννα Διαμαντή (φοιτήτρια αρχιτεκτονικής, σχεδιαστική ομάδα), τον Γιώργο Καρώνη (αρχιτέκτονας μηχανικός, σχεδιαστική ομάδα) και τον Αντώνη Τζώρτζη _ Studio Taf (rendering)

 

  • Πάνο Παρθένιο, Άννα Καραγιάννη, Χρήστο Κύρου και Γεωργία Ίνα Παρθενίου σε συνεργασία με τη Βαλίνα Γεροπάντα (αστικός σχεδιασμός), τον Γιάννη Πετρουλάκη (αστικός σχεδιασμός), τον Κάρολο Χανικιάν (αρχιτέκτονας τοπίου), τον Μανώλη Οικονόμου (αρχιτέκτονας τοπίου), τη Φλώρα-Μαρία Μπουγιατιώτη (sustainable design), τον Αλέξανδρο Παπανδρέου (εκπαιδευτικός σύμβουλος), τον Παναγιώτη Κ. Παρθένιο (πολιτικός μηχανικός), τη Ραΐσσα Ανδρεοπούλου (αρχιτέκτονας τοπίου), την Κωνσταντίνα Κερασοβίτη (αρχιτέκτονας, WELL AP), τον Γιάννη Δαχής (αρχιτέκτονας), την Κυριακή Φόρτη (αρχιτέκτονας), τη Δήμητρα Νύκταρη (φοιτήτρια αρχιτεκτονικής), την Γεωργία Λύτσικα (φοιτήτρια αρχιτεκτονικής) και τη Λαϊδα - Ιωάννα Μαργιωρή (φοιτήτρια αρχιτεκτονικής)

 

  • Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη, Κωστή Πανηγύρη και Κωνσταντίνο Αποστολίδη σε συνεργασία με τη Lost Minute Studio, Φωτεινή Αδρίμη και Βασίλη Καλησπεράκη (φωτορεαλιστικές απεικονίσεις), τον Μιχάλη Αγγελίδη (πολιτικός μηχανικός), τον Δημήτρη Μαντά (μηχανολόγος μηχανικός), τον Άρη Τσαγκρασούλη (σύμβουλος ενεργειακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού), τον Αντώνη Σκορδίλη (σύμβουλος αρχιτεκτονικής τοπίου) και την Έλλη Τσακοπούλου (αρχιτέκτων).

 

Σημειώνεται ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό προέρχονται από Έλληνες αρχιτέκτονες μηχανικούς και γραφεία με έδρα την Ελλάδα ή την αλλοδαπή. Ο διαγωνισμός ήταν ανώνυμος και τόσο η κατάθεση των αρχιτεκτονικών ιδεών όσο και η αξιολόγησή τους έγιναν σε καθεστώς ανωνυμίας.

Το νέο Κτίριο Τεχνών του Κολλεγίου Αθηνών με την ονομασία «Κτίριο Τεχνών Δ.Δασκαλόπουλος» στοχεύει, πέρα από τη βασική λειτουργία του ως εκπαιδευτηρίου, να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων διαλόγων γύρω από την τέχνη και τον σύγχρονο πολιτισμό, ως ένας ζωντανός και δημιουργικός χώρος σε αλληλεπίδραση με την ευρύτερη κοινωνία.

Στο νέο κτίριο θα στεγαστεί το πρόγραμμα τεχνών του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) καθώς και αντίστοιχα μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως ένα καλλιτεχνικό κέντρο ανοιχτό στην κοινότητα μέσω των εκθεσιακών του χώρων καθώς και προγραμμάτων για το κοινό, που θα επιδιώξουν τη δημιουργία μιας πολιτιστικής πλατφόρμας συνεργατικών και εκπαιδευτικών έργων.

Στόχος της δημιουργίας του είναι το Κτίριο Τεχνών να τοποθετηθεί ως κορυφαίος συνομιλητής στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο και σημείο αναφοράς για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τέχνης τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, παρέχοντας τη δυνατότητα στους μαθητές, στους αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών, στους καλλιτέχνες αλλά και στα μέλη της ευρύτερης κοινότητας να ενδυναμώνουν και να εμπλουτίζουν τις εμπειρίες τους μέσα από τα προγράμματα του.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.artsbuilding.gr

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δέχτηκε με χαρά την πρόταση του President  του Κολλεγίου Αθηνών να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία αυτού του χώρου, γιατί έχει τη βαθιά πεποίθηση ότι η έκθεση στην σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί απαραίτητο συστατικό της σύγχρονης εκπαίδευσης, καθώς καλλιεργεί την περιέργεια και ενισχύει τη δημιουργικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη στηρίζει την εκπαίδευση στην τέχνη και τους νέους δημιουργούς μέσω των προγραμμάτων του οργανισμού ΝΕΟΝ.

Το πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό Τέχνη;», συνεργασία του ΝΕΟΝ με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο έχει υλοποιήσει προγράμματα σε 145 σχολεία, με τη συμμετοχή 16.848 μαθητών. Επίσης, ο ΝΕΟΝ, πέρα από το εκθεσιακό του πρόγραμμα, έχει διαθέσει από το 2013 2,5 εκατ. ευρώ για υποτροφίες και χορηγίες στον σύγχρονο πολιτισμό.

Η 10μελής κριτική επιτροπή απαρτίζεται από:

  • Τέσσερις διακεκριμένους επαγγελματίες στα πεδία της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής τοπίου, της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και των τεχνών, ήτοι η κοσμήτορας Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Columbia Αmale Andraos, η αρχιτέκτονας Andreia Costa, ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του Dezeen Marcus Fairs και o καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Πανέτσος.
  • Τέσσερα μέλη από την πλευρά του Κολλεγίου Αθηνών, ήτοι ο Δαμιανός Αμπακούμκιν, αρχιτέκτονας, μέλος του Δ.Σ. του E.E.I., ο Αλέξανδρος Καμαρινός, μηχανικός, μέλος του Δ.Σ. του E.E.I., ο Δρ. Αλέξανδρος Νεχαμάς, μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων και ο Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, Διευθυντής/ President του Κολλεγίου Αθηνών.
  • Δύο μέλη από την πλευρά του Δωρητή, ήτοι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και η Διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη.
Επιστροφή