«Τα πάντα ρει» και, καθώς όλα αλλάζουν, οφείλουμε κι εμείς να αλλάζουμε και να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες ζωής. 

Οι επιπτώσεις της πανδημίας από τον COVID-19 ήταν τέτοιες που, πολύ γρήγορα, άλλαξαν τα πάντα στην καθημερινότητά μας, την υγεία, την εργασία, την εκπαίδευση, την ψυχική μας ισορροπία. Καθώς όλα μεταβλήθηκαν πώς θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τον Θεατρικό Όμιλο ενεργό; Πώς θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε ψηλά το ηθικό των παιδιών που συμμετείχαν σε αυτόν και να τους επιβεβαιώσουμε ότι όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και λύση; 

Με όχημα την τεχνολογία καταφέραμε να ταξιδέψουμε με έναν τρόπο διαφορετικό. Οι καθιερωμένες μας πρόβες γίνανε διαδικτυακές συναντήσεις. Μπορεί να μην ανεβάσαμε παράσταση, αλλά βρήκαμε άλλους τρόπους να δημιουργήσουμε και να εκφραστούμε καλλιτεχνικά, υλοποιώντας τρία διαφορετικά project. 

Σε μία πρωτόγνωρη συνθήκη σταθήκαμε ευρηματικοί, δημιουργικοί, ίσως πρωτοπόροι. Δεν κάναμε εκπτώσεις στη δημιουργία, την έκφραση και τη φαντασία, το αντίθετο. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να κρατήσουμε επαφή και συντροφικότητα, να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα, έναν κύκλο σταθερότητας στην πιο ασταθή περίοδο που είχαμε ποτέ βιώσει. 

Αγγελική Γκιργκινούδη

Φιλμάκια - 15 Θεματικές Ενότητες

Το πρώτο project ήταν τα φιλμάκια. Τα μέλη του ομίλου κάθε βαθμίδας δημιούργησαν φιλμάκια βασισμένα σε 15 θεματικές (π.χ. ρουτίνα, συναισθήματα με μάσκα και χωρίς, μπαίνω στη θέση του άλλου κ.α.). Τα φιλμάκια αποτέλεσαν μια πολύ δημιουργική διαδικασία που μας δυνάμωνε αλλά και μας γέμιζε συναισθήματα. Τα παιδιά βρήκαν διέξοδο για να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν, κι αυτό τα βοήθησε να γνωρίσουν και άλλες πτυχές του θεάτρου και του κινηματογράφου. Μέσω της δημιουργίας διαφορετικών φιλμ, γίνανε ηθοποιοί, σκηνοθέτες, ενδυματολόγοι και ταυτόχρονα μπήκαν στη διαδικασία να επιμεληθούν το μοντάζ και τη μουσική. Επιπλέον, η επιθυμία τους και η χαρά τους να δημιουργήσουν φιλμάκια είχε ως αποτέλεσμα να εμπλακούν στις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες οι γονείς τους, τα αδέρφια τους και οι φίλοι τους, κάνοντας έτσι τις μέρες του εγκλεισμού λιγότερο βαρετές και μοναχικές. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η αλληλεπίδραση και η ανταλλαγή βίντεο που υπήρξε μεταξύ των τριών βαθμίδων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργικότητα των παιδιών. Τα παιδιά του Δημοτικού έβλεπαν τα φιλμάκια των παιδιών του Γυμνασίου και του Λυκείου αλλά και το αντίστροφο. Αυτό τους έδωσε κίνητρο, αλλά και έμπνευση για τις επόμενες δημιουργίες τους. 

Η χρονιά του 2020 – 2021 ήταν διαφορετική και έντονη. Τα συναισθήματα ήταν δυνατά, αλλά αθέατα, κρυμμένα πίσω από μία μάσκα. 

Λύκειο

 

Γυμνάσιο 


ΔημοτικόΠοιες είναι οι πρώτες 10 λέξεις που μας έρχονται, αυθόρμητα, στο μυαλό; Κατά πόσο οι σκέψεις μας συγκλίνουν ή απομακρύνονται στην περίοδο της καραντίνας; 

Λύκειο


Γυμνάσιο


Δημοτικό

 

Σε κάθε δύσκολη περίοδο γεννιούνται ερωτήματα. Κάποια έχουν σχέση με την καθημερινότητα, άλλα είναι  φιλοσοφικά. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ακούγονται. 

 

Ημερομηνία Πρεμιέρας: 19/01/2022

Η καραντίνα μάς οδήγησε σε μια νέα ρουτίνα ζωής. Αναρωτιόμαστε πόσο ο εγκλεισμός και η τεχνολογία επηρέασαν την καθημερινότητα μας.

 

Ημερομηνία Πρεμιέρας: 26/01/2022

Μεγάλα γιορτινά τραπέζια, δώρα, οικογένεια, φίλοι και χαρές. Τα Χριστούγεννα του 2020 ήταν διαφορετικά, μια πρωτόγνωρη εμπειρία. 

 

Ημερομηνία Πρεμιέρας: 02/02/2022

Παίρνουμε συνεντεύξεις από ανθρώπους που αγαπάμε. Ξεδιπλώνουν τις σκέψεις τους, περιγράφουν το πώς βιώνουν την πανδημία και αφηγούνται δύσκολα γεγονότα του παρελθόντος. Κυρίως, όμως, μας δίνουν κουράγιο και δύναμη. 

 

Ημερομηνία Πρεμιέρας: 09/02/2022

Μέσα στις μουντές μέρες της καραντίνας τα χιόνια προσέφεραν χαρά και μας θύμισαν ότι η ζωή δεν έχει σταματήσει! Καταγράφουμε αυτές τις στιγμές και γεμίζουμε αισιοδοξία. 

 

Ημερομηνία Πρεμιέρας: 16/02/2022

Πόσο μπορώ να νιώσω τα συναισθήματά μου; Πόσο μπορώ να καταλάβω τα συναισθήματα του άλλου; Αν σκεφτούμε για μια στιγμή πέρα από τον εαυτό μας και «μπούμε στα παπούτσια του οποιουδήποτε άλλου», βγαίνουμε από τον μικρόκοσμό μας και ανακαλύπτουμε την έννοια της ενσυναίσθησης. 

 

Ημερομηνία Πρεμιέρας: 22/02/2022

Πώς θα μπορούσαμε να σώσουμε τον κόσμο; Πώς θα μπορούσαμε να διώξουμε τον ιό και να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας; Ψάξαμε τα πιο δυνατά  χαρακτηριστικά, τα πιο φωτεινά  χρώματα, τα πιο εντυπωσιακά σκηνικά. Μεταμορφωθήκαμε σε σούπερ ήρωες!

 

Ημερομηνία Πρεμιέρας: 02/03/2022

Η ποίηση είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Μοιραζόμαστε ποιήματα δικά μας ή  άλλων, σε μία προσπάθεια να επικοινωνήσουμε σκέψεις και συναισθήματα. 

 

Ημερομηνία Πρεμιέρας: 09/03/2022

Τα όνειρα άλλες φορές συνδέονται με ασυνείδητες επιθυμίες, άλλες φορές με φόβους μας ή ακόμα και με τους στόχους μας. Κάποιες φορές παίρνουν τη μορφή ενός εφιάλτη και άλλοτε βρίσκουμε σε αυτά μία διέξοδο που μας απελευθερώνει. 

Ημερομηνία Πρεμιέρας: 16/03/2022

1821 – 2021, πέρασαν διακόσια χρόνια  και παρ’ όλα αυτά η φράση «Ελευθερία ή Θάνατος» εξακολουθεί να είναι επίκαιρη. Παίρνουμε μία ιστορική φράση, την ερμηνεύουμε μέσα από την δική μας οπτική γωνία και δημιουργούμε. 


Ημερομηνία Πρεμιέρας: 23/03/2022

Οι ομορφιές της άνοιξης μας χτύπησαν την πόρτα και μία αίσθηση αισιοδοξίας ήρθε να απαλύνει την δύσκολη χρονιά. 

 

Ημερομηνία Πρεμιέρας: 30/03/2022

Οι σκέψεις μας και τα συναισθήματα μας δεν χωράνε πάντα σε συγκεκριμένα θέματα. Η ανάγκη μας να εκφραστούμε μας οδήγησε σε μία θεματική ενότητα απόλυτης καλλιτεχνικής ελευθερίας.

 

Ημερομηνία Πρεμιέρας: 06/04/2022

Μέσα σε μία χρονιά που ήταν γεμάτη στενοχώρια και απογοήτευση, ήταν πολύ σημαντικό να βρούμε τρόπους να επιβραβεύσουμε τους εαυτούς μας. Έμαθες να μαγειρεύεις; Τελείωσες τα βιντεάκια; Επιβίωσες μετά από ακόμα μια χρονιά με καραντίνα; Ε, τότε… σου αξίζει ένα βραβείο!

 

 

Ημερομηνία Πρεμιέρας: 13/04/2022

Συναντήσεις - Μπροστά σε ένα ιστορικό γεγονός

Το δεύτερο project, στο οποίο συμμετείχαν όλες οι βαθμίδες, είχε σχέση με την καταγραφή των 78 συναντήσεών μας. Η καταγραφή ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε με τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Η συγκεκριμένη δράση προέκυψε από τη συνειδητοποίηση πως αυτό που βιώνουμε είναι ένα ιστορικό γεγονός. Ο στόχος ήταν η ψηφιακή καταγραφή της καραντίνας, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, που θα παρουσιάζει τις δυσκολίες αλλά και ταυτόχρονα τους τρόπους που επιλέχθηκαν συλλογικά και καλλιτεχνικά για την αντιμετώπιση μιας τόσο δύσκολης συνθήκης.

Παρουσιάζεται ενδεικτικά το επεισόδιο "Όλοι Μαζί" (21/4/2021) 

Συζητήσεις μαζί με τους αποφοίτους μας

Το τρίτο project προέκυψε από συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον θεατρικό όμιλο του Λυκείου γύρω από διάφορα επίκαιρα θέματα, όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, η πανδημία, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και η ψηφιακή εικόνα, το κίνημα me too.

Στις συζητήσεις αυτές συμμετείχαν απόφοιτοι του Κολλεγίου που υπήρξαν παλαιότερα μέλη του Θεατρικού Ομίλου και τώρα είναι φοιτητές ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο του θεάτρου και όχι μόνο.

Για αυτήν τη δράση οι μαθητές μπήκαν στη διαδικασία να ενημερωθούν και να διαβάσουν, διευρύνοντας τις γνώσεις τους και ανταλλάσσοντας σκέψεις και προβληματισμούς. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να μην εντάσσεται στο καλλιτεχνικό υπόβαθρο του ομίλου, αλλά αναδεικνύει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του και την ανάγκη των μελών να συζητάνε και να κρατούν ενεργή στάση απέναντι στον κόσμο.

Η αλληλεπίδραση αυτή, μαθητών και αποφοίτων, επιβεβαίωσε την αξία της κολλεγιακής οικογένειας.

Φωτογραφία με απόφοιτους