ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ IB1 ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS

Απρ 1, 2021

Αγαπητοί μαθητές, 

Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021, την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης (10:10-10:50) θα παρουσιαστεί στους μαθητές της Β΄ Τάξης του Γενικού Λυκείου και του ΙΒ1 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Safe Water Sports» από τον ομώνυμο  μη-κερδοσκοπικό Οργανισμό, που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015 με βασικό σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό, στα υδάτινα σπορ και στις δραστηριότητες αναψυχής. Το ανωτέρω εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι μοναδικό στη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Πασχαλάκη, υπεύθυνο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Safe Water Sports».   

Αναφορικά με το εν λόγω πρόγραμμα παραθέτουμε μια σύντομη περιγραφή του:   

Περιγραφή Προγράμματος  

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παρουσιάζει συμβουλές – κανόνες ασφαλείας μέσω μια διαδραστικής, μικρού μήκους κινηματογραφικής ταινίας, της οποίας την εξέλιξη έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν οι θεατές (δηλ. οι μαθητές) με τις αποφάσεις τους.  

   Αυτή η μικρού μήκους ταινία αποτελείται από σπονδυλωτές ιστορίες που διαδραματίζονται στη θάλασσα και στην παραλία με πρωταγωνιστές παιδιά ηλικίας 14-17 ετών στη διάρκεια μιας ημέρας διακοπών. Στην ταινία ο θεατής καλείται σε κρίσιμα σημεία να επιλέξει μια από τις διαθέσιμες εκδοχές, από τις οποίες όμως μία μόνο επιλογή είναι η σωστή, ενώ οι υπόλοιπες είναι λανθασμένες. Η ιστορία εξελίσσεται ακόμα και μετά τις τυχόν λανθασμένες επιλογές των θεατών, ώστε εκείνοι να αντιληφθούν τον κίνδυνο που μια τέτοια επιλογή εγκυμονεί και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προφυλαχθούν από τους κινδύνους αυτούς. Συνολικά η ταινία έχει 14 σκηνές, καθεμιά από τις οποίες εξελίσσεται διαφορετικά ανάλογα με τη σωστή ή λανθασμένη απάντηση του θεατή.    

Περιγραφή Ρroject με μαθητές Κολλεγίου  

Οι μαθητές του Κολλεγίου θα έχετε τη δυνατότητα σε εθελοντική βάση να συμμετάσχετε στα ακόλουθα:  

1.     Να παρακολουθήσετε την ενημέρωση στις 5 Απριλίου 2021 και να απαντήσετε με Online polling στις ερωτήσεις που περιλαμβάνει η ταινία και οι οποίες διαμορφώνουν τη ροή και εξέλιξή της. Στόχος της δράσης αυτής είναι να λάβει η ομάδα που επεξεργάζεται το σενάριο την κατάλληλη ανατροφοδότηση για το πόσο προφανής ή όχι είναι η σωστή/λάθος απάντηση. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές πριν από το γύρισμα της ταινίας. Σας επισυνάπτουμε τις οδηγίες για το Online poll του Safe Water Sports.  

2.     Να συμμετάσχετε σε ομάδες εργασίας 2 – 4 μαθητών, προκειμένου να γράψετε τους διαλόγους των πρωταγωνιστών (παιδιών) κάθε σκηνής καθώς και την ερώτηση που θα διαμορφώνει τις 2 εναλλακτικές ροές του σεναρίου (τη σωστή και τη λάθος εξέλιξη). Κάθε ομάδα θα επεξεργαστεί τους διαλόγους για μια σκηνή (συνολικά η ταινία έχει 14 σκηνές) η οποία απαρτίζεται από την εισαγωγή, την ερώτηση και τις δύο εναλλακτικές επιλογές (τη λανθασμένη και τη σωστή). Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2 ομάδες παιδιών θα πρέπει να δουλέψουν ανεξάρτητα την κάθε σκηνή (δηλαδή συνολικά 14 σκηνές x 2 ομάδες = 28 ομάδες), αλλά, αν υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών, θα μπορούσαν να ανατεθούν οι ίδιες σκηνές σε περισσότερες από δύο ομάδες. Όταν συγκεντρωθούν οι εκδοχές όλων των ομάδων, η ομάδα σεναριογράφων του Project θα κάνει την τελική διαμόρφωση του σεναρίου της διαδραστικής ταινίας. Φυσικά οι μαθητές θα έχετε τη δυνατότητα να προτείνετε και αλλαγές του σεναρίου κάθε σκηνής, αν πιστεύετε ότι με τον τρόπο αυτό εξυπηρετείται ο σκοπός του προγράμματος.  

3.     Να συμμετάσχετε (όσοι επιθυμείτε) το καλοκαίρι, μετά το κλείσιμο των σχολείων, στο γύρισμα για να ζήσετε από κοντά μια μοναδική εμπειρία συνεργαζόμενοι με επαγγελματίες σκηνοθέτες και την κινηματογραφική ομάδα.  

4.     Να προγραμματιστεί ένα filming event, μετά το άνοιγμα του σχολείου και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, προκειμένου να συγκεντρωθεί κινηματογραφικό υλικό από τις ομάδες των μαθητών που θα δουλέψουν πάνω στο project αλλά και να γίνουν συνεντεύξεις μαζί τους με θέμα τη συγκεκριμένη δράση.  

5.     Να δημιουργηθεί ένα backstage video την περίοδο των γυρισμάτων με τη συμμετοχή των μαθητών που θα λάβουν μέρος στη διαδραστική ταινία.   

6.     Na δημιουργηθεί ένα video για το project από το υλικό που θα έχει συγκεντρωθεί από τις παραπάνω δράσεις.   

   

Ενόψει της παρουσίασης τoυ εκπαιδευτικού προγράμματος «Safe Water Sports την Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να διαβάσετε με προσοχή τα συνημμένα έγγραφα.  

  

Με εκτίμηση   

Παναγιώτης Γιαννουλάτος 

Διευθυντής Ιδιωτικού Λυκείου – Κολλέγιο Ψυχικού 

 

Επιστροφή