Το συμπόσιο περιλάμβανε επίσης διαδραστικά εργαστήρια, στα οποία συμμετέχοντες από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις μαθησιακές αρχές και τα καινοτόμα «εργαλεία» του προγράμματος OOEL, το οποίο είναι επίσης οργανικά ενταγμένο στην Πλατφόρμα 21+ των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Υπεύθυνοι των εργαστηρίων ήταν οι Δρ. Κυριακή Μέλλιου, η Dr. Angela Salmon, η Δρ. Γεωργία Μέγα και εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, Άννα Μουταφίδου, Καλλιόπη Νικολοπούλου, Μαρία Τσαπάρα, Αντωνία Δάγλα, Ευγενία Ρούσσου, Μαρία Περάμαντζη, Αγγελική Κουγιουρούκη, Αιμιλία Λυμπεροπούλου, Μαριολένη Παρίσση, Μαργαρίτα Σαμουτιάν, Στυλιανή Τάτσιου,  Μαρία Κουτούπη, Στέλλα Πλουμή, Κυριακή Δερμιτζάκη, Αρετή Ανατολάκη, Ελένη Νεοφωτίστου, Χρυσόστομος Λευτεράτος, Ιωάννα Τσελέντη, και Πηνελόπη Μπόσνου.

Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία μέσω των εργαλείων διαλόγου του προγράμματος να εμπλακούν ενεργά σε εικονική έκθεση, που περιλάμβανε έργα μαθητών και διδακτικές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που έχουν κατά καιρούς υλοποιήσει το πρόγραμμα OOEL.

Την καταληκτική συζήτηση, στην οποία απαντήθηκαν οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων από τις Liz Dawes Duraisingh, Carrie James, Shari Tishman και Κυριακή Μέλλιου συντόνισε η Δρ. Πολυάνθη Τσίγκου.