Συντροφιά Μαζί την Κυριακή στην Ελευσίνα

Μαϊ 5, 2023

Συντροφιά μαζί την Κυριακή στην Ιερή Πόλη της Ελευσίνας

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023

 

Τα Ειδικά Προγράμματα, εδώ και αρκετά χρόνια, διοργανώνουν με μεγάλη επιτυχία μορφωτικές επισκέψεις για όλη την οικογένεια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής. Συνδυάζουμε την ιστορική γνώση, την εξερεύνηση και το δημιουργικό παιχνίδι. Αναζητούμε τη συνέχεια ανάμεσα στο παλιό και το νέο.

 

Ξανασμίγει λοιπόν και πάλι η «Συντροφιά» μας,  για τέταρτη φορά φέτος. Ενόψει της λήξης της φετινής σχολικής χρονιάς, θα επιχειρήσουμε εκ νέου μια παραδοσιακή περιήγηση, που πρωτοδιοργανώσαμε το 2016, όταν επισκεφθήκαμε οργανωμένα την Ιερή Πόλη της Ελευσίνας. Η επίσκεψή μας τότε συνέπεσε με τα πρώτα βήματα προετοιμασίας των αρχών της πόλης για την κατάθεση της πρότασης-φακέλου για την ανακήρυξή της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

 

Η περιήγησή μας θα ακολουθήσει τα «Ίχνη της Ιεράς Οδού». Θα κατηφορίσουμε μέχρι τον Κεραμεικό και θα διασχίσουμε μέσω της Ιεράς Οδού την πόλη των Αθηνών προς τα Δυτικά, μιλώντας καθ’ οδόν για κάθε ένα από τα σημαντικά τοπόσημα των διαφορετικών περιοχών. Θα περάσουμε κοντά από την Ακαδημία Πλάτωνος, το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο του Δυτικού κόσμου, θα φθάσουμε στο Αιγάλεω, δίπλα από το «Μπαρουτάδικο» και θα προχωρήσουμε πιο κάτω στο Χαϊδάρι, περνώντας δίπλα από το «Δάσος Χαϊδαρίου», το «Παλατάκι», τον «Βοτανικό Κήπο του Διομήδη» και το «Ποικίλο Όρος», τη φυσική προέκταση του «Αιγάλεου Όρους» που θα βρίσκεται απέναντί μας στα δεξιά, όπως θα πορευόμαστε προς δυσμάς.

 

Θα φθάσουμε ως τη «Μονή Δαφνιού» και θα μπούμε σιγά-σιγά στην παλιά Εθνική Αθηνών-Κορίνθου, στο 8ο χιλιόμετρο, διασχίζοντας την παλιά δυτική βιομηχανική περιοχή της Αθήνας, μιλώντας για σημαντικές Βιομηχανίες, όπως τη Χαλυβουργική, και την ιστορική τους τύχη.

Η λεωφόρος Αθηνών θα μας φέρει στον Σκαραμαγκά, εκεί όπου βρίσκεται κάπως ξεχασμένος ο σημαντικός βιότοπος της «Λίμνης Κουμουνδούρου», των δίδυμων λιμνών των «Αρχαίων Ριττών».

 

Από εκεί πια η απόσταση που θα χρειασθεί να διανύσουμε μέχρι την είσοδό μας στην Ιερή Πόλη της Ελευσίνας δεν είναι πολύ μεγάλη.  Φθάνοντας στην πόλη της Ελευσίνας θα μιλήσουμε πρώτα από όλα  για την αρχαία ιστορία της.

Στην αρχαιότητα, η Ελευσίνα, υπήρξε για 2000 χρόνια (1600 π.X-400 μ. X) μια από τις πέντε ιερές πόλεις, με τα Ελευσίνια Μυστήρια να προσελκύουν προσκυνητές από όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Το όνομα της πόλης γίνεται ακόμη πιο γνωστό χάρη στον μεγάλο τραγικό ποιητή Αισχύλο. Ακολούθησαν 14 αιώνες στη διάρκεια των οποίων η Ελευσίνα περιέπεσε σε αφάνεια. Το 1827 μετά την απελευθέρωση από την Τουρκική κατοχή και τη δημιουργία του πρώτου Ελληνικού κράτους, η Ελευσίνα ήταν μία μικρή πόλη των 250 κατοίκων, αρβανίτικης καταγωγής.

Τη δεκαετία του 1860 η Ελευσίνα άρχισε να αλλάζει όψη με την ανέγερση νέων κατοικιών και με την εγκατάσταση σ' αυτή περιστασιακών εμπόρων. Την αργόσυρτη πορεία της επιτάχυναν η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής (1884) και η τομή του Ισθμού της Κορίνθου. Καθοριστική είναι η δεκαετία του 1880, όταν αρχίζει η βιομηχανική ανάπτυξη μέχρι την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μπαίνοντας, λοιπόν, στην Πόλη, εκεί δίπλα από το Κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, στο Πάρκο, θα μας περιμένουν οι TimeCircus που διένυσαν πεζή 3.000 χιλιόμετρα σε εννέα μήνες, με το μοναδικό εμβληματικό “όχημα” τους και την ανθρώπινη θέληση να έρθουν, για να ενωθούν με τις υπόλοιπες πολιτιστικές ομάδες και να αποτελέσουν ένα από τα βασικά δρώμενα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023.

 

Σε αυτό το σημείο θα μας υποδεχθεί ο κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, για να μας μιλήσει για όλα τα δρώμενα που εκ διπλώνονται μήνα το μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο κ. Μαρμαρινός θα μας συνοδεύσει σε διάφορες φάσεις της περιήγησής μας και εμείς με τη σειρά μας θα τιμήσουμε στο πρόσωπό του τη μνήμη της μεγάλης εκλιπούσης, της Δέσποινας Γερουλάνου, η οποία χρημάτισε πρόεδρος του Δ.Σ. της διοργάνωσης για την προετοιμασία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και μάλιστα σε ιδιαιτέρως κρίσιμες στιγμές για την πορεία της όλης διοργάνωσης.

 

Σε εκείνο το σημείο θα χωρισθούμε σε δύο ή τρεις ομάδες, αναλόγως του αριθμού των συμμετεχόντων. Τις ομάδες θα συνοδεύουν εθελοντές από την πόλη της Ελευσίνας αλλά και στελέχη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με επικεφαλής ασφαλώς τον υπογράφοντα αλλά και εθελοντές-στελέχη του Σχολείου μας. Όλες οι ομάδες, με διαδρομές που θα διασταυρώνονται, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν ένα είδος «παλίμψηστου» που έχουμε ετοιμάσει ειδικά για αυτούς.

Όλοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους ακόλουθους σημαντικούς χώρους, εκθέσεις και να βιώσουν μέρος από τα δρώμενα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας:

Ασφαλώς κεντρικό σημείο της περιήγησής μας θα αποτελέσει ο αρχαιολογικός χώρος και το ανακαινισμένο Μουσείο.

 

Στον αρχαιολογικό χώρο θα μας υποδεχθεί ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Αργύρης Οικονόμου μαζί με έναν εκ των Αντιδημάρχων του, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά για τα «Ελευσίνια Μυστήρια», για τα οποία παρά το πλήθος αναφορών η ακριβής τελετουργική και φιλοσοφική τους ανασύσταση είναι πολύ δύσκολη. Στον ίδιο χώρο δε θα παραλείψουμε βεβαίως να μιλήσουμε για τον Ιερό Ναό της Παναγίτσας αλλά και για το εμβληματικό ρολόι της Πόλης, που ξεπροβάλλει πίσω από το λόφο του αρχαιολογικού χώρου, μαζί με την «καμινάδα» του «Τιτάνα», που έχει ανακηρυχθεί ως βιομηχανικό μνημείο, αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας της Ελευσίνας.

Θα μεταβούμε, ακολούθως, δίπλα στο ανακαινισμένο Παλαιό Δημαρχείο της Πόλης, για να περιδιαβούμε τους δύο ορόφους της βιομηχανικής Έκθεσης «Ωμό Μουσείο» που είχε φιλοξενηθεί και στο Μουσείο Μπενάκη. Εδώ στο Παλαιό Δημαρχείο έχει βρει τη θέση του ένα μόνο μέρος της συνολικής αρχικής Έκθεσης, εντούτοις τα εκθέματα που υπάρχουν αλλά και η ξενάγηση, που έχουμε εξασφαλίσει, από τους επιμελητές της Έκθεσης, θα μας δώσει την ευκαιρία να αντιληφθούμε το εύρος και τη σημασία της βιομηχανικής ιστορίας της Ελευσίνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Έκθεση θα παρατείνει τη διάρκεια της λειτουργίας της κατά μία εβδομάδα, χάριν της επίσκεψης του Κολλεγίου.

 

Παράλληλα, ο «περίπατός» μας - με τη βοήθεια των σχολικών λεωφορείων- σε όλο το παραλιακό μέτωπο θα μας επιτρέψει να δούμε τα εμβληματικά βιομηχανικά κτίρια του «Κρόνου», της «Ίριδας», των «ρετσινάδικων», του «Βότρυ», της «Ελαιουργικής» αλλά και του «Τιτάνα». Στην «Ελαιουργική» θα κάνουμε μια στάση, για να μιλήσουμε και πάλι για τη νεότερη ιστορία της Ελευσίνας, ενώ προηγουμένως θα έχουμε επισκεφθεί και το «Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας ‘Λεωνίδας Κανελλόπουλος’», στο οποίο εγκαινιάσθηκε πρόσφατα η σημαντική έκθεση φωτογραφίας του Βαγγέλη Γκίνη με τον τίτλο «Αποξένωση».

 

Θα ανηφορίσουμε, ασφαλώς, τον πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου, για να θαυμάσουμε τη νεότερη αστική αρχιτεκτονική, νεοκλασικού ή εκλεκτικιστικού ρυθμού και να φθάσουμε στην Πλατεία Ηρώων και να επισκεφθούμε/προσκυνήσουμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Ζαχαρία. Μέσω της οδού Δήμητρος θα φθάσουμε στο Νέο Δημαρχείο, για να «ανακαλύψουμε» το Αδριάνειο υδραγωγείο της πόλης, οι πηγές του οποίου λέγεται ότι ξεκινούσαν από το ύψος του Δήμου της Φυλής, ενώ θα περπατήσουμε και λίγο παραπάνω, για να επισκεφθούμε και να θαυμάσουμε το «μικρό διαμαντάκι» του Παλιού Σταθμού της Πόλης.

Θα θέλαμε να κλείσουμε αυτό το σημείωμα με τα λόγια του μεγάλου Γάλλου φιλοσόφου Αλμπέρ Καμύ: «…Αυτή είναι η θάλασσα, τα βουνά, τα άνθη…Ήταν μήπως για τη Δήμητρα αυτός ο αρχαίος ύμνος που απρόσκλητος με επισκέφθηκε λίγο μετά: ‘Μακάριοι αυτοί που έζησαν και είδαν όλα αυτά’. Να κοιτά τούτη τη γη, πώς μπορεί κανείς να αγνοήσει ένα τέτοιο μάθημα; Στα μυστήρια της Ελευσίνας αρκούσε το να ατενίζεις…» (Μετφρ. Μιχαήλ Μαρμαρινός).

 

Ημερομηνία: Κυριακή 14 Μαΐου, 8:30 - 16:30.

Μαθητές & μαθήτριες  4ης, 5ης, 6ης Δημοτικού, Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου, Α’, Β’ Λυκείου, ΙΒ1, οι γονείς, ο παππούς και η γιαγιά. Στην περιήγηση μπορούν να συμμετάσχουν και οι σπουδαστές/στριες του Προγράμματος Επιμόρφωσης Ενηλίκων.

Συνάντηση:08:30 π.μ., στο campus Ψυχικού, μπροστά από το Μπενάκειο.

Επιβίβαση και αναχώρηση σχολικών λεωφορείων:08:45 π.μ.

Άφιξη στην Ελευσίνα και έναρξη περιήγησης στην πόλη της Ελευσίνας:10:00

Λήξη περιήγησης:13:30

Ελεύθερος χρόνος, γεύμα, καφές:13:30-15:30

Επιστροφή στο Κολλέγιο:16:30

Υπεύθυνος περιήγησης:κ. Ιορδάνης Παπαδόπουλος, καθηγητής Κολλεγίου Ψυχικού (τηλέφωνο επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης: 6977-710949).

Κόστος συμμετοχής: 20€ ανά οικογένεια και 12€ ανά άτομο για τη μεταφορά.

Είσοδος στον Αρχαιολογικό χώρο & το Μουσείο: 6 € ολόκληρο εισιτήριο, 3 € μειωμένο. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη μαθητική τους ταυτότητα, έτσι ώστε να εισέλθουν δωρεάν.

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητο να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023, στο γραφείο των Ειδικών Προγραμμάτων (κτίριο ΚΑΠΠΣ, 1ος όροφος, τηλ. 210.6726452) ή να αποσταλεί με email (specialprograms@athenscollege.edu.gr). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για την πληρωμή των χρημάτων θα σας σταλεί από το Λογιστήριο ηλεκτρονικό τιμολόγιο με μοναδική ταυτότητα πληρωμής.

Σημειώστε ότι η Δήλωση Συμμετοχής φέρει χαρακτήρα δεσμευτικό για τη χρέωση του παιδιού με το κόστος της εκδρομής.

 

Από τη Διεύθυνση των Ειδικών Προγραμμάτων

Επιστροφή