Συντροφιά Μαζί την Κυριακή των Βαΐων

Μαρ 28, 2023

Συντροφιά μαζί την Κυριακή στους αντικρινούς από την Ακρόπολη λόφους Μνήμες αρχαίες & βυζαντινές την Κυριακή των Βαΐων

 

Τα Ειδικά Προγράμματα, εδώ και αρκετά χρόνια, διοργανώνουν με μεγάλη επιτυχία μορφωτικές επισκέψεις για όλη την οικογένεια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής. Συνδυάζουμε την ιστορική γνώση, την εξερεύνηση και το δημιουργικό παιχνίδι. Αναζητούμε τη συνέχεια ανάμεσα στο παλιό και το νέο.

 

Ξανασμίγει λοιπόν και πάλι η «Συντροφιά» μας,  για τρίτη φορά φέτος. Ενόψει του Πάσχα, θα επιχειρήσουμε εκ νέου μια παραδοσιακή περιήγηση, που πρωτοδιοργανώσαμε το 2014.

 

Τρεις λόφοι αντίκρυ: ο Άρειος Πάγος, ο λόφος της δικαιοσύνης· η Πνύκα, ο λόφος της δημοκρατίας. Τον τρίτο, των Μουσών, διάλεξαν οι Αθηναίοι για να τιμήσουν τον ευεργέτη τους, το Φιλόπαππο.  Αργότερα μέσα στο χρόνο, η ιστορία  της χριστιανικής Αθήνας αρχίζει το  53 μ. X., όταν ο Απόστολος Παύλος κήρυξε στον Άρειο Πάγο, μπροστά στα μέλη του Συμβουλίου του, τη νέα θρησκεία. Από τότε δημιουργήθηκε στην πόλη μια μικρή χριστιανική κοινότητα με πρώτο επίσκοπο τον Διονύσιο Αρεοπαγίτη. Διαλέγουμε την Κυριακή των Βαΐων για να ανιχνεύσουμε αυτήν την ιστορική πορεία.

 

Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, ή φοίνικες καθώς και με άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά, ακόμη-ακόμη και φύλλα ελιάς. Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς και όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ευαγγελιστής Ιωάννης: «όχλος πολύς ... έλαβον τα βάια των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ».

 

Στη Διονυσίου Αεροπαγίτου θα μας δοθεί η ευκαιρία να διερευνήσουμε μερικά ενδιαφέροντα ιστορικά ερωτήματα στο διάβα του χρόνου: Τι κρύβει η επικλινής βραχώδης επιφάνεια στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Θησείου, ποιους προστάτευε η Αγία Μαρίνα αλλά και πώς πέρασε ο ιστορικός χρόνος πάνω από τους τρεις αντικρινούς στην Ακρόπολη λόφους; Πώς το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου εγκαινίασε το πέρασμα από τον αρχαίο φιλοσοφικό λόγο στον χριστιανισμό; Γιατί έχτισαν οι Αθηναίοι ταφικό μνημείο στο λόφο του Φιλοπάππου; Είναι πράγματι εκεί η φυλακή του Σωκράτη; Τι συνέβη μπροστά από τον Αϊ-Δημήτρη τον Λουμπαρδιάρη στην Τουρκοκρατία; Ποιος πολιτιστικός θησαυρός κρύφθηκε στα σπλάχνα των βράχων ανάμεσα στο Λόφο των Νυμφών και την Πνύκα λίγο πριν εισέλθουν οι Γερμανοί κατακτητές στην Αθήνα του ’40; Ποια ήταν η συνολική συμβολή του Πικιώνη στην ανάπλαση της περιοχής; Τι απέγινε με την οικία του μεγάλου ζωγράφου μας του Παρθένη, αναδρομική έκθεση για τον οποίον διοργάνωσε πρόσφατα η Εθνική Πινακοθήκη. Πού ήταν το «ζωγραφόσπιτο» του Σπύρου Βασιλείου και πώς η διαδρομή του συνόδευσε τη νεότερη λογοτεχνία μας;

 

Η περιήγησή μας θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή μας στο λόφο της Πνύκας. Εκεί μέσα από έναν διαδραστικό σωκρατικό διάλογο θα μιλήσουμε, μικροί και μεγάλοι, για το μοντέλο της αθηναϊκής δημοκρατίας και τη σημασία του ενεργού πολίτη, όπως αυτή καταγράφηκε και στον περίφημο «Επιτάφιο του Περικλή».

Η περιήγησή μας θα ξεκινήσει προαιρετικά με τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο.

 

Θα συναντηθούμε στον περίβολο της εκκλησίας στις 9:15, όσοι από εμάς παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία. Με την υπόλοιπη ομάδα θα συναντηθούμε στον περίβολο της εκκλησίας στις 10:15, για να ξεκινήσουμε συντροφιά όλοι μαζί την περιήγησή μας. Η ώρα λήξης του προγράμματός μας θα είναι 13:30.

 

Ημερομηνία: Κυριακή, 9 Απριλίου 2023, 10:00-13:30.

Μαθητές & μαθήτριες  4ης, 5ης, 6ης Δημοτικού, Α’, Β’ & Γ’ Γυμνασίου, Α’ & Β’ Λυκείου, οι γονείς, ο παππούς και η γιαγιά

Υπεύθυνος περιήγησης: κ. Ιορδάνης Παπαδόπουλος, καθηγητής Κολλεγίου Ψυχικού. Τηλέφωνο επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης: 6977-710949.

Κόστος συμμετοχής: 20€ ανά οικογένεια.

 

Χρήσιμες οδηγίες: Για τον περίπατό μας θα χρειασθεί να έχουμε μαζί μας νερό και κάποιο ελαφρύ σνακ για να κάνουμε ένα μικρό πικ-νικ στον χώρο της Πνύκας. Θα πρέπει να φορέσετε αναπαυτικά υποδήματα και να προσέξετε να μην γλιστρούν, όσοι από εσάς θα θελήσετε να ανηφορίσουμε μέχρι την κορυφή του Άρειου Πάγου.

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητο να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023, στο γραφείο των Ειδικών Προγραμμάτων (κτίριο ΚΑΠΠΣ, 1ος όροφος, τηλ. 210.6726452) ή να αποσταλεί με email (specialprograms@athenscollege.edu.gr). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Για την πληρωμή των χρημάτων θα σας σταλεί από το Λογιστήριο ηλεκτρονικό τιμολόγιο με μοναδική ταυτότητα πληρωμής.

Σημειώστε ότι η Δήλωση Συμμετοχής φέρει χαρακτήρα δεσμευτικό για τη χρέωση του παιδιού με το κόστος της εκδρομής.

Επιστροφή